StoryEditorOCM
OstaloKazalište na TV, radiju...

Šibenski teatar seli se na nove platforme: pripremaju priče za laku noć, snimke predstava i talk show; uskoro i termini emitiranja

Piše Marija Lončar
19. ožujka 2020. - 16:07

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku spremno je djelovati u novim uvjetima življenja. Poručuje to ravnatelj ove gradske kulturne ustanove Jakov Bilić. Kazalište je, naravno, zatvoreno, ali će šibenska publika ipak moći gledati predstave i programe nastale u produkciji šibenskog teatra. U suradnji i dogovoru s Radio Šibenikom i Radio Ritmom te Televizijom Šibenik, te zahvaljujući novim medijima, društvenim mrežama i YouTube kanalu Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), HNK planira svojim sugrađanima osigurati raznovrstan program. Prema Bilićevim riječima, priprema se program za djecu i odrasle, a točni termini i platforme na kojima će biti emitirani bit će poznati za koji dan.


- Prema našim procjenama imamo više od 50 sati programa koji možemo ponuditi našim sugrađanima, što je, smatram, s obzirom na okolnosti, naša dužnost. Želimo ljudima donijeti malo optimizma u ovim vremenima, pa smo tako za djecu pripremili čitanje dječjih priča na radiju, a na lokalnoj televiziji emitirali bismo program s MDF-a. Tu imamo stvarno puno materijala nastalog tijekom svih ovih godina: od svečanih otvorenja, snimljenih predstava, dječjih filmskih uradaka, radionica, festivalskih kronika... Mislim da bi mnogim ljudima u kontekstu ovogodišnjeg 60. MDF-a bilo zanimljivo vidjeti sebe na nekoj snimci kada su bili mladi, odnosno djeca. U našem arhivu su i snimke naših predstava nastalih proteklih desetak godina koje možemo emitirati u dogovoru s TV Šibenikom.


I Arsenov feral, naš popularni glazbeno-poetski program koji tijekom godine održavamo u kazališnom foajeu, a sastoji se od čitanja poezije šibenskih pjesnika u izvedbi naših glumica Oriane Kunčić i Ane Perković, a i ja ću im se pridružiti, program je koji, ovisno o dogovoru možemo emitirati na lokalnoj televiziji ili radiju. U