StoryEditorOCM
Ostaloperica bukić

Veliko priznanje legendarnom Šibenčaninu, postao je prvi čovjek europskog vaterpola

Piše Šibenski.hr
22. lipnja 2024. - 14:22

Sjajne vijesti stižu iz Beograda, sa sjednice Ureda European Aquaticsa (Europske organizacije vodenih sportova). Ondje je naime danas (petak) izabran novi sastav TWPC (Tehnički vaterpolski odbor) European Aquaticsa, a za predsjednika je izabran Perica Bukić! Izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza time je postao prva osoba europskog vaterpola odnosno tijela u okviru European Aquaticsa, a koje skrbi o našem sportu, javlja HVS

Ovo je iznimna čast i vrlo visoka dužnost, u europskom vaterpolu najviša, a od kako je samostalne Hrvatske, dosad nismo ni imali neku osobu na ovoj dužnosti.

– Ovo je veliko priznanje prije svega hrvatskom vaterpolu – u prvoj će rečenici Perica Bukić, novi predsjednik TWPC EA.

– Sigurno da su naši uspjesi, kako rezultatski ili sportski, ali jednako i organizacijski, utjecali na ovakvu odluku. Zahvaljujem se čelnim ljudima European Aquaticsa, a prije svih Antoniju Silvi, predsjedniku, te Josipu Varvodiću, prvom dopredsjedniku European Aquatics. Moja je ideja prenijeti neka naša iskustva, iz Hrvatske i HVS-a, a što mislim da zaista dobro radimo, sada i na europsku razinu i dati svoj obol u unaprjeđenju europskog, pa i svjetskog vaterpola. S jedne strane ovakva dužnost je čast i ona godi, ali s druge strane je i velika obveza i odgovornost. Puno je posla pred timom koji je odabran, a svakako mislim da tu trebamo uvezati i ljude iz Biroa tj. Ureda EA koji su iz vaterpola, plus dakako Josip Varvodić, kao prvi dopredsjednik European Aquatics.

Cijeli TWPC i predsjednik Bukić izabrani su na četverogodišnje mandatno razdoblje. Koje su ideje, želje, smjernice kojima želite u tom razdoblju razvijati vaterpolo na našem kontinentu?

– Moja je ideja promijeniti malo način rada TWPC, da to ne bude primarno udruga delegata i sudaca. To jest jedan segment, naravno i važan, ali samo jedan dio vaterpola. Imali bi povjerenstvo za suce koje bi radilo svoj dio posla vezano na delegiranja sudaca, na analizu, pa obuka sudaca, seminari itd. Imat ćemo i dio koji će se baviti klupskim vaterpolom, koji bi zajedno s TWPC pokušao doći do nečeg što je optimalno, kada govorimo o recimo sustavu klupskog natjecanja. Također važan je segment i reprezentativni vaterpolo, od seniorskog EP za žene i muškarce, pa naniže za uzraste do 20, do 18 i do 16 godina. Neke su dobre promjene već napravljene, ali valja još poraditi i podignuti cijeli europski vaterpolo, te jasno doći i do nekih sponzora. To je sigurno u opisu posla i Biroa European Aquatics, ali i svih nas koji smo unutar vaterpola. Posla ima dosta, veselim se tim izazovima, a profesionalno to ne mijenja ništa na mojem statusu u HVS-u. Ovo je naime volonterska dužnost, tako da što se tiče mojeg rada u HVS-u, sve ostaje kao što je bilo. Osim što sam dobio dodatnu obvezu više, poprilično zahtjevnu – pripomenuo je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i sada i predsjednik TWPC European Aquatics.

Ovo je svakako izrazito veliko priznanje i cijelom hrvatskom vaterpolu jer ne zaboravimo da je od 2023. godine i Renato Živković, direktor vaterpola u European Aquaticsu, a ne zaboravimo kako ondje radi kao vaterpolo menadžerica i Aida Šehić. Nedvojbeno je ključni generator odabira Hrvata, pa tako i Perice Bukića na najvišu dužnost, silan ugled koji hrvatski vaterpolo uživa zadnjih 15-20 godina, a koji je potkrijepljen s dvije stavke. Jedna su najviši rezultati na kontinentalnoj i globalnoj razini i to u kontinuitetu, a druga stavka je besprijekorna organizacija nekoliko velikih nadmetanja, prvenstveno europskih prvenstava. Poglavito posljednjeg EP za seniore u siječnju 2024. koje je uspješno organizirano i provedeno u vrlo zahtjevnom trenutku vremenskog ograničenja koje je nastupilo zbog nekih drugih događaja koji nemaju izravnu povezanost s vaterpolom i sportom općenito.

Ne valja smetnuti s uma i još jednu značajnu okolnost. To je svakako izbor novog čelništva European Aquaticsa, a poglavito Josipa Varvodića za prvog dopredsjednika EA koji se snažno založio za odabir najboljih ljudi na čelna mjesta u vaterpolskom sportu. To je pak zalaganje temeljeno isključivo na kvalitativnom dosegu i ostvarenjima pojedinaca i cijelih organizacija, a bez lažne skromnosti Hrvatski vaterpolski savez i sav vaterpolo u Hrvata je učinio značajan iskorak zadnjih 15-20 godina. To je samo valjalo prepoznati.

22. lipanj 2024 14:23