StoryEditorOCM
Ostalovelika regata

Još u svići iz Doca ulja ima: osmerac ‘Krke‘ podsjetio na najbolje dane iz povijesti šibenskog veslanja

Piše Šibenski.hr
13. lipnja 2024. - 11:20

Proteklog vikenda, ukupno 17 šibenskih veslačica i veslača sudjelovalo je na „JUMBO Regatta 2024.“ održanoj u Zagrebu, nazvanoj i tradicionalno održavanoj u spomen na velikog veslačkog zanesenjaka Julija Borošu (1932. – 2013.). Posade su vodili treneri Milan Radečić, Jovica Krasić i Andrej Milošević. Na Regati su nastupale posade svih hrvatskih klubova, te iz Slovenije, BiH i Bugarske.

Prvog dana Regate šlageri natjecanja, bar što se tiče „VK „Krka“, bili su nastupi Franke Zorčić i Marka Martinović u skifovima za juniore, te mlađe-juniorskog osmerca. U sve tri discipline konkurencija je bila zaista brojna pa je tako Franka bila jedna od 16 prijavljenih skifistica, dok je u konkurenciji muških skifova, s Markom, bilo prijavljeno čak 46 momaka.

- Dugo već pratimo dešavanja na regatnoj stazi „Jarun“ ali se ne sjećamo da se ikada na startu utrke osmeraca pojavilo čak osam posada. Lijepo je reći da su se i Franka i Marko prvim mjestima u svojim eliminacijskim skupinama i postignutim vremenima uspjeli uvrstiti u A-finala gdje je Franka bila šesta, a Marko peti.

Osmerac, pak, u sastavu Šime Grubišić, Vice Alfier, Franko Šarić, Jerko Petrović, Jakov Mikulandra, Lovre Palinić, Karlo Svirčić, Nato Alfier i Marijeta Slugan (kormilarka) uvjerljivom pobjedom podsjetio je na najbolje dane iz povijesti Krke i time pokazao da će u šibenskoj veslačkoj svići i dalje biti ulja! Lijepo je bilo, nakon utrke, vidjeti Marijetu kako, ustavši s kormilarskog mjesta, slavi pobjedu s rukama u zraku, te čuti čestitke na zlatnoj medalji, ali i na lijepom i skladnom krkaškom zaveslaju- kazao je Dražen Crnogaća, predsjednik VK ‘Krka‘.

Drugog dana Regate treneri su „razbili“ osmerac na tri posade: Šime i Vice sjeli su u dvojac „bez“, Franko u skif, a Lovre i Karlo u dvojac na pariće. U Šiminoj i Vicinoj disciplini bilo je 11 posada uz napomenu da je to našim momcima bio prvi nastup u dvojcu uopće i to nakon samo 4 treninga. Nakon nezadovoljstva nastupom u eliminacijskoj skupini, ali koji je ipak bio dovoljan za uvrštenje u A-finale, osvojili su treće mjesto i brončanu medalju s zaostatkom od 4 sekunde iza posade koja se okitila zlatom (VK „Zagreb“), te 7 desetinki iza srebrnih mladića iz HVK „Gusar“. Lovru i Karla plasmana u A-finale stajala je tehnička greška na samom ulazu u zadnjih 500 metara utrke zbog koje je čamac zastao na 10-ak sekundi, pa za nadoknađivanje zaostatka više nije bilo šanse. Ipak, unatoč razočaranju, pobjedom u B-finalu pokazali su da vrijede! Franko je sjeo u skif, odveslao sasvim korektno za momka koji odavno nije sjedio u tom čamcu. Među 37 prijavljenih skifista ušao u A-finale gdje je zauzeo šesto mjesto.

U nedjelju su svoje utrke imali i Rita Eva Ukić u samcu za starije kadetkinje, te Grgo Ćaleta-Car i Mate Jakelić u dvojcu na pariće istog uzrasta. Obje posade su se, kroz sito i rešeto eliminacijskih borbi, uspjele plasirati u A-finale. Rita je na kraju pokazala da je točno ono što joj je govorio prije utrke trener Krasić („Ti to možeš!“) – bila je treća, dok su momci zauzeli četvrto mjesto nakon što su sve do zadnjih 200 metara utrke bili u poziciji za osvajanje srebra.

Od posada iz Šibenika na Jarunu su ovom prilikom nastupali još i Šime Slavica i Max Doodney u dvojcu na pariće za starije juniore, te Tara Doodney u samcu za mlađe juniorke. Šime i Max nisu uspjeli ući u A-finale, jednako kao ni Tara.

Narednog vikenda krkašice i krkaši imaju obveze nastupa na čak dvije regate istovremeno. Na Bledu će se, u lovu na normu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kanadi u kolovozu, okušati Jakov Slavica, Fabio Peruško, Franko Dobra i Nikola Knežić u četvercu bez kormilara, te Marko Martinović u samcu (skifu). Šime Grubišić, Vice Alfier, Franko Šarić i Jerko Petrović na Bledu će nastupiti prvi put i to u četvercu na pariće. Ostala mladost Krke poći će prema Vrlici i jezeru Peruća kako bi se natjecala na prvoj ovogodišnjoj regati za „Mini-kup Dalmacije“.

15. lipanj 2024 11:26