StoryEditorOCM
Nogometželjko karajica

‘Navijači ne trebaju brinuti. Imat ćemo konkurentnu momčad za najjači hrvatski rang‘

Piše Davor Trutin/SN
7. lipnja 2024. - 09:07

Ludi, nezaboravni ali iznimno uspješan tjedan je za nogometašima Šibenika. Nakon što su u Osijeku 14. uzastopnom pobjedom trijumfalno vizirali povratak u Supersport HNL, koji su zdušno proslavili već u Gradskom vrtu zajedno sa svojim mnogobrojnim navijčèima, novi(stari)prvoligaši proslavili su burno povratak u HR elitu i u Krešimirovom gradu. Uz nekoliko tisuća razdraganih navijača na Poljani, središnjem gradskom trgu feštalo se, klicalo Careviću, Majiću, Božiću, Karajici…

-Ludoga grada…šta bi tek bilo da smo osvojili Kup, ili prvenstvo…Pa, gorija bi cili grad – pričalo se u ponedjeljak u mnoštvu na Poljani.

-Milijun puta su me pitali – zašto Šibenik? Pa, evo zašto, zbog ovoga – poručivao je s pozornice na svečanom dočeku nogometaša vlasnik HNK Šibenika Željko Karajica, najavljujući nove fešte.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nakon Poljane klub je proslavio povratak u prvoligaški razred u Amadria Parku, u znamenitom Dalmatinskom selu. I opet se feštalo, plesalo, klicalo narančastim junacima. Ali, kako to obično biva, vremena za ludovanja, feštanja nema. Već sutradan u klupskim prostorijama zatekli smo uposlenike kluba u punom pogonu. A, posla je na Šubićevcu kao nikad. Gdje god takneš, od infrastrukture, dovršetka radova na uređenju klupskog ali i javnog ugostiteljskog objekta na stadionu (restoran, pizzeria, wine bar), novog fitnessa, kuhinje koji bi po planu trebao biti zgotovljen do početka srpnja.

Vodstvo kluba čeka i početak uređenja neophodne infrastrukture, i zahvata na proširenju nadstrešnice na zapadnoj tribini. U tijeku su i završne pripreme za organizaciju nogometnog kampa Real Madrida koji kreće u zadnjem tjednu lipnja, i koji će trajati 14 dana (u dva turnusa) s preko 300 polaznika, potom nekoliko koncerata, utakmice američkog nogometa…

Ipak, navijače HNK Šibenika koji su poslije dugo godina osjetili tu neku sinergiju s vrhuškom kluba, najviše zanima kako æe izgledati momèad Šibenika u nastupajuæoj sezoni. Tko ostaje, tko napušta narančastu svlačionicu, hoće li momčad biti konkurentna u Supersport HNL-u?! Puno je pitanja, očekivanja, ali i neke pozitivne strepnje.

-Navijači ne trebaju brinuti. Imat ćemo konkurentnu momčad za najjači hrvatski rang. Sigurno ćemo se pojačati. Ciljevi su jasni, pod broj jedan ostanak u Supersport HNL, a sve preko toga ćemo raditi planski – kazao je nekidan Željko Karajica. U razdraganom slavlju s pozornice na središnjem gradskom trgu poručio je još navijačima.

-Znam da vas zanima status našeg trenera. Mario Carević ostaje s nama – uskliknuo je Karajica.

image

 Mario Carević

Niksa Stipanicev/Cropix

Ostanak trenera koji je sa Šibenikom ostvario ekspresan povratak u hrvatsku nogometnu elitu međutim još nije službeno potvrđen. Istina, Makaranin ima važeći ugovor sa Šibenčanima još jednu sezonu, ali nije tajna da 43 – godišnjeg trenera vabe neki domaći, ali i inozemni klubovi. Imao je Car konkretnu ponudu i prošle zime, ali je to odbio uz poruku – moram sa Šibenikom dovršiti započeti posao.

Zna se kako je Carević završio taj posao, ali osim pukog profesionalizma, izvjesno je kako je razvio i jedan poseban, prisni odnos s klubom, gradom, navijačima. Nadasve s igračima, koji ga slijede. O tome svjedoči i činjenica da su u toj silnoj borbi za prvo mjesto, i kasnijim slavljima prednjaèili igrači koji su igrali malo, poput Osmankovića, Gačića, Brajkovića…Osim trenerskog gena, Carević ima tu razvijenu socijalnu komponentu, koja je često i važnija od svih drugih kvaliteta…

Carević sam ponavlja kako se želi pod broj 1 odmoriti, biti uz obitelj, a onda sjesti s čelnicima kluba, iznijeti analizu i zajednički donijeti konačnu odluku. U njegovoj odluci ostaje li trener Šibenika svakako će važnu ulogu imati i saznanje od vlasnika koji ulažu svoj novac – kakvu će momčad složiti u novoj prvoligaškoj sezoni.

Svima koji prate HNL jasno je kako je veliki jaz između prvog i drugog ranga. Bez obzira na činjenicu da je ovaj Šibenik porušio mnoge rekorde u Supersport 1.NL, za biti konkurentan u eliti trebati će osnažiti kadar. Onako ovlaš, barem 7-8 igrača, za koje se može reći ili pretpostaviti da će odmah podići kvalitetu momčadi. U svim linijama, posebice u veznom redu koji je najtanji.

Navodno su u klubu radili na planu A i B još dok je trajala bespoštedna borba za prvo mjesto sa Zrinskim, u planu A su paralelno s tom borbom za prvaka pravili određene križaljke za snaženje kadra za novu sezonu, a budući je (srećom po sve u klubu i oko njega) plan B propao, fokus je na snaženju kadra. Za to će trebati povećati i budžet, za barem 40-50%, a tu su i benefiti poput sredstava od tv prava, Dinamovog uspjeha u Europi, a da ne govorimo o tome kako je lakše privući pojačanja u Supersport HNL. Ali, i prodati nekog postojećeg. Budući da se o novim pojačanjima još ništa ne zna i ne govori, kažimo kako je izvjesno kako neki igrači Šibenika neće nastaviti svoj put na Šubićevcu. Jedan od njih je Ivan Cvijanović, odlični lijevi wing back kojem istječe posudba iz Osijeka, i koji će vjerojatno u novoj sezoni biti u planovima novog trenera i Josea Bota na Opus Areni.

image

Ivan Cvijanović

Niksa Stipanicev/Cropix

Posudba istječe i mladom braniču Duji Dujmoviću, koji se vraća u Rijeku, ali navodno bi Solinjanin mogao ostati u šibenskom dresu i ove sezone.

Kostur momčadi bi trebao ostati na okupu, u tom kadru ima prvoligaškog štofa, ali realno, u prvoj ligi za neke vjerojatno neće biti mjesta. Od domaćih mladih igrača iz juniorskog pogona, trenutno su u prvom planu napadači Sekulić i Kulušić te branič Morrison.

Kažimo kako nije bilo nekih posebnih komentara iz kluba oko ždrijebanja parova za novu sezonu Supersport HNL-a! Kao što se zna, Šibenik će u 1.k olu na noge Osijeku premijerno na prekrasnu Opus Arenu. Sudbina je htjela da Narančasti nakon Gradskog vrta 2.lipnja gdje su vizirali povratak u elitu, opet odlaze u grad na Dravu.

 

08. lipanj 2024 13:04