StoryEditorOCM
OstaloRazgovor s izbornikom iz Šibenika

Ivica Tucak prebolio je Europsko prvenstvo, ali ne spava mirno. Otkrio je i što ga najviše smeta: Kad sam kao čovjek ranjen, tad sam najopasniji

8. veljače 2020. - 12:39

Ivica Tucak prebolio je Europsko prvenstvo na kojem je hrvatska vaterpolska reprezentacija ostala bez medalje, ali ga brine što još nismo izborili Olimpijske igre u Tokiju.

- Ne spavam mirno od polufinala u Budimpešti – iskreno je kazao Tucak u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, nakon svečanog proglašenja “Sportskog imena Dalmacije” u organizaciji Slobodne Dalmacije.

Podsjetimo, Hrvatska je zauzela četvrto mjesto nakon što je u polufinalu izgubila od Španjolske, a od Crne Gore za treće mjesto.

- Utakmica za broncu bila je važna, ali poraz u polufinalu bio je strašan šok za nas. Nažalost, u sportu je tako. Nismo naviknuli velika natjecanja završavati bez medalje, međutim ne plačemo previše. Već smo okrenuti kvalifikacijama za Tokio, to je sada ono što me najviše brine.

Mnogi su dosta podcjenjivački reagirali na to četvrto mjesto s Eura, što Tucka posebno smeta.

- Živcira me što se govori da je to katastrofa i debakl. A nije. Četvrti smo u Europi, zar to treba pljuvati? Svjestan sam da nije sve dobro, ali je žalosno što ne valja kad smo drugi, ne valja kad smo treći... Mene to ne zamara, ali je frustrirajuće. Postoji krug sportaša koji nas stalno podržavaju poput Dalića i Červara, a zlobni komentari nisu bitni.

Ipak, Budimpešta je bila upozorenje za dalje.

- Poštujem da neke stvari treba mijenjati, premda je malo falilo da odemo do kraja. Hoćemo li mijenjati roster ili sustav igre, još je prerano za reći. Neke su stvari i meni otvorile oči.

Reprezentaciji nedostaje lider. To je sasvim jasno. Sandra Sukna teško je nadomjestiti.

- Lider se ne rađa preko noći. On se stvara iz godine u godinu. Ali nema plakanja. Imamo sjajnu reprezentaciju i sjajne odnose. Ovi su momci spremni poginuti jedan za drugoga.

Tucak je na ceremoniji “Sportskog imena Dalmacije” nagradu za najbolju momčad uručio Jugu, konkretno Paulu Obradoviću, koji uz Nikšu Dobuda već neko vrijeme nije u reprezentaciji.

- Ponovit ću ono što sam već puno puta rekao. Svaki igrač s hrvatskom putovnicom koji igrama i ponašanjem zasluži biti dio reprezentacije bit će tu. Od prvog sam dana otvoren za razgovore. Što se tiče njih dvojice, ne isključujem ništa.

Olimpijske su igre, dakle, još uvijek u zraku, no Tucak je optimističan.

- Kvalitetu imamo, snagu i želju također. Hrvatska mora biti tamo! Olimpijske su igre kruna svega. Ako se ne plasiramo, bit će to ogroman neuspjeh. Ne razmišljam o takvom scenariju. Kad sam kao čovjek ranjen, tad sam najopasniji.

Kvalifikacije za OI igraju se u Rotterdamu od 22. do 29. ožujka, a ždrijeb je u utorak 11. veljače. Hrvatska je među glavnim favoritima, smještena je u prvoj jakosnoj skupini s Grcima što znači da s njima ne može igrati u prvom krugu.

- Kvalitetniji smo od suparnika, ali ih treba pobijediti. Treba biti psihološki stabilan i fizički dobro pripremljen jer nas čeka osam utakmica u osam dana, a sjećam se i kako su prije četiri godine Talijani i Mađari izborili Rio tek u zadnjim sekundama. Ako prođemo, a vjerujem da hoćemo, siguran sam da u Tokiju možemo napraviti puno toga – zaključio je Tucak.

15. travanj 2024 12:32