StoryEditorOCM
Nogometklub na bubnju

Početkom prosinca bit će raspisan natječaj za prodaju 95 posto dionica HNK Šibenika; Šubićevac čeka: Stiže li netko s 10 milijuna kuna?

18. studenog 2017. - 13:37

Početkom prosinca bit će objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju dionica Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik s.d.d., u vlasništvu Grada Šibenika, izvijestili su iz šibenske gradske uprave. Predmet poziva je prodaja 297.056 dionica HNK Šibenik u vlasništvu Grada Šibenika, nominalne vrijednosti oko 59,5 milijuna kuna, a što iznosi nešto više od 95 posto temeljnog kapitala, za početnu cijenu od 100.000 kuna. Kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuditelja bit će najviša ponuđena cijena, pod uvjetom da je ponuditelj ispunio sve uvjete iz javnog poziva.

– Natječajni postupak trajat će osam dana od dana objave u medijima i na web-stranicama Grada Šibenika. Cilj nam je da zainteresirane stranke i prije raspisivanja javnog natječaja za kupnju dionica kluba imaju dovoljno vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije za nadmetanje, odnosno analizu stanja u HNK-u Šibenik – rekao je Slobodan Tolić, pročelnik za financije Grada Šibenika i član Nadzornog odbora Šibenika.

Podaci o poslovanju HNK Šibenik mogu se dobiti u sjedištu kluba na Šubićevcu, uz prethodno potpisanu izjavu o čuvanju tajnosti podataka. Na javnom pozivu moći će sudjelovati sve fizičke osobe državljani RH, fizičke osobe strani državljani, pravne osobe sa sjedištem u RH i strane pravne osobe.

Ponuditelji koji sudjeluju na javnom pozivu dužni su uplatiti jamčevinu od 100.000 kuna u proračun Grada Šibenika. Jamčevina koju ponuditelji polože, a čije ponude ne budu prihvaćene, vratit će se ponuditeljima najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja postupka po donošenju odluke o odabiru.

Nakon objave ove informacije, mnogi prijatelji šibenskog drugoligaša ponadali su se kako se na vratima Šubićevca ili Krešimirova doma, gdje stoluje većinski vlasnik kluba, pojavio netko s torbom punom novca, zaista zainteresiran za kupnju "narančastih". Međutim, prema informacijama kojima mi raspolažemo, riječ je tek o formaliziranju odluke šibenskoga Gradskog vijeća, koje je ljetos dalo zeleno svjetlo za prodaju većinskog paketa dionica nogometnog kluba. Nešto slično kazao nam je i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić, koji je u administraciji gradonačelnika Željka Burića zadužen za sport.

– Iskreno, nemamo ništa konkretno, odnosno nekog kupca koji se skroz "zalijepio" za nogometni klub. No, s druge strane, kontinuirano imamo upite za prodaju kluba, stoga smo morali reagirati i uputiti javni poziv. Tko zna, možda se nakon ovog javnog poziva netko i javi. Jednostavno, ovo je prirodni slijed događanja – kazao je Rakić.

I na Šubićevcu pozdravljaju odluku većinskog vlasnika da se ide u prodaju kluba, jer za pravi prosperitet HNK Šibenik nužan je svježi kapital. Naravno, upozoravaju da uvjeti natječaja moraju spriječiti eventualni ulazak spekulativnog kapitala u klub.
– Ne znamo detalje i uvjete natječaja i stoga ne mogu nešto više komentirati. Ali daj Bože da se netko javi i da u klub uđe netko tko je zaista zainteresiran za pravi rad. Međutim, zasad čisto sumnjam da ima kupca na vidiku. No, neće biti smak svijeta ako se klub u ovoj rundi ne proda. U tom slučaju aktualna uprava nastavit će se brinuti za klub i nastavit ćemo funkcionirati kao i do sada – izjavio nam je Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik.

Mnogima je intrigantan podatak da se dionice HNK Šibenik, nominalno vrijedne gotovo 60 milijuna kuna, prodaju po "tričavoj" početnoj cijeni od 100 tisuća kuna. Ipak, potencijalni kupac morat će iz kese istresti nešto više novca. Po procjenama bolje upućenih, jednokratno barem desetak milijuna kuna. Jer, taj će ulagač kupiti i dugove Šibenika, koji su trenutačno barem 1,5 milijuna kuna. Nadalje, morat će imati 4-5 milijuna kuna, koliko košta godišnji pogon Šibenika, i to na razini 2. HNL. Zauzvrat, dobit će samo ime i ni jednu nekretninu, jer sve čime se klub trenutačno koristi prenio je Grad Šibenik na sebe.

Budući da je HNK non-stop "na bubnju", stalno se "šuška" o mogućim novim vlasnicima. U tom kontekstu spominjali su se Talijani, koje je zastupao bivši Zagrebov direktor Vincenzo Cavaliere, zatim Austrijanci, kojima je veza sa Šibenikom bio menadžer Mate Jozipović iz Baške Vode... Najdalje su bili otišli vlasnici litavskog Žalgirisa, koji su "dubinski" snimili poslovanje Šibenika. Na koncu su i oni odustali. Navodno im je bilo preskupo...

30. lipanj 2024 10:31