StoryEditorOCM
GlazbaFestivalom joge započeli dani šibenskoga Off-a

"Gudalo protiv trzalice" u četvrtak otvara Off jazz&blues festival

Piše i snimio: Branimir Periša
17. srpnja 2017. - 16:30

Kontrabas i tamburica sviraju jazz? Upravo s tom jedinstvenom kombinacijom instrumenata "raspjevanih" u rukama vrhunskih glazbenika Filipa Novosela (tamburica) i Filipa Hojsaka (kontrabas), udruženih u sastav "Bow vs. Plectrum" (gudalo protiv trzalice) u četvrtak se otvara 11. izdanje trodnevnog šibenskog Off jazz & blues festivala, najavljuje Marko Podrug, direktor i glasnogovornik ove priredbe u kojoj na svoje dolaze glazbeni sladokusci.

Po dobrom običaju od prvoga Off-a, svi programi odvijaju se na trgu I.G. Kovačića, s pozornicom pod zidinama samostana sv. Frane i počinju u 22 sata, u mjeri "dva u jedan". To znači da iste večeri poslije ovog dvojca, koji žari i pali koncertnim dvoranama, nastupa još jedan band, a riječ je o "Kriesu" Mojmira Novakovića, za koji u organizaciji Off-a vlada nepodijeljeno mišljenje da će biti jedan od najuzbudljivih nastupa u povijesti festivala.



"Kries" je nastao na tradiciji legendarnog "Legena", nudi tradicijsku hrvatsku glazbu na gotovo šamanski način, podvlači Podrug, a osim standardnog instrumentarija, "kriesovci" muziciraju na folklornim instrumentima poput lijerice, dipala, gajdi i šargije.
Oba sastava s kojima će šibenska publika uploviti u ovogodišnji Off lanjski su "dug" organizatora, jer su njihov nastup bili prinuđeni odgoditi zbog lošeg vremena.

Ovaj put vremenska prognoza ne najavljuje nikakva iznenađenja, te će drugi dan Off-a, u petak obilježiti Zdenka Kovačiček, legendarna pjevačica domaće rock, blues, jazz, pop i gospel scene u pratnji osmorice vrhunskih glazbenika. Nakon njih nastupa Kozmodrum, grupa bubnjara Janka Novoselića koja plesni, vizualno atraktivni jazz isprepliće s elektronskom glazbom, dubom i ostalim stilovima, a na Off-u će promovirati album "Na tragu satelita".

I naposljetku, subota, zadnji dan festivala donosi prvo unikatnog klavijaturista i starog prijatelja Off-a, Austrijanca Raphaela Wressniga, udruženog s trojicom brazilskih glazbenika na čelu s basistom Igorom Pradom. Wressing je omiljen šibenskoj publici, podsjeća Podrug, a ovaj put vraća se sa plesnim zvukom na razmeđi soula, r&b-ja i funka.



Svima je u pamćenju nastup karizmatičnog Ramba Amadeusa na Off-u prije dvije godine, i upravo će "car" zatvoriti ovogodišnji festival nastupom sa pratećim bendom Two Winnetous.
Rambo će međutim, označiti završetak još jednog festivala izniklog u njedrima Off-a prije tri godine, a to je Joga off festival koji je počeo jučer i otvorio off tjedan u Šibeniku. Njegovi su utemeljivači i voditelji Ida Todosijević i Dražen Škarica, instruktori joge i ove godine pripremili su sličan program kao prethodnih, ovaj put s jednom poslasticom, kako je večer duhovne poezije u srijedu nazvala Ida Todosijević. Pozvala je zainteresirane na okupljanje u zalazak sunca, u park-šumi Šubićevac, kada će upriličiti i kinesku ceremoniju ispijanja čaja.

Inače, joga off tijekom šest dana trajanja priređuje jutarnje i večernje prezentacije ove drevne tehnike koje vodi nekoliko instruktora. Svakog jutra u osam sati, brod koji vozi za Jadriju prebacuje polaznike jutarnjih tečaja joge do uvale Minerska gdje se odvijaju vježbe i predavanja, a večernji dio ovog besplatnog, humanitarnog festivala dostupnog svakome tko se želi upoznati s jogom održava se u dvorani Tehničke škole u Šibeniku s početkom u 19,30 sati.

"Strej dog" u klubu Azimut
Dnevna ulaznica za Off festival košta 120, a festivalska, za sve programe, 240 kuna. Ulaznice se mogu kupiti u klubu Azimut, kafiću Domald i na štandu Off-a kod kazališta. Dani Off festivala počeli su s festivalom joge, a usporedo se odvijaju i u klubu Azimut. Tako će pobjednici večerašnjeg pub-kviza biti nagrađeni ulaznicama, a u srijedu je nastup beogradskog banda "Strej dog", također u Azimutu.

25. lipanj 2024 06:30