Helena Jakoliš farmaceutska je tehničarka i holistička nutricionistica, koja je, suočena s teškom zdravstvenom situacijom, svoje mjesto pronašla među redovima zdravih namirnica, gdje je stala u zaštitu imuniteta i očuvanje zdravlja. Na svom blogu ˝Zdravo i slasno bez glutena˝ te u FB grupi pod nazivom "Bezglutenski recepti", koja okuplja 33.000 članova, kao i kroz tri popularne knjige o zdravoj prehrani i zdravlju crijeva, dijeli lekcije naučene temeljem osobnog iskustva borbe s celijakijom, kroničnom lajmskom boreliozom i nizom drugih dijagnoza, a sve kroz finu spizu, piše Stil.
- Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. S obzirom na to da mi nutricionisti nisu uspjeli pomoći, počelo je moje traganje za receptima, kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno - otkriva nam ova Šibenčanka, pozivajući na razumijevanja nastanka i uzroka eventualnih zdravstvenih tegoba te rješavanje problema u srži, odnosno u crijevima, gdje, kako kaže, započinju sve bolesti.
Za sve kojima je zdravlje na prvome mjestu pripremila je slastan desert, u kojemu ćete moći uživati bez brige o posljedicama.
Osvježavajuće sirove tortice s mrkvom i limunom
Sastojci za podlogu:
- 2 šalice oraha
- 1 šalica kokosovih ljuskica
- 2 naribane srednje mrkve
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 12 - 14 natopljenih pa očišćenih svježih datulja
Sastojci za kremu:
- 1 ¾ šalice natopljenih indijskih oraščića na dva sata
- 1/2 šalice gustog punomasnog kokosova mlijeka
- sok 1 domaćeg neprskanog limuna, 2 žlice ribane neprskane limunove korice
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 šalice rastopljenog ekstra djevičanskog kokosova ulja
- 4 žlice meda ili javorova sirupa (prilagodite sami sebi)
Priprema:
Za podlogu u multipraktiku sameljite orašaste plodove s kokosovim ljuskicama do fine brašnaste smjese. Dodajte ostale sastojke i miješajte do ljepljive smjese koja se drži zajedno. Uzmite silikonski kalup za muffine i u svaki dio stavite po dvije žlice smjese. Nakon što ste napunili kalup, odložite ga u hladnjak. Za to vrijeme pripremite kremu od limuna.
Za kremu od limuna potopite indijske oraščiće u vodi s prstohvatom soli. Nakon dva sata isperite i ocijedite oraščiće te ih prebacite u blender pa dodajte kokosovo mlijeko, sok od limuna i koricu, kurkumu i sladilo. Miješajte do fine kremaste smjese, a na kraju dodajte rastopljeno i ohlađeno kokosovo mlijeko pa opet promiješajte. Kremu izlijte u silikonske kalupe, na donji dio, i stavite u zamrzivač da se tijekom noći stisne. Uslast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....