StoryEditorOCM
NogometIvan Bulat

Sportski direktor o planovima "narančastih": Doznajte kako će izgledati momčad Šibenika na proljeće

29. prosinca 2017. - 10:09

U prošlom broju našeg tjednika razgovarali smo s Borimirom Perkovićem, trenerom nogometaša Šibenika, i konstatirali kako je upao u "kašetu brukava" kada je uoči četvrtog kola preuzeo momčad koja je bila na dnu tablice i na kontu nije imala niti jednog boda. Ništa bolja pozicija nije bila ni trojke Josip Bulat, Ivan Bulat i Jure Zoričić, koja je čelne pozicije HNK Šibenika zauzela 16. kolovoza, ili samo tri dana prije početka prvenstva. Unatoč svim "Scilama i Haribdama" kojima je plovio šibenski brod, na koncu jeseni je stigao do 26 bodova. Šef stručnog stožera Perković je konstatirao kako bi objeručke prihvatio taj bodovni skor da mu ga je netko ponudio u trenutku kada je sjeo na klupu Šibeniku. A što o tom učinku kaže šef struke na Šubićevcu Ivan Bulat, potražili smo u razgovoru sa sportskim direktorom Šibenika:

- Prije nego što konkretno odgovorim na to pitanje, moramo se vratiti na početak sezone. Naime, glavni cilj je bio stabilizacija kluba na svim razinama, pa tako i rezultatski. Kad podvučemo crtu na kraju polusezone, ne mogu reći da smo prebacili cilj, već da je on ostvaren u cijelosti. No, znate kako je to u nogometu. Kako se mijenja rezultat, tako se i planovi mijenjaju. Moram biti iskren i kazati da nismo imali plan da ćemo se priključiti vrhu - počeo je naš razgovor Ivan Bulat.


Nismo pali s Marsa


- Kako vi komentirate tezu da ste primili "vrući krumpir" u ruke kada ste sjeli u kancelarije Šubićevca? Naime, uopće niste radili na selekcioniranju momčadi?
- Čujte, ipak smo mi znali koga Šibenik ima u ekipi. Nismo mi iz nekog drugog grada, niti smo pali s Marsa da nismo znali kakvim igračkim kadrom raspolažemo. Isto tako, dobro smo znali da moramo posegnuti za nekim igračkim pojačanjima. Na sreću, pogodili smo sa svim igračima koji su došli. Svi oni opravdali su očekivanja. Međutim, to ne znači da su u klubu bili loši igrači u trenutku kada smo mi došli. Dapače, i postojeći igrači silno su pridonijeli svemu onome dobrome što se događalo tijekom jeseni.

- Samo 15-ak dana nakon preuzimanja čelnih pozicija u klubu morali ste povući neke drastične poteze. Naime, poslije samo dva odigrana kola ostavku vam je na stol stavio trener Zoran Slavica.
- Svaka funkcija donosi odgovornost i trebate donositi prave odluke u pravom trenutku. Znam da je tada bilo dosta priča i komentara kako je ta odluka bila ishitrena. Mnogi su bili skeptični što i kako dalje.

- Dalje ste krenuli s Borimirom Perkovićem. Niste krili da je Perković bio vaš prvi izbor. Uostalom, njega dobro poznajete još iz igračkih dana.
- To je točno. Perković je bio moja prva želja. Imao sam silnu vjeru u njega, jednako kao stručnjaka i kao vrlo kvalitetnog čovjeka. Mislim da smo pogodili s dovođenjem Perkovića za trenera.


Pregovori s nekolicinom


- Perković od prvog dana širi zarazni optimizam Šubićevcem. Jednako je sada i u zimskoj stanci u kojoj Šibenik zaostaje šest bodova za vodećima Goricom i Dugopoljem. Je li ta prednost dohvatljiva na proljeće?
- Nema nikakve dvojbe da Šibenik i kao grad i kao klub zaslužuju ući u 1. HNL. Uvjeren sam da je to i mišljenje većine hrvatske nogometne javnosti. Međutim, mi moramo ići korak po korak. Šibenik će se sigurno vratiti u Prvu ligu. Sad, hoće li to biti ove ili iduće godine, ne znam. Isto tako, mogu šibenskoj nogometnoj javnosti garantirati da ćemo objeručke iskoristiti prigodu za ulazak u 1. HNL ako nam se ona ukaže.

