StoryEditorOCM
NogometDan D na Dravi

Autobusi, kombiji, automobili... sve je spremno za invaziju Osijeka i finalni obračun s povlaštenim rivalom

Piše Ivo Mikuličin
29. svibnja 2024. - 17:24

Šibenski "Dan D"! Znamo da prva rečenica zvuči prilično pretenciozno, ali kako zatvoriti oči pred najavljenim "iskrcavanjem" nekoliko stotina, a možda i tisuća šibenskih nogometnih "vojnika" (čitaj: fanatičnih narančastih navijača) na obali Drave!?

Sa samo jednim ciljem - da glasnom potporom u osječkom Gradskom vrtu pomognu svom klubu na utakmici Zrinski – Šibenik, koja odlučuje o novom članu društva najboljih hrvatskog nogometa. Kako ne poštovati ljubav mladića i djevojaka, pa i ozbiljnih ljudi prema Šubićevcu i Krešimirovu gradu uopće!? Iskrenih zaljubljenika u šibenski sport, posebice nogomet, koji planiraju put Osijeka autobusima, kombijima, osobnim automobilima…

- Odustali smo od prvotne zamisli da najveći dio navijača putuje u Slavoniju vlakom. Za ovo doba je, ipak, previše 26 sati drmusanja tračnicama u oba smjera – unisoni su stari Funcuti Đugum i Pele. Obojica se nisu suprotstavljala našoj tezi kako nije bilo previše ovakvih događaja u 90 "i nešto" godina povijesti HNK Šibenik, pa i cijelog šibenskog sporta. Bolje rečeno trenutaka kad se cijela sezona lomila na zadnjoj utakmici.

Carevićeva čarolija

Najčešće se spominje kvalifikacijski susret Šibenik – Varteks (7:0), odigran 18. kolovoza daleke 1958. No, riječ je o utakmici, koja se dogodila na domaćem, šibenskom bunjištu, kad su Miloševski, Cvitanović, Jelenković, Ivančić, Iljadica, Tambača, Šupe, Luštica, Zambata, Tedling i Stošić, zahvaljujući ponajviše peterostrukom strijelcu pokojnom Sinjaninu (i šibenskom zetu) Miodragu Zambati prosto ponizili Varaždince, te se plasirali u "onu" Drugu ligu. Ako, pak, s nogometnih prijeđemo na košarkaške usporednice, onda se valja vratiti na famoznu(i poništenu) utakmicu Šibenka – Bosna (83:82) odigranu prije 41 godinu na Baldekinu.

Ovog vikenda su sportske karte podijeljene nešto drugačije. Istina, 66 godina poslije susreta Šibenik - Varteks još jednom samo pobjeda donosi toliko željeni plasman Šibenčanima, ali se, za razliku od spomenute utakmice, igra u gostima. U nedjelju oko nešto poslije 19 sati saznat ćemo je li je trinaesta uzastopna proljetna pobjeda Narančastih (protiv Dubrave) bila samo uvod u najvrjedniju, četrnaestu, ili je 13 bila "luda" i nesretna brojka za šibensku momčad!?

Prije utakmice Zrinski-Šibenik, neovisno o svim (ne)izravnim sudačkim nepravdama na štetu Narančastih, nema nikakvog, ama baš nikakvog smisla žaliti za prolivenim mlijekom. Još manje ima potrebe za analizom zadnje utakmice Šibenik – Dubrava(1:0). Zašto, primjerice, kritički tonovi ne bi ustuknuli pred činjenicom da je u važnoj utakmici domaćin došao do tri boda, iako je najveći dio susreta igrao bez čak sedmorice igrača iz udarnog rostera (Punčec, Cvijanović, Pozo, Roca, Torres, Božić, Toševski). Kao dokaz kako je trener Mario Carević, počevši praktički od nule, radom stvorio kompaktnu igračku skupinu, kojoj izostanci "udarnih" ne predstavljaju posebnu teškoću. A priča o problemima s ozljedama se nastavlja. U "bolesničkoj sobi" Ivanu Božiću i Carlosu Torresu pridružio se i mladi reprezentativac Ivan Cvijanović. No, ti nemali problemi nisu nagrizli neskriveni optimizam trenera Marija Carevića prije puta za Osijek.

- Možda je i bolje da nam igra samo pobjeda. Nemamo takvu momčad, koju bi bilo lako pripremiti za taktičku igru na remi ili samo jedan bod. Uvjeren sam da će na osječki travnjak istrčati 11 ratnika. Već danima, da ne kažem tjednima moji su igrači glavom u toj utakmici. Ne, neće ih trebati posebno motivirati. Neću očajavati ni zbog mogućih izostanaka, uvjetovanih neugodnim ozljedama. Zapravo, vjerujem da je samo mali postotak na strani onih, koji drže kako nećemo pobijediti u Osijeku – jasan i izravan bio je Carević već poslije utakmice s Dubravom.

image

Mario Carević je ni iz čega stvorio momčad na čiju igru ne utječu brojni izostanci zbog ozljeda

Nikša Stipaničev/Hanza Media

Odlučnost i optimizam jednako krase Denisa Brašića, koji je službeno "savjetnik predsjednika Željka Karajice", ali koji se ovog proljeća prihvatio uloge operativnog koordinatora. Od utakmice do utakmice.

