Gluten je zasigurno najomraženiji sastojak na popisu bilo koga tko se odlučio na "zdravu prehranu". Kako i ne bi bio kada se već godinama piše o lošim posljedicama koje ostavlja na organizam, a idu mnogo dalje od bazične napuhnutosti - rušenje imuniteta pa čak i bolesti poput anemije i osteoporoze dovode se u vezu s konzumacijom glutena.
Većina slavnih osoba, fitness trenera i nutricionista potvrdit će vam da bi bilo bolje da se klonite namirnica koje sadrže sporni "sastojak" - iako mnogi ne znaju o čemu se točno radi. Riječ je zapravo o mješavini proteina prisutnih u zrnju pšenice, ječma i raži, ali gluten je mnogo šire rasprostranjen od pojave u tim žitaricama.
No je li uistinu toliko štetan ili je riječ o trendu?
Opasan trend
Shelley Case, nutricionistkinja specijalizirana za ovu problematiku, tvrdi kako ne pogoduje svima jednako "dijeta" bez glutena, dapače, upozorava i na opasnosti koje takvim potezima možete izazvati, prenosi CNN.
Prehrana koja ne sadrži gluten pogoduje, kaže, isključivo onima koji imaju celijakiju ili pak stanje zvano "osjetljivost na gluten" (non-celiac gluten sensitivity). Kada ga osobe koje spadaju u te kategorije konzumiraju, u njihovu tijelu se registrira imunološki pad - moguće je zabilježiti oštećenja u ovojnici tankoga crijeva, što utječe na sposobnost da apsorbiraju nutrijente, ugljikohidrate, proteine, masti, vitamine i minerale.
A kada tijelo ne dobiva dovoljnu količinu nutrijenata, javljaju se spomenute bolesti poput anemije i osteoporoze, dolazi do rapidnog gubitka kilograma i nastaju druge komplikacije.
Kada se pak oni koji boluju od celijakije drže propisane "no gluten" dijete, njihov se probavni sustav počinje oporavljati - simptomi poput boli u trbuhu, napuhnutosti, umora, proljeva ili zatvora izostaju te se, ukratko rečeno, osoba osjeća bolje.
Što je s ostalima?
Trend je uzeo zamah još u 2015. Te godine oko 1,6 milijardi ljudi odlučilo se na neki oblik ove dijete, piše Academy of Nutrition and Dietetics, a za veliku većinu njih to uopće ne bi trebala biti opcija.
Morate imati na umu da bilo koja pretjerano ograničavajuća dijeta, a koju ste usvojili na svoju ruku, bez da ste se prethodno savjetovali s liječnikom, vjerojatno nosi određene negativne posljedice na vaše zdravlje. Pa tako i ova.
Ako ste, na primjer, prešli na, hashtag, "no gluten", a tek se naknadno testirali na celijakiju, moguće da ste pore,etili ravnotežu u tijelu do te mjere da su se rezultati pokazali negativnima, a u stvari doista imate bolest. Procjenjuje se kako 70-85% ljudi koji pate od nje ni ne znaju za dijagnozu.
Uspavani ste?
Neki se odlučuju na "rezanje" glutena zbog sasvim banalnih razloga, a uopće im ne škodi. Ako se osjećate uspavano nakon punog tanjura tjestenine, razlog ne mora nužno ležati u proteinu koji ste jeli, naprotiv - prevelika količina ugljikohidrata utječe na pospanost.
Isto tako, napuhnutost i bol u stomaku mogu biti posljedica (čak i češće) konzumacije laktoze i fruktoze.
Posljedice na zdravlje
Ako ste se, za svoje opće dobro, samoinicijativno odlučili izbaciti gluten, morate biti svjesni kako je čitav niz posljedica nastao u vašemu tijelu, a neke od njih nisu uopće dobre.
Eliminacijom namirnica koje sadrže gluten uklanjate, naime, i brojne dodatne nutrijente koji se nalaze u njima. K tome, brojni proizvodi bez glutena izrađeni su od rižinog brašna i sadrže više masti i šećera kako bi ih to držalo na okupu što može dugoročno povećati rizik od razvijanja dijabetesa i visokog krvnog tlaka.
Također, ako ste se odlučili za to iz "potrebe" za dijetom i gubitkom kilograma, budite sigurni da nećete smršavjeti samo tako, konzumirajući tu vrstu namirnica.
"Loša hrana bez glutena i dalje je loša hrana", upozorava stručnjakinja Shelley Case. Najbolje bi se bilo, ukoliko primijetite poteškoće, posavjetovati s liječnikom.