StoryEditorOCM
GlazbaSmrt Bore Đorđevića

Riblja čorba je prvi put u Šibeniku nastupila 1979.‘: ‘Imali su samo 12 pjesama, to je bilo dovoljno da poludimo‘

Piše Marko Podrug
4. rujna 2024. - 12:09

Dok danas cijeli hrvatski internet pokušava iznaći načina da odvoji lik od djela Borisava Bore Đorđevića, koji je preminuo u 71. godini u Ljubljani, stariji pobornici rock glazbe sjećaju se da je Riblja čorba imala prvi koncert u Šibeniku prije 45 godina.

Bilo je to 1979. godine na igralištu ispred dvorane "Partizan", danas "Miminac", u vrijeme kada je Čorba objavila prvi, možda i svoj najbolji album "Kost u grlu".

- Osim tih deset pjesama do tada su objavili i singlicu "Lutka sa naslovne strane". Dakle, u svom su koncertnom repertoaru imali ukupno dvanaest pjesama, što je bilo dovoljno da svi na koncertu poludimo - prisjeća se šibenski ugostitelj Damir Žaja, koji je tada imao 15 godina.

- Nije to veliki prostor, možda je bilo oko dvjesto ljudi. Ali svi smo znali riječi pjesama, tu smo ploču znali napamet. Tekstovi su mu bili vrhunski, točno su očitavali naš ondašnji život.

Riblja čorba imala je i početkom osamdesetih koncert u dvorani na Baldekinu, a Bora se bez Čorbe još jednom pojavio u našim krajevima. Bilo je to 1989. u klubu Kakadu na Tromilji gdje je nastupio samostalno.

Vezu sa Šibenikom Bora Đorđević ostvario je i preko Arsena Dedića. Naime, Arsen i Bora imali su zajednički koncert 1987. u teatru na beogradskim Terazijama. Ta je snimka, vjerojatno ne baš legalno, objavljena kao live album "Unplugged ‘87" u Srbiji 1996. godine. Također, 1989. Arsen Dedić, Bora Đorđević i Zoran Predin su na beogradskom festivalu Mesam izveli pjesmu "Domovina", a postoji i koncertna snimka pjesme "Balada o Čorbi", koju je Arsen posvetio svom kolegi Bori.

Prema pričama očevidaca, na prvom poslijeratnom koncertu Arsena Dedića u Beogradu, šibenski kantautor odbio je u backstageu primiti Boru Đorđevića, koji je ostao pred zatvorenim vratima.

 

06. rujan 2024 12:54