StoryEditorOCM
Nogometodlazak cara

Otkrivamo pozadinu rastanka Šibenika i omiljenog trenera: ‘Došlo je do zasićenja s obje strane‘

Piše Davor Trutin
11. listopada 2024. - 10:53

Dok SAD-om ali i dobrim dijelom Europe uragani pustoše sve pred sobom, četvrtak je u Šibeniku donio još jedan otužan dan, sivilo i "luđačko" jugo. Ali, i odlazak Marija Carevića. Omiljeni Makaranin rastao se s klupom Šibenika, višednevne kuloarske priče o odlasku su se u četvrtak i obistinile.

Ispada da je Caru presudio težak poraz na Poljudu, ali čini se da je to bio samo posljednji puzzle u kolopletu stvari koje su se događale zadnjih nekoliko kola. Kao uvijek u sličnim situacijama, i ovaj rastanak se PR-ovski umotao u sporazumni dogovor. Makar bolje upućeni govore kako je došlo do određenog zasićenja s obje strane, i uprave kluba ali možda još i više od Carevića koji je i ranije emitirao neke izjave koje se mogu tumačiti na različite načine, kao npr. poslije Gorice tipa "vidjet ćemo kako i šta dalje". Slično je dao i nakon splitskog poraza. Carević je znao emitirati nezadovoljstvo u neslužbenim izjavama, ali i na presicama, kada je to ipak preformulirao u izjave tipa "obzirom u kakvim okolnostima radimo" i slično. Sigurno se referirao na teške uvjete rada u klubu, česte odlaske u Biograd i Pakoštane na treninge zbog lošeg stanja travnjaka na Šubićevcu, pa česta grintanja igrača na kašnjenje zarada...Vjerojatno i na odrađeni prijelazni rok u kojem je često zazivao iskustvo u veznom redu, koje nije stiglo, pišu Sportske novosti

S druge strane ljudi koje vode klub vjerojatno su očekivali bolji feedback s terena i kabine, jer teško je vjerovati da ova momčad Šibenika može imati bolji rezultatski učinak od ovog. A, on je s obzirom na sve fantastičan, 5.mjesto, 11 bodova. Da ne spominjemo lanjsku sezonu u kojoj je Šibenik pod Carevićem izborio ekspresan povratak u SHNL, prvi put u svojoj povijesti. Momčad je igrala napadački, lepršav nogomet, posebice u prvom dijelu sezone, na kraju u izravnom dvoboju slomila tvrdi, uporni Zrinski. I, to sve s momčadi koja je doslovce sklepana pretežito od igrača iz drugih liga, rekonvalescenata, neafirmiranih momaka koji su slijedili svoga Mistera. Šibenik je pod Carevićem vratio i godinama izgubljen pobjednički, domaćinski gard, vratila se publika na tribine, pa je Šibenik tako i u Supersport HNL-u jedan od najgledanijih klubova. Osvojio je i srca navijača, koji su ga dočekali sa skepsom, čak i otvorenim sumnjama, da bi mu na nezaboravnom dočeku na Poljani klicali "...dok svira radio, Carević Mario"!

Puno toga dobroga se desilo za njegovog mandata na Šubićevcu, koji je počeo u srpnju 2023.godine. Kada je na prvom treningu zatekao više novinara nego li igrača pod ugovorom!

U povratničku sezonu SHNL-a Šibenik je krenuo sjajno, suprotno mnogim prognozama. Pobjede na Opus Areni, Kranjčevićevoj, protiv Slaven Belupa, ali i solidna partija protiv rijetko viđeno motiviranog Dinama samo su dodatno stvorile sliku o treneru koji nije iz rubrike hitova, za jednokratnu upotrebu već o ozbiljnom, educiranom stručnjaku koji zna što radi, ali kojega momčad očito slijedi. Na njegovu žalost nakon poraza od Gorice (2:1) kada su Božić i Santini imali zicere u prvih 10 minuta, momčad je zapala u neku krizu, ponajprije krizu identiteta, gubitak energije, force i samopouzdanja je bio očit, u nju se uvukao neki predefenzivni, defetistički stav, što se očitovalo teško stvaranim šansama za gol, posebice se to vidjelo protiv Puljana kada ni s igračem više nije bilo bolje, dapače. Dosta igrača je palo u formi. Ali, daleko je to bilo od nekog raspada, da bi se klub olako zahvalio treneru koji je napravio toliko dobrih stvari u proteklih 15 mjeseci.

- Želio bih se ovim putem iskreno zahvaliti svima, posebno igračima, zaposlenicima HNK Šibenik, stručnom stožeru, navijačima i simpatizerima na izuzetnom iskustvu koje sam doživio. Ovaj period moje karijere ostat će mi u trajnom sjećanju, a posebno emotivan bio je nezaboravan doček na šibenskoj Poljani. Uvijek ću se s ponosom vraćati u Šibenik. Vjerujem da je u ovom trenutku najbolje rješenje promjena trenera, odnosno dolazak novog lica na klupu Šibenika. Ova odluka rezultat je mojeg dugotrajnog promišljanja i sada smatram da je pravo vrijeme za nju. Kroz borbu za naslov u drugom rangu i dosadašnje nastupe u SuperSport HNL proživio sam nezaboravne trenutke, želim Šibeniku puno sreće i uspjeha u daljnjem djelovanju – poručio je Carević, u klupskoj objavi u četvrtak poslijepodne.

Nedostajat će i njegov vedri duh na presicama, zafrkantski duh, koji se brzo uklopio u šibenski đir, ali i neposrednost u komunikaciji, koja u njegovom poslu, posebice u odnosu s gazdama kluba i onima koji plaćaju, nije uvijek dobro shvaćena i primljena.

Kao Carevićev navodni novi posao spominje se Gorica, koja je također ostala bez trenera. Još donedavno su ga neki mediji vidjeli kao Gattusovog nasljednika u Hajduku. Ali pitanje je i tko će ga zamijeniti na klupi Šibenika. Vrlo brzo su počela u kuloarima izlaziti imena navodnih Carevićevih nasljednika, najčešće ono Tonija Golema, potom Jerka Leke, ali i Tomislava Stipića, koji je uživo pratio Šibenčane u dvoboju protiv Varaždina nedavno...A, možda u prvi plan iskoči i neko skroz drugo ime... Neslužbeno, novi trener bi se trebao pojaviti u petak na treningu, tko god to bio, pišu Sportske novosti

11. listopad 2024 10:53