- Prošli smo gospodin Karajica i ja sličan put s našim drugim klubom, Austrijom iz Klagenfurta. Od sive drugoligaške zone do uglednog prvoligaša. Vjerujem u isti slijed na Šubićevcu – odlučan je Brašić.

A kakav suparnik zapravo čeka Narančaste na osječkom travnjaku!?

Propusti suparnika

Momčadi, koju vodi bivši stoper Šibenika Igor Budiša, možete sve osporiti osim kompaktnosti i "tvrde" igre na rezultat. No, nogometaše "Zrinskog" ne krasi baš kombinatorna igra. Svojim pristupom nogometu više podsjećaju na vrebačicu Rose iz popularne američke TV-serije "Dva i pol muškarca". Oni ne umiru u ljepoti nogometne igre, već vrebaju na propuste suparnika, nerijetke sudačke poklone i, prije svega, prilike u prekidima, gdje dominira najbolji strijelac lige Dominik Dogan.

- Naš klupski gazda Ivan Komak je prošlog ljeta zacrtao ulazak Zrinskog u društvo najboljih, a momčad ga je samo slijedila. Cijeli tjedan posvetit ću analizi igre Šibenika, pripremi derbija – izjavio je Igor Budiša, aktualni trener Zrinskog i bivši stoper "narančastih". Da zanimanje za drugoligaški derbi prelazi šibenske i slavonske okvire jasno je sugerirao i prilog u HRT-ovoj emisiji "Stadion", te izjava bivšeg reprezentativca Tomislava Ivkovića:

- Očekujem zanimljiv, kvalitetan i uzbudljiv meč. Gledao sam prvu utakmicu Zrinski – Šibenik, odigranu u Osijeku. Šibenčani su u prvoj fazi susreta bili bolji, dok je domaćin spretno došao do bodova u nastavku.

Iznenađeni smo, međutim, što se nekad sjajni vratar (Dinama i Crvene zvezde) nije nimalo dotakao bogate šibenske nogometne prošlosti. Da je (ne)posredno izjednačio seoske "beskućnike" i klub bogate prošlosti s nemalim ambicijama za budućnost.

image

Tradicija i jedinstvo igrača i navijača su ‘pogonsko gorivo‘ Šibenika

Nikša Stipaničev/Hanza Media

Potonja rečenica ima dodatnog smisla poslije izuzetno posjećene konferencije za medije na kojoj su predstavnici lokalne (gradonačelnik Željko Burić) i zakonodavne vlasti (saborski zastupnik Hrvoje Zekanović), te vlasnik kluba Željko Karajica, uz nazočnost arhitektice Angeline Vlaić, zajednički predstavili idejni projekt novog, "ušminkanog" stadiona na Šubićevcu, kapaciteta 8 tisuća gledatelja.

Treći ozbiljni "zahvat"

Projekt novog (obnovljenog) stadiona bio bi zapravo treći ozbiljan "zahvat" u povijesti Šubićevca. Prvi je izvršen sredinom pedesetih godina minulog stoljeća, kad je Šibenik, zbog radova, morao "prisilno" igrati utakmice u Mandalini.

Puno značajniji radovi obavljeni su 1979. godine u okviru priprema za "šibenski" dio Osmih mediteranskih igara, kad je osvanuo novi klupski dom, natkriven veći dio zapadnog gledališta, te postavljeni reflektori za noćne utakmice.

- Bilo je glasnih razmišljanja da se gradi novi stadion na području bivšeg TEF-a, ali emocije su, ne samo poslovna logika, presudile da ostanemo na Šubiju, kako stadion na Šubićevcu obično zovu naši Funcuti. Za razliku od nekih drugih stadiona u Hrvatskoj na kojima je, također, planirana obnova, u šibenskom projektu nema zapreka. Ni u vlasničkom, ni prostornom smislu – kazao je, među inim, dr. Burić.

Arhitektica Vlaić je posegnula za jednostavnim, ali jasnim rečenicama:

- Na obnovljenom stadionu gledateljima neće smetati ni kiša, ni sunce. Uz to, važan dio projekta je šoping-centar ispod tribina, te podzemna garaža ispod travnjaka.

Predsjednik Karajica je, pak, imao potrebu da naglasi kako, kad sve bude ostvareno, Šubićevac neće biti samo nogometna tvrđava, već i okupljalište Šibenčana, posebice mladih. U tom smislu dobar argument je podatak da će već ovog ljeta na šibenskom travnjaku biti organizirana velebna utakmica američkog nogometa, te privlačna glazbena priredba.

Novi ‘Šubi‘

Ostaje, dakle, pitanje kako namaknuti oko 50 milijuna eura, koliko bi stajao novi "Šubi"!?

- Vrlo skoro ćemo na sastanak u Ministarstvo turizma i sporta. Vjerujem da ćemo zajednički naći načina u potrazi za sredstvima u EU fondovima – optimist je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Ako sve bude teklo po planu, projekt bi trebao biti završen za 5 godina, uz napomenu da sportski dio može biti gotov duplo brže. Dakako, konferencija nije prošla bez spomena završnog derbija u Osijeku.

- Pobjeda u dvoboju sa Zrinskim ili povratak u prvoligaško društvo bio bi nemali poticaj i zacrtanoj investiciji – nije krio predsjednik Karajica.

27. lipanj 2024 23:54