StoryEditorOCM
Ostaloandrija vlahović

Povratnik u Crnicu: ‘U Barceloni se ne bojimo nikoga, ova momčad ima strašan potencijal‘

Piše Krešimir Gulin
24. rujna 2024. - 13:09

Vaterpolisti Solarisa pobjedom nad Crvenom Zvezdom u Beogradu u prvom kolu Premier regionalne lige otvorili su novu sezonu. Sezonu koja nosi jako puno uzbuđenja i zanimljivih dvoboja. Naime, Sunčani će ponovno s dosta ambicija igrati na više frontova.

U već spomenutoj prvoj diviziji regionalne lige koju mnog s pravom smatraju najjačom klupskom ligom u svijetu. Zatim u hrvatskom prvenstvu i kupu te u konačnici i Len Euro Cupu.

O ambicijama Solarisa i mogućnostima ekipe koja je podosta izmijenjena u odnosu na lanjsku sezonu porazgovarali smo s Andrijom Vlahovićem, povratnikom u matičnu Crnicu.

Dolaskom Vlahovića, momčad trenera Denisa Seferovića dobila je još jednog sjajnog vanjskog igrača čime je upotpunjena linija koju čine ‘pakleni‘ šuteri poput Petkovića i Pelicarića koja svakoj obrani može napraviti veliku štetu.

Osim toga, povratkom Vlahovića Sunčani su dobili još jednog iskusnog igrača i borca bez mane za kakvima vapi svaka ekipa.

Na početku razgovora pitali smo Vlahovića zašto se vratio u Šibenik poslije četiri godine ‘pečalbe‘, po dvije u talijanskom Palermu i gruzijskom Dinamu iz Tbilisija:

- Činjenica je da sam lani u studenom operirao rame, ali i da sam se tijekom sezone u Gruziji sasvim oporavio. U međuvremenu su me kontaktirali Cico Ninić i drugi ljudi iz kluba i zaželjeli da se vratim. Svidjela mi se njihova dugoročna vizija po kojoj žele domaće ljude imati kao trenere u klubu. Budući da i ja imam ambiciju postati trener, to je bio jedan od razloga. Nadalje, napunio sam već 33 godine, a iz Solarisa su mi ponudiili dobar trogodišnji ugovor. Znate, s toliko godina na leđima nije vam baš milo potpisivati jednogodišnje ugovore i stalno imati spakirane kofere. Iskreno, u Šibeniku nije neka lova kao što bi bila vani, ali nije ni u šoldima sve. Imam dobar ugovor, dočekala me je super ekipa... Tu su Petković, Pelicarić, Vrbnjak, koprčina... da dalje ne nabrajam. Samo mi je žao što nije ostao Marin Šparada, jer je on među 3-4 top vratara u Hrvatskoj. Uz to je još i šibenski momak- započeo je Vlahović.

image

 Iskustvo Andrije Vlahovića puno će značiti za momčad Solarisa

Niksa Stipanicev/Cropix

U odnosu na prošlu sezonu u Crnici više nema već spomenutog Šparade, ali ni Jakovčevića i Burburana, koji su otišli u Zadar i Valjevo.

Osim Vlahovića, novi stanari šibenske svlačionice su Koprčina, Vrbnjak i mladi vratar Pavić:

- Kad sam odlazio iz Solarisa bili smo odlična ekipa, sada smo još četiri godine iskusniji. O Petkoviću ne treba trošiti riječi, on je srebrni olimpijac i čast mi je i gušt igrati s njim. Pelicarić je izrastao u sjajnog ‘bombera‘. Koprčina i Bulat su također sazreli. Jako mi se sviđa kako igraju braća Duje i Roko Akrap. Vidi se da su školovani, a s 23 godine igraju jako zreo. Također, kvalitetni su i Vrbnjak i Vrdoljak i vratar Pavić.

Nemam što reći osim da sam došao u složenu ekipu, samo kao nadopuna. Držim da aktualna momčad Solarisa ima strašan potencijal- govori Vlahović.

Čeka vas nikad jača konkurenacija, kako u regionalnoj ligi tako i u domaćim natjecanjima. Kakve su ambicije Solarisa?

