StoryEditorOCM
LifestyleHoćemo li se dozvati pameti

Korlević: "Ulagali smo u sportske arene koje se sada, apsurdno, pripremaju za prihvat zaraženih"

Piše Šibenski.hr
29. ožujka 2020. - 20:36

Korado Korlević, jedan od najintrigantnijih hrvatskih znanstvenika  kazao je za Novi list da su se silni novci uložili u sportske dvorane za nekoliko rukometnih utakmica i da dio njih doslovno propada, a da apsurd bude veći neke od njih pripremaju se za najgori scenarij pandemije koronavirusa. Korlević smatra da je sve dok investiramo u objekte za zabavu nemoguće imati zdravstvene institucije i sigurnost.

-Nemalo sam puta isticao kako smo zemlja koja najviše voli investirati u zabavu. Silni su se novci, milijuni i milijuni uložili u izgradnju sportskih dvorana kojima je jedini cilj bio ugostiti nekoliko utakmica svjetskog rukometnog prvenstva. Dio njih danas jedva sastavlja kraj s krajem, neke doslovno propadaju'', upozorio je Korlević u intervjuu za Novi list.

Dodao je da apsurd bude veći, neke od tih dvorana konačno dobivaju i socijalni smisao: priprema ih se kako bi se u njih smjestilo zaražene unutar ove pandemije.

S druge strane, koliko se god nalazili unutar velike zdravstvene krize, slijedi nam opasnost od ekonomske ''epidemije'' koja nas već počinje zahvaćati. No, Korlević u svemu vidi i tračak nade, mišljenja je da se unutar jedne, kako ističe ipak manje, kontrolabilne krize može izvući jako dobre pouke, čak i koristi.

-Koronavirus je mnogo, mnogo veća opasnost od onog u što se pretvorio. Nakon izlaska iz Kine, ''udario'' je u dobro organizirane države od Singapura ili Južne Koreje, kasnije do zapada Europe i SAD-a tako da se njegova sila ipak ublažila'. Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija', smatra Korlević.

Zaključno je istaknuo da ako shvatimo konačno i da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novce marginalnim procesima.

-Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost. Ne shvatimo li, nakon straha koji prolazimo zbog korone, kako moramo investirati u zdravstvo, u biotehničke laboratorije, u stvaranje uvjeta da neki novi virus dočekamo tako da smo u roku od mjesec ili nešto više dana sposobni stvoriti cjepivo protiv njega, teško da ćemo ikad više dobiti novu šansu'', upozorio je Korlević.

18. travanj 2024 04:56