StoryEditorOCM
OstaloTri dana Galere

Skrovita uličica iznad Medulića na tri dana postaje šibenski Montparnasse: donosimo sve o zanimljivom projektu gradskih likovnjaka

Piše Marija Lončar
14. rujna 2021. - 18:53
Šibenski likovni umjetnici na tri dana će Ulicu svetog Krševana pretvoriti u mjesto susreta, ulicu umjetnika i kreativaca s izložbom na otvorenom, glazbom i tematskim radionicamaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon što je lani zbog korone sve stalo pa tako i projekt šibenskih likovnjaka okupljenih u Grupi 9 i udruzi Tempera, ovoga tjedna ponovo će oživjeti Ulica svetog Krševana u središtu grada, starijim Šibenčanima poznata kao Galera. Cilj im je, kako ističu organizatori, skrovitu ulicu koja je nekada davno i te kako bila frekventna i živa, ponovo pretvoriti u mjesto susreta i druženja, u svojevrsni šibenski Montparnasse barem na tri dana, tj. od 16. do 18. rujna koliko će trajati ovogodišnja manifestacija.

- Riječ je interaktivnom projektu umjetnosti u zajednici pod nazivom „3 dana Galere“. Šibenski likovni umjetnici će ovaj skriveni kvart na tri dana pretvoriti u mjesto susreta, ulicu umjetnika i kreativaca s izložbom na otvorenom, glazbom i tematskim radionicama. Bit će to nešto kao trodnevni šibenski Montparnasse – rekao je Borko Čelar, član Grupe 9 i jedan od organizatora.

Tri dana Galere počet će u četvrtak, 16. rujna u 19 sati otvorenjem izložbe slika članova Grupe 9 i njihovih gostiju. Ta će se ulica, naime, pretvoriti u galeriju pod zvjezdanim nebom, a na otvorenju će nastupiti i mladi šibenski violončelisti, učenici Glazbene škole Ivana Lukačića u klasi profesorice Vanje Bošnjak.

Sljedećih dana, u petak, 17. rujna i u subotu, 18. rujna, Galera će u prijepodnevnim satima biti mjestom održavanja različitih likovnih radionica. Prva je namijenjena izradi dekorativnih predmeta od plastičnog otpada, a vodit će je restauratorica Katarina Urem. Oni kojima je pak milije slikanje moći će se pridružiti likovnom terapeutu Predragu Jokiću na radionici terapijskog anti-stres slikanja.

I subotnje prijepodne rezervirano je za radionice. Samostalni umjetnik Jadran Zelenčić pokazat će kako se od komada, većih i manjih, keramičkih pločica može napraviti mozaik, a akademska kiparica Ivana Skroza vodit će radionicu oslikavanja keramičkih šalica.

Osim izložbe radova likovnjaka iz Grupe 9, na Galeri će se predstaviti i likovni amateri iz šibenske Tempere, a bit će otvorena i izložba najnovijih radova likovne pedagoginje Zdenke Bilušić.

19. travanj 2024 20:00