StoryEditorOCM
OstaloNa Vesnin 100. rođendan

Zagrebačka pjesnikinja Vera Vujović dobitnica je pjesničke rezidencije "Vesna Parun" na otoku Zlarinu koju organizira šibenska Fotopoetika

Piše Šibenski.hr
10. travnja 2022. - 14:24

Pjesnikinja Vera Vujović iz Zagreba pobjednica je natječaja za pjesničku rezidenciju "Vesna Parun", koju je pokrenula i drugu godinu organizira kulturna udruga Fotopoetika. Pobjednica natječaja objavljen je danas, na 100. rođendan velike pjesnikinje rođene na Zlarinu gdje se i doržava dvotjedna rezidencija, objavila je Fotopoetika na svojim Facebook stranicama.

Na natječaj se ove godine prijavilo 35 kandidata, a Vera Vujović izabrana je prema zajedničkoj odluci žirija, istaknuli su u Fotopoetici. 

-Izabrana kandidatkinja nametnula se svojim izgrađenim autorskim glasom impregniranim gustim iskustvom rada s riječima, širokim obzorima nadahnutim potragama za bitnim i osjetljivim i nekom vrstom lucidno-misijskog osvrta na prolaznost, sa svim njegovim "svetim običnostima". Iz takvog pristupa lako je bilo čuti "parunasti" glas timbran duhovnom inzularnošću koja je moćna upravo po osjećaju za intimno i univerzalno, koja nam pruža mogućnost za oblikovanje bogatog i mnogoznačnog svijeta podsjećajući nas na nužnost i čudesnost stalnog obnavljanja svake perspektive.

Dubina s kojom se Vera Vujović nosi s prolaznosti, iskazana u impresivnom motivacijskom pismu, rezonira s književnom očaranosti koju je odavno na nas prenijela Vesna Parun, podsjećajući u bitnome da bol i gubici čine supstancijalnu moć svakog jakog iskustva. Izabrana kandidatkinja Vera Vujović, profesorica komparativne književnosti i grčkog, pjesnikinja i autorica nekoliko pjesničkih zbirki, urednica, lektorica, prevoditeljica i voditeljica radionica kreativnog pisanja izdvojila se u svojem motivacijskom pismu  dubokim i zrelim razmišljanjem o životu, starenju, posebno životu i starenju žena – temi kojom bi se, kako je navela, bavila u i o kojoj bi htjela pisati. 

Odmjerenost i dostojanstvenost u hodu kroz vrijeme, kao i spoznaja da se stvara svakim dijelom svoga bića, na suštinski, a istovremeno potpuno diskretan način povezuju Veru Vujović i Vesnu Parun. Svojim pisanjem i stvaranjem, i iz same esejizirane prijave vidljivo, Vera Vujović dotiče egzistencijalnu osovinu pisanja kao iskustva koje nemogućnost pretvara u mogućnost, koje uskraćenost pretvara u uzdignutost, koje oduzimanje pretvara u život bez zavaravanja, dajući time umjetnosti i imaginaciji prednost od koje ne strahujemo nego rastemo. Raskošni stvaralački trag/identitet Vere Vujović kao i njezina spremnost da pridonese zajednici svojim kreativnim i interaktivnim zamislima također su utjecali na odluku. Uz pisanje te predstavljanje svoje i Vesnine poezije, posebnu vrijednost boravka Vere Vujović na Zlarinu činit će radionica kreativnog pisanja u koju bi bili uključeni Zlarinjani i posjetitelji otoka - navode u Fotopoetici.

 

26. lipanj 2024 06:20