StoryEditorOCM
Nogometvelike tenzije

Carević najavio dalmatinski derbi: ‘Žao mi je zbog toliko antagonizma, u moje vrijeme nije bilo tako‘

Piše Krešimir Gulin
5. listopada 2024. - 12:20

Nogometaši Šibenika na dalmatinski derbi s Hajdukom na Poljudu, s kojim će zatvoriti prvu četvrtinu prvenstva, stižu sa solidnom zalihom od 11 bodova. No, ona je mogla biti kudikamo veća da je Šibenik bio malo uspješniji u zadnja četiri kola u kojima je utržio samo jedan mršavi (bod)ić. Drugim riječima, očito je kako su Narančasti u silaznoj formi nakon furiozna prva četiri kola kada su bili hti prvenstva.

Oštrica kritika na igru momčadi trenera Marija Carevića posebice je uperena na izvedbu u zadnjem kolu protiv Istre na Šubićevcu, kada Šibenčani nisu uspjeli kapitalizirati činjenicu da su gotovo sat vremena imali igrača više:

- Činjenica je da je to bio loš rezultat s obzirom na igrača više. Međutim, ljuti me što je previše negative oko nas i što je ona usmjerena na mlade igrače. Ako je netko nezadovoljan, neka to usmjeri prema meni. U konačnici ja sam za sve odgovoran. Treba znati da smo mi u borbi za ostanak od prvog kola i to je naš primarni cilj. Svaka utakmica bit će borba do gole kože i svaki bod nam je važan. Smatram kako trenutačno imamo sasvim zadovoljavajući bodovni saldo- kaže trener Šibenika.

Njegova momčad je u borbi za prvoligaški spas, a ide na noge goropdanom Hajduku, koji je istaknuo kandidaturu za utrku za naslov prvaka:

- Hajduk je doista uvjerljiv, u odličnoj je formi. Ali, vjerujte, imamo i mi ideju kako možemo eventualno zaustaviti Bijele- veli Carević.

Njegov kolega sa splitske klupe Gattuso radi dobar posao:

- Sigurno da radi. On je veliko ime, bio je veliki igrač, trenirao je velike klubove. Rekao bih da je pobjeda u Maksimiru bila prekretnica za Hajduk, nakon nje su ušli u bolju formu- drži Carević.

image

Carević nahvalio Gennara Gattusa

Damir Škomrlj/Cropix

Kako zaustaviti Livaju?

- Ha, teško! On je za mene najbolji igrač lige. Raznovrsan je, opasan je i kao realizator i kao razigravač. Samo ne smijemo zaboraviti ni druge igrače. Rakitiću se ne smije ostaviti ni milimetar prostora jer čovjek ima takvu ideju, takvu asistenciju kakvu davno nisam vidio. S njim, Krovinovićem i vratarom Lučićem koji dobro igra nogom Hajduk je kvalitetan u otvaranju i teško im je izaći u presing. Također, s mladima Durdovom i Hrgovićem dobili su dinamiku koju prije nisu imali. U svakom slučaju, Hajduk je dobro izbalansirana ekipa. No, vjerujem u svoje momke i nadam se pozitivnom rezultatu. Za takvo nešto moramo biti pravi i koncentrirani do zadnje minute- govori trener Šibenika.

U zadnje vrijeme šteka vam napad, već ste 270 minuta bez postignutog gola?

- Ta igra u zadnjoj trećini je moja odgovornost! Iako nam fali i ponešto kreacije. Počeli smo dosta raditi na tome, vježbali smo taj segment igre puno i zadnji tjedan i vjerujem da ćemo ubuduće biti sve bolji- otkrio je Carević.

Može li vam u toj fazi igre pomoći novopridošli Šime Gržan, koji bi trebao debitirati na Poljudu?

- Gržan će biti u kadru za utakmicu s Hajdukom. Međutim, treba znati da on nije prošao pripreme s ekipom i da se tek diže. No, Gržan ima veliko iskustvo i jamačno će nam biti od pomoći u nastavku sezone- kaže Carević.

U Splitu nećete moći računati na neke važne igrače?

- Van stroja su ozlijeđeni Punčec i Pozo, dok je zbog svog vjenčanja odsutan Majić- referirao je Carević.

image

Josip Majić će propustiti utakmicu s Hajdukom zbog vjenčanja

Nikša Stipaničev/Cropix

U kadru imate iskusne nogometaše poput Santinija ili Zute, ali i puno mladih. Hoće li za njih atmosfera na Poljudu biti motiv više ili kočnica?

- Za mene osobno bi bila moti više. Ali, teško je ući u glavu svakog igrača pojedinačno. Međutim, želio bih reći da su mladi igrači Šibenika poput Morrisona, Đakovića, Bakića, Prekodravca, Kavelja, Kulušića, Vasilja.... jako veliki kapital. Oni puno znače za imidž kluba, a mogu donijeti i dobru zaradu. Mislim da Šibenik ide ispravnim putem, odnosno jedinim mogućim za sve klubove koji žive od prodaje igrača. Da je tome tako, svjedoči i podatak da sve utakmice Šibenika pohode brojni skauti kako domaćih tako i europskih klubova. Za neke igrače, poglavito Morrisona, postoje i konkretni interesi dobrih klubova. Ne treba zaboraviti kako je praktički sve te mlade igrače Šibenik doveo besplatno i s njima će jamačno profitirati u svakom pogledu

S druge strane, tu su i stariji igrači koje ste spomenuli a koji im mogu biti očevi. Ali, oni su vrhunski karakteri za koje ću se boriti do kraja- govori kormilar Narančastih.

Uvijek kada igraju Hajduk i Šibenik bude se susjedske tenzije:

- Volio bih da nije tako. Žao mi je zbog tolikog animoziteta između dva susjedna grada. U moje vrijeme nije bilo tako. Mislim kako bi i mi kao akteri trebali smirivati situaciju i slati takve poruke- misli Carević.

image

 Mario Carević

Goran Mehkek/Cropix

I za vas je ova utakmica posebna. Vi ste ‘dite‘ Hajduka, a sada na Poljud dolazite pomrsiti račune Bijelima:

- U Hajduku sam proveo 20 godina, to je moj klub koji me odgojio, nemam razloga kriti svoj identitet. Međutim, sada sam u profesionalnoj ulozi trenera. Meni je ova utakmica izazov i fokusiran sam isključivo na to da izvučem maksimum iz svoje ekipe, a to je Šibenik- govori Makaranin na šibenskoj klupi.

Često vas se spominje kao budućeg trenera Hajduka:

- Pojma nemam hoću li ikad biti trener Hajduka. Nemam dugoročne planove. Radim najbolje što mogu i ne znam gdje će me to dovesti. Također, pojma nemam gdje je moj trenerski limit, to će vrijeme pokazati. Ne opterećujem se time i ponavljam, trenutačno sam isključivo fokusiran na Šibenik- zaključio je Carević.

Vjerojatni sastav Šibenika (3-5-2): Đaković- Perić, Morrison, Dujmović- Kolega, Kavelj, Bakić, Vasilj, Zuta- Božić, Santini.

05. listopad 2024 13:51