- Za pravu "bitku" za 1. HNL trebat će vam pojačanja...
- Razmišljamo o pojačanjima i to ne krijemo. No, treba sagledati i naš financijski kostur i u okviru njega dovesti igrače koji bi nam bili istinska pojačanja. Osobno, vjerujem u postojeći igrački kadar koji imamo. Ali, za nešto više je zaoštravanje konkurencije na pojedinim pozicijama više nego dobro. U svakom slučaju, nećemo gomilati igrače. Nećemo dovoditi nešto što već imamo u rosteru, jer nam je jako bitno očuvati i dobru atmosferu koju imamo u momčadi. U pregovorima smo s nekolicinom igrača, no još ništa nismo definirali. U svakom slučaju, do početka priprema imat ćemo definiran roster za proljetni dio prvenstva.


Špica i polušpica


- Možete li nam barem otkriti koje pozicije želite popuniti?
- Uglavnom razmišljamo o igračima koji ordiniraju prema naprijed. Činjenica je da imamo problem realizacije. Inače, teško je naći pravog golgetera. I veći klubovi od nas imaju isti problem, a kamoli mi. Osim prave špice, gledamo još jednu polivalentnu polušpicu i eventualno jednog igrača koji bi pojačao konkurenciju u obrani.

- Hoćete li "devetku" tražiti među prokušanim imenima koji su trenutačno u 1. HNL, poput Budimira iz Rudeša ili Jelavića iz Istre? Ili ćete pak posegnuti za nekim manje zvučnim imenom, primjerice iz 3. HNL?
- Skloniji sam varijanti da to bude igrač s prvoligaškim iskustvom. Nama je cilj da taj igrač bude pojačanje odmah i sada. Ali, nije lako naći igrača koji je kvalitetan i relativno jeftin. Što se tiče igrača iz neke niže lige, ove jeseni sam gledao nekoliko utakmica 3. HNL-jug. Držim da tu ima niz igrača koji nam mogu biti interesantni u perspektivi. Mislim da trenutačno to nisu igrači za prvih 11 Šibenika, koji će nas spasiti u kriznim momentima. Ponavljam, ako na tržištu ne nađemo nešto što nam odgovara, okrenut ćemo se postojećem kadru. Činjenica je da su naši momci rasli iz utakmice u utakmicu. Dobili su samopouzdanje da možemo pobijediti svakoga. Dakle, ne treba nam nitko tko neće biti istinsko pojačanje.

- Već neko vrijeme s momčadi je vježbao iskusni 31- godišnji Davor Kukec.
- On već 7-8 godina igra u Češkoj i nastoji i dalje ostati tamo. No, ako ne uspije u svom naumu rekao je da se vraća u Hrvatsku i da je Šibenik jedini klub koji ga zanima. Dali smo mu rok do Nove godine da odluči. Inače, Kukec je dobar igrač, donio bi Šibeniku kvalitetu više. Riječ je o nogometašu koji može napraviti razliku. Inače, on može pokriti sve tri pozicije iza napadača. Njega jako dobro poznaje i trener Perković, koji ga je vodio u Interu iz Zaprešića.


Povratak kapetana


- Spominje se i povratak Tonija Španje iz Gorice?
- Koliko znam, Španja još ima ugovor s Goricom. Ali, tko ne bi htio igrača kvaliteta koje Toni posjeduje. Uostalom, on je naš domaći igrač, dobro poznaje ambijent, može igrati na više pozicija u veznom redu... Na koncu, angažmanom Španje ubili bismo dvije muhe jednim udarcem - pojačali bismo Šibenik a oslabili Goricu.

- Što se obrambenih igrača tiče, u opticaju je ime ruskog igrača Arkadija Kalaidzhiana.
- Točno, taj je momak već bio 15 dana na probi u Šibeniku. Ostavio je dobar dojam i ako uđe u naše financijske okvire mogao bi postati naš novi član. Riječ je o rođenom Gruzijcu koji ima rusku putovnicu. Što se tiče igračkog iskustva, nastupao je u prvoj i drugoj ruskoj ligi.

