StoryEditorOCM
Ostaloglava u balunu

Vaterpolisti u Regionalnoj ligi: pojačati se ili dodatno potencirati orijentaciju na domaće momke!? Evo što kaže legendarni Perica Bukić

Piše Ivo Mikuličin
11. lipnja 2021. - 19:07

Najavljeni odlazak Rusa Konstantina Harkova i zagrebačkog Šibenčanina Luke Bukića u splitski Jadran više nema okus vaterpolske senzacije. Službeno je potvrđeno da će obojica dan prije početka šibenskog dijela priprema reprezentacije Hrvatske za Tokio potpisati pristupnice za klub iz splitskog Zvončaca.

Harkov je i više nego jasan glede zamjene ruske kapice s hrvatskom, te zagrebačke sa splitskom.

- Volim Rusiju, ali sam željan vaterpolskih medalja – izravan je desno krilni napadač ili „novokomponirani“ Hrvat.
Istodobno, Perica Bukić, otac reprezentativca Luke, otvara svoju sentimentalnu šibensku dušu:

- Tko sretniji od mene da moj sin odjene kapicu moga Solarisa!? No, to nije realno u situaciji kad Jadran ima gotovo triput veći godišnji proračun od šibenskog prvoligaša.

Spomenuta Bukićeva izjava je samo upozorenje kakva konkurencija čeka šibenske vaterpoliste u Prvoj regionalnoj ligi. Dubrovački Jug, zagrebačka Mladost i splitski Jadran su realno nedostižni za Šibenčane. Istodobno, informacije, koje stižu iz susjedne Srbije govore da vaterpolo dobiva status „sporta od državnog značenja“. Kragujevački Radnički je od lokalnog srpskog kluba postao prvakom Regionalne lige. Sad se, pak, pod palicom Aleksandra Šoštara, reprezentativnog vratara bivše države stvara moćni Novi Beograd, koji će, navodno, vratiti sve prokušane srpske internacionalce u domaći bazen.

Istodobno, stari crnogorski klubovi, kotorski Primorac i Jadran iz Herceg Novog uvijek pronalaze putove osvježenja momčadi i stabilizacije kluba. Zaključak je i više nego jasan: Šibenčanima će biti sve samo nego lako u toj konkurenciji.

Velika dvojba

Pojačati se ili dodatno potencirati orijentaciju na domaće momke!?

Ta dvojba je itekako nazočna u dobroj, staroj Crnici. U bazenu, gdje se vaterpolska kuća istodobno gradi od krova i temelja. Želja za što jačim seniorskim sastavom naglašeno se miješa s intenziviranjem rada u mlađim kategorijama, gdje se nemalo ćuti praznina, nastala ne tako davnim kriznim godinama. Iz vremena nepotrebnih podjela i, što kriti, nemalih svađa šibenskih vaterpolskih zanesenjaka.

Propala je zamisao da se u matičnu Crnicu vrati povremeni reprezentativac Andrija Bašić, koji je potpisao za talijanski Palermo, gdje će moći pričati na materinjem jeziku s drugim Šibenčaninom Andrijom Vlahovićem. Sad se, poslije njegova odlaska iz francuskog Strasbourga, javlja jedva skrivena želja da se u Crnicu vrati bivši reprezentativac Antonio Petković. Koliko je to realno pokazat će se vrlo brzo.

Međutim, gotovo važnije je pitanje može li se iz gradskog (i županijskog) proračuna povećati dotacija šibenskim vaterpolistima!?

- U trenutku, kad Šubićevac ima privatnog vlasnika, bilo bi logično povećati sredstva košarkašima Šibenke i vaterpolistima Solarisa. Na način da se ne otkida drugim klubovima, već pronađu dodatna sredstva – drži već spomenuti Perica Bukić.

Vrijedi poslušati i glas fetivog Šibenčanina, koji je pod svaku cijenu htio ostati anoniman.

- Srce mi je i više nego puno poslije otvaranja sobe Ivana Brešana i Arsenove kuće umjetnosti. Nije li sad na redu sport, koji je jednako dio šibenskog imidža i tradicije, satkane velikim svjetskim imenima poput Dražena Petrovića, Perice Bukića, Danire Nakić, Darija Šarića, Nevena Spahije…- više nego izravan je spomenuti Homo Sebenicus.

20. travanj 2024 09:20