- Ne trebamo se lagati i treba jasno reći da su Jadran, Mladost, pa i Jug objektivno korak ispred nas. Međutim, nikoga se ne bojimo, naročito na domaćem bazenu u Crnici.

Mislim da ćemo voditi žestoku bitku za četvrto mjesto s riječkim Primorjem. Da će biti teško svjedoči i pobjeda Riječana na gostovanju kod euroligaša Radničkog iz Kragujevca.

Premda prvenstvo Hrvatske kreće tek na proljeće (op.a. za poreda u domaćem prvenstvu računaju se utakmice u Regionalnoj ligi) naš cilj je plasman u final four kako u prvenstvu tako i u Kupu Hrvatske. No, ako se to i ne dogodi neće biti smak svijeta.

Slažem se s tezom da Regionalna liga nikad nije bila jača, osim možda na samo početku. Uostalom, gotovo svi hrvatski i srpski reprezentativci, a to su finalisti Olimpijade u Parizu igraju u toj ligi. Konkurencija je iznimna, a naš prvi cilj je opstanak. Prvi korak prema ostvarenju tog cilja napravili smo pobjedom u Beogradu u prvom kolu- veli iskusni napadač Sunčanih.

Pobjeda nad Crvenom Zvezdom usred Beograda mnogima je zazvučala kao veliko iznenađenje:

- Nama je to strašan poticaj za dalje. Pustimo mi na stranu priče o Zvezdinim problemima, o tome koliko ih je igrača napustilo od lani, kako im kasne plaće... Ipak su oni školovana ekipa. Skup je to iskusnih igrača i U-19 reprezentativaca koji su prije dvije godine osvojili svjetsko zlato. Znate, čim dođete u Beograd gubite tri razlike, a mi smo u konačnici uzeli jako vrijedna tri punta.

Ušli smo baš muški u utakmicu. Vodili (10:5), ‘ubili‘ ih M zonom u obrani, a kontrama u napadu. Pred kraj su oni stigli na minus jedan (10:9), tako da ispada kako je bilo napeto. Ali, samo ispada, jer uz dužno poštovanje prema Zvezdi, mi smo se pokazali kao kudikamo bolja momčad- komentirao je Vlahović veliku pobjedu Solarisa na startu regionalne lige.

image

 Andrija Vlahović pojačao vanjsku liniju šibenskih vaterpolista

Nikša Stipaničev/Cropix

Sunčani nemaju puno vremena za slavlje, jer ih već za vikend, od petka do nedjelje, u Barceloni čeka kvalifikacijski turnir Len Euro Cupa. Suparnici Šibenčanima u Kataloniji, osim domaćina, bit će grčki Vougliameni i talijanska Genova:

- U Barcelonu putujemo sa željom da dobijemo sve tri utakmice! Vjerojatno zvuči preoptimistično, ali idemo probati to i ostvariti te proći u grupnu fazu drugog po snazi natjecanja u Europi. Puno toga će nam ovisiti o prvoj utakmici s Vougliamenijem. To je mlada momčad, čiji je prosjek godina 19. S klupe ih vodi Vladimir Vujasinović. To su ‘mali roboti‘, koji ne staju plivati cijelu utakmicu i bit će vrlo nezgodno igrati kontra njih.

Mislim kako je Genova objektivno najslabija ekipa u skupini. Igrao sam u Italiji i znam da kvalitetom odskačemo od njih.

Domaćin Barcelona nas čeka u zadnjoj utakmici, ali ja vjerujem kako ćemo do tada riješiti pitanje prolaska dalje. Neće biti smak svijeta niti ako ispadnemo, ali idemo u Španjolsku sa stavom da se nikoga ne bojimo.

Držim kako imamo dosta prostora za nepredak u odnosu na utakmicu sa Zvezdom u Beogradu gdje smo slavili iako nismo igrali najbolje.

Silno vjerujem u ovu momčad i u sebe, tako da možemo očekivati dobre vijesti iz Barcelone- zaključio je u optimističnom tonu Andrija Vlahović.

24. rujan 2024 13:15