- Pojačanje na proljeće trebao bi biti i povratak ozlijeđenog kapetana Josipa Maleša.
- Svakako! Zato smo i odredili kondicijskog trenera Juru Raka da individualno radi s Malešom tijekom zimske stanke kako ne bi bio prepušten sam sebi. Maleš je jako bitan u našim planovima i želimo da u što boljem stanju dočeka početak priprema za proljetni dio prvenstva.

- U takujinu imate još jednog novog igrača.
- Da, radi se o mladom nogometašu Marku Moriću, rođenom u Australiji. To je napadač rođen 2000. godine, koji će nam se priključiti od prvog dana priprema. Taj momak još godinu i po dana može igrati u juniorima, a dobio je i našu domovnicu.


Dugopolje bolje 'pazarilo'


- Stalno pričamo o rubrici "dolasci". Hoće li biti igrača koji će u suprotnom pravcu?
- S Brazilcem Britom smo dogovorili raskid ugovora, koji mu je istjecao u lipnju. Naime, Brito je imao velikih problema s ozljedom koljena. Morao je ići na operaciju, a procjena je bila da će se oporaviti tek za dva-tri mjeseca. Zato smo u dogovoru s igračem i menadžerom napravili sporazumni raskid ugovora. Što se ostalih igrača tiče, koliko ja znam odlazaka neće biti. Uostalom, nikakav upit nije stigao u klub, niti je itko od nogometaša zatražio odlazak, osim Mihaela Pongračića koji je bio na posudbi iz Osijeka. On je već iskazao želju da se vrati kući.

- Žitnjak i Ćosić su zadovoljili, Pongračić baš i ne. Može li se suradnja s Osječanima učiniti još kvalitetnijom? Primjerice, Dugopolje je u tom poslu prošlo puno bolje od Šibenika. Dugopoljcima su Klepač i Špoljarić među glavnim igračima, a ni Ždinjak nije "za baciti":
- Puno je razloga zašto je Dugopolje bolje "pazarilo" od nas. Jedan od njih je taj što su birali prvi, drugi dobri odnosi njihovog trenera Miroslava Bojka s čelnicima Osijeka... Međutim, ne bih se previše vraćao u prošlost. Trenutačno čekamo kraj 1. HNL i da Osijek dade svoje mišljenje o nekim igračima koje bi bio voljan ustupiti. Inače, smatram da je naša suradnja s Osijekom bila polovično uspješna. Robert Ćosić je sve bolje koristio svoje prigode kako je sezona odmicala. Pokazalo se da je koristan na više pozicija u momčadi. Vratar Borna Žitnjak je u početku bio malo nesiguran. I publika ga je bila uzela "na zub". No, s vremenom je postajao sve sigurniji i pretvorio se u čvrstu kariku naše momčadi.


Pripreme doma


- Najavljivali ste i potpisivanje stipendijskih ugovora s igračima iz omladinskog pogona?
- Već imamo četiri nogometaša koji su se priključili prvoj ekipi. To su Bulat, Đaković, Ljubičić i Galešić. Sa svima njima smo obavili razgovore i oni će tijekom zimske stanke potpisati stipendijske ugovore s klubom. Razgovaramo s još nekolicinom igrača iz omladinskog pogona za koje smo procijenili da su potencijal. Neki od njih će također staviti paraf na stipendijske ugovore, dok je dio njih još u premišljanjima.

- Za kraj, kakav je plan priprema za proljetni dio prvenstva?
- Odredili smo 15. siječnja kao datum kada ćemo obaviti prvu prozivku. To je sedam tjedana do prve utakmice drugog dijela sezone. Iako se kao optimum smatra šest tjedana priprema, mi smo se odlučili za tjedan više. Bilo bi lijepo otići negdje izvan Šibenika odraditi barem dio priprema. No, nažalost, financijske (ne)prilike nam to ne dozvoljavaju, pa ćemo kompletne pripreme odraditi na Šubićevcu - završio je Ivan Bulat, sportski direktor Šibenika.

29. lipanj 2024 03:26