StoryEditorOCM
Košarkakvalifikacije za EP

Iščupali ‘tulipanima‘ bodove: odličnom obranom u posljednjoj četvrtini Mršićevi izabranici stigli do druge pobjede

Piše Vedran Babić
24. veljače 2020. - 22:05

Za razliku od studenog 2017. kada je na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Almereu izgubila od Nizozemske, hrvatska reprezentacija u istom je gradu ovaj put pobijedila domaćina i došla nadomak plasmanu na Eurobasket. Izabranici Veljka Mršića mučili su se dobrim dijelom susreta, ali su završnicu odigrali kvalitetnije od suparnika, prvenstveno u obrani. Posljednja četvrtina pripala im je rezultatom 22:8!

Nadoknadili smo minus od sedam koševa u drugoj četvrtini (26:19) i krajem treće (49:42) u kojoj smo napadački potpuno zakazali i čak pet i pol minuta ostali bez koša. Vratili smo se tricama Marčinkovića, Ukića i Drežnjaka, a Planinić je odrađivao odličnu rolu u reketu. Bilo je, doduše, i nervoze, pa su Marčinković i Mršić zaradili tehničke greške, no srećom još smo bili u egalu. Novom tricom, četvrtom u utakmici, Ukić nas je odveo na 58:55, potom asistirao Planiniću, a Šakićevim bacanjima i dvicom Rogića poveli smo 64:59. Minutu prije kraja Kloof je promašio otvorenu tricu koja je sve mogla zakomplicirati, a na drugoj je strani Marić poentirao u reketu i tako smo 30 sekundi do kraja došli do nedostižnih 66:59.

S omjerom 2-0 Hrvatska sada mirno čeka lipanjski turnir za Olimpijske igre u Tokiju, a kvalifikacije za Eurobasket nastavlja u studenom kod kuće protiv Turske te u gostima kod Švedske.

19. travanj 2024 10:09