StoryEditorOCM
Nogometslijedi važna utakmica

U zadnjim kolima Šibenik je nedovoljno opasan, protiv Istre će morati isukati puno agresivniji gard

Piše Davor Trutin
24. rujna 2024. - 10:54

U trećem od kvarteta, po ‘defaultu‘ najtežih gostovanja ove sezone, onom na Rujevici Šibenik je (očekivano) pao. U najavi tog susreta trener Narančastih Mario Carević rekao je kako imaju plan za Rijeku. Ali, taj plan razbio je svojim golom već u 3. minuti Toni Fruk (opet taj Fruk, rekli bi Šibenčani), a malo potom bilo kakve revizije plana posve je dotukao Komnen Andrić.

Praktički, Rijeka je iz svoja prva dva udarca na gol zabila za prednost 2:0, i Carevićevi planovi su se nasukali na kvarnerske hridi nakon svega dvadesetak minuta igre.

- Što reći kad u utakmicu uđeš za zaostatkom nakon svega par minuta? Ljuti me da smo primili dva pogotka iz prekida. Ako želiš do pozitivnog ishoda u ovakvoj utakmici, onda ti se to ne smije dogoditi. No, ipak ne zamjeram svojim dečkima ništa, imali smo svoje momente, dobro smo se prezentirali, naročito u drugom dijelu. Rijeka je momčad koja te kažnjava. Svaki krivi pas, kriva odluka… Oni vrebaju i kazne. Idemo dalje, u petak nam slijedi važna utakmica – kratko je riječki poraz prokomentirao Carević.

image

 Mario Carević

Damir Škomrlj/Cropix

O primljenim golovima se uvijek može raspravljati, dojam je da se barem jedan mogao izbjeći, posebno treći, makar i kod Frukovog projektila srednjeg dometa vratar Ðaković možda i nije imao najbolji pregled, a kod drugog nije bilo dupliranja bokova, što su u pripremi utakmice sasvim sigurno uvježbavali na Šubićevcu.

U prvom dijelu Šibenik nije puno uspijevao napraviti prema naprijed, puno alibi pasova, u širinu (ili unazad), bez preuzimanja rizika, tek dobar udarac Vasilja koji fizički izgleda sve bolje, a i ta šansa je došla nakon odličnog solo poteza zadarskog veznjaka.

U nastavku je Carević ostavio Kolegu u svlačionici, promijenio sustav te zaigrao s četvoricom pozadi, Majić je ušao na desetku, i to je prvih 20-25 minuta nastavka izgledalo puno bolje. Da su Božić i Majić (pogodio vratnicu) zabili i smanjili na 2-1, možda bi se utakmica zakuhala.

Umjesto toga iz prekida je primljen olako i treći gol koji je pokvario donekle dojam riječke izvedbe Šibenika. Upotrijebio je Carević na Rujevici gotovo sav svoj raspoloživi ofenzivni potencijal (Torres, Božić, Majić, Delić, Laća) ali nije pomoglo.

image

Ivan Santini

Nikša Stipaničev/Cropix

Međutim, koliko god je nezahvalno i loše pozitivno gledati na stvari nakon 3:0 poraza, fragmenti igre Šibenika na Rujevici mogu biti zalog nekog optimizma uoči nastavka sezone. No, svakako ostaje činjenica da je u zadnjim kolima (Gorica, Varaždin, Rijeka) Šibenik nedovoljno opasan, (stvorio tek 4-5 prilika), nedovoljno okomit, da lopta često ide unatrag, na „siguricu“, pa i kada to nema nekog smisla, vjerojatno i zbog straha od krive predaje što na brzoj riječkoj podlozi domaćin neumoljivo kažnjava.

Protiv Istre će Šibenik morati isukati puno agresivniji, napadačkiji gard, odnosno tražiti gol(ove) jer sve drugo moglo bi biti pogubno. Za Puljane će vjerojatno biti spreman Ivan Santini kojeg je viroza napala na putu za Rijeku.

 

24. rujan 2024 10:55