StoryEditorOCM
Lifestyle‘KORONA‘ ZAŠTITA

Čeka nas ludo i nezaboravno ljeto: na 100 kvadrata plaže bit će pušteno samo 15 kupača, a ni parovi neće smjeti ručnike staviti jedan do drugoga

Piše Ružica Mikačić
17. svibnja 2020. - 20:44

Oboružajte se toplomjerom, maskom i rukavicama na ulasku u avion, ne pijte ništa iz otvorene boce ili čaše, u javne zahode ulazite samo ako je u njima minimalan broj ljudi, prije ulaska u bazen morate se (javno) tuširati, kroz hotelska predvorja protrčite bez zadržavanja, a domaćinu u obiteljskom smještaju nemojte slučajno zahvaliti rukovanjem.

Doručkujte u sobi, ne dirajte previše daljinske upravljače i prekidače, vlažne saune zaboravite, ne rukujte se ni sa kim, a automobil parkirajte gdje god znate jer vam to više neće moći učiniti hotelski domari...

Ako vam slučajno u sobi ne radi klima-uređaj ili tuš, prije ulaska u vašu sobu ili apartman majstoru koji ga dolazi popraviti obvezno izmjerite temperaturu.

Zvuči smiješno?! E, pa kome je smiješno, neka ne putuje ovo ljeto, jer to je samo dio mjera koje čekaju sve potencijalne turiste na njihovim odredištima u Hrvatskoj, ali i EU-u, žele li se zaštititi od koronavirusa. Nema šale. Ako se toga budu pridržavali oni kojima su pravila namijenjena, bit će ovo ludo i nezaboravno ljeto za sve koji se odluče krenuti u hotele, apartmane, kampove ili marine potražiti odmak od pandemije.

I to ne zbog odmora koji su zaslužili nakon turobnih mjeseci izolacije i straha od ubojitog virusa, nego zato što će ih tamo dočekati gotovo nevjerojatne epidemiološke mjere koje će ih pratiti u stopu. Nije slučajno izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager nekidan rekla da ovo neće biti normalno turističko ljeto ni za koga od nas.

E, pa krenimo redom. Ako se odlučite za avionski prijevoz, uz masku i rukavice, bez kojih nećete ući u avion, na suvremenijim aerodromima proći ćete kroz kabinu u kojoj će vas u 40 sekundi dezinficirati od glave do pete i pustiti tek tada u kabinu. Na ulazu u avion izmjerit će vam temperaturu.

Ovisno o zemlji u koju putujete, sve više od 37,3 što očita toplomjer vodi vas natrag kući ili u zadnje redove aviona koji se ostavljaju slobodni radi potencijalno zaraženih virusom. Svako drugo sjedalo u avionu bit će slobodno, baš kao i u autobusu koji će vas nakon toga dovesti do smještaja. Nema kave, čaja ni vode, nema komunikacije sa stjuardesama, a za odlazak u WC treba posebno jak razlog, pišu aviokompanije na svojim stranicama.

Kada se stigne u smještaj, prijava i odjava gostiju obavljat će se online ili digitalno, a u liftove se preporučuje ulaziti samo s obitelji, ne i s nepoznatima.

Gostima se savjetuje da najave svoju odjavu, odnosno check-out, kako bi im se mogao pripremiti račun i izbjeći zadržavanje na recepciji, kao i da mjenjačke poslove i podizanje gotovine obavljaju na bankomatima.

{embed_photo}1371832{/embed_photo}

U javnim prostorima hotela, kampa ili marine nema više sušila s toplim zrakom jer se moraju zamijeniti papirnatim ubrusima.
Sobarice više neće ulaziti gostima u sobe redovno, nego kada im oni sami to dopuste, a i onda pod punom ratnom spremom protiv opasnog virusa. Sobe se temeljito dezinficiraju i stavljaju u višednevnu izolaciju nakon svakog gosta.

Ako biste u sobi nešto zapisali, više to nećete moći jer iz hotelskih soba su uklonjeni papir i olovka. Ni omiljeni švedski stol za doručak u hotelu više neće biti na raspolaganju jer se svakom gostu doručak servira po narudžbi “a la carte” i po njegovim željama se namirnice poklopljene na tacni serviraju u sobu ili restoran, gdje tko želi.

Dakle, varijanta da gosti sami uzimaju bilo što od hrane ili pića koje im je servirano više uopće ne postoji. Sve se servira svakom gostu pojedinačno, kažu nam hotelijeri, a on eventualno može izabrati nešto od pakiranih namirnica, poput jogurta, paštete, meda i slično.

Ni popularni “cooking show”, gdje se u otvorenim kuhinjama restorana pripremaju jela pred gostima, više nije moguć bez sveprisutnog pleksiglasa između kuhara i gostiju, a treba za sada zaboraviti i na “all inclusive” ponudu u hotelima, koja podrazumijeva neograničenu konzumaciju jela i pića tijekom cijelog dana.

Slične preporuke u “after corona turizmu” su domaćinima u apartmanima dale najveće platforme za rezervacije, pa ih se upozorava da komunikaciju s gostima svedu na minimum.

Najbolje da bude po onoj: “ključ je ispod otirača”. A kada odu, na dužnost stupa odred za čistoću i dezinfekciju koji bi trebao oprati sve perivo i tekstilno u svakoj sobi i dnevnom boravku(??), što znači jastuke, pokrivače, navlake, zavjese, trosjede, fotelje...

Pravo iznenađenje čeka goste na plažama, gdje je najbolje otići s metrom, jer na 100 metara četvornih smije biti 15 kupača, svaka ležaljka ili ručnik na 1,5 metara jedna od druge; točno će biti određen broj kupača na nekoj plaži, kao što je broj kupaca u trgovinama ograničen. I tako dalje i tako redom.

Čini vam se da će sve to biti nemoguće? E, pa činilo nam se i poslije 11. rujna 2001. godine da nam nitko nikada neće uskratiti privatnost i slobodu, ali je terorizam u New Yorku doveo do toga da su kamere po cijelom svijetu preko noći osvanule na fasadama zgrada i prate nas u stopu.

Postalo nam je normalno u avion ne unositi ni turpijicu za nokte ako je metalna, a prihvatili smo i da na ulazima u trgovačke centre diljem svijeta pregledavaju ženama torbice i detektorom za metal provjeravaju imate li što sumnjivo.

U nekim zemljama ni u zahod ne smijete sa ženskom torbicom, a ponegdje vam policajka uđe u žensku garderobu trgovine dok probate novu haljinu i provjerava je li sve u redu. Ništa od toga nije nam bilo ni normalno ni logično pa smo prihvatili i navikli se.
Stručnjaci kažu kako u turizmu poslije korone više ništa neće biti isto.

I već sada znamo da su u pravu, jer već ovog ljeta će ključni kriterij za odabir mjesta odmora biti broj oboljelih i preminulih od COVID-19 u nekoj zemlji, dostupnost bolničkih kreveta i kapaciteti na intenzivnoj njezi, broj respiratora, kapacitet testiranja na koronavirus u toj zemlji...

Jesmo li ikada do sada razmišljali o tome kad smo odlazili na putovanje? Nismo, naravno. No, mjeseci iza nas svijet su naučili živjeti po pravilima kojima se nitko nije nadao, a strah od koronavirusa disciplinirao je ljude više od kazni i zabrana.

Turizam u tome, očito, neće biti iznimka pa će, koliko god sada nevjerojatno zvučala, sva ograničenja i pravila ponašanja na putovanjima s vremenom postati normalna. Pitanje je samo hoćemo li mi uz sve to ostati normalni.

18. travanj 2024 15:44