StoryEditorOCM
OstaloNajbolja knjiga poezije

Škure raspisale natječaj za Nagradu Stjepan Gulin. Otvoren je do 15. srpnja

Piše Marija Lončar
4. srpnja 2024. - 13:45
S prošlogodišnjih Škura: Olja Runjić i Šaban Šarenkapic, dobitnik Nagrade Stjepan Gulin.  Nikša Stipaničev/Cropix

Međunarodni festival suvremene književnosti - Šibenske kulturne ure (Škure) ove će godine doživjeti svoje četvrto izdanje, a održat će se od 12. do 14. rujna. I dok se očekuje objava programa te koji pisci i pjesnici ove jeseni stižu u Šibenik, organizatori Škura objavili su natječaj za Nagradu Stjepan Gulin koji će biti otvoren do 15. srpnja do kada se primaju prijave.

Riječ je o nagradi koju je pokrenula osnivačica i umjetnička direktorica Škura, književnica Olja Runjić, a dodjeljuje se za najbolju knjigu poezije objavljenu tijekom proteklih godinu dana. Budući da je nagrada međunarodnog, odnosno regionalnog karaktera, na natječaj se osim pjesnika iz Hrvatske, mogu javiti i autori iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore. Nagrada je nazvana po šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu koji za života nije doživio osobitu afirmaciju u rodnom gradu, a i na hrvatskoj književnoj sceni ostao je na marginama premda je dobitnik Goranova vijenca. K tomu, pjesme su mu uvrštene u više antologija hrvatske poezije. Gulinu u čast i želeći donekle ispraviti nepravdu koja mu je nanesena za života, Škure su svoju književnu nagradu nazvale po ovom pjesniku.

-Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i diplome, a dobitniku će biti uručena na završnoj večeri Škura – poručili su iz Praznika rada – centra za umjetnost i edukaciju, udruge koju je osnovala Runjić i koja stoji iza organizacije šibenskog književnog festivala.

Podsjetimo da su do sada Nagradu Stjepan Gulin dobili hrvatski pjesnik Marko Pogačar (2021.), bosanskohercegovačka pjesnikinja Selma Asotić (2022.), dok je lani "Gulina" otišao u ruke Šabana Šarenkapića, bosanskohercegovački i srpski pjesnika, prozaika i izdavača.

image

Prijave za Nagradu Stjepan Gulin primaju se do 15. srpnja

Škure/
04. srpanj 2024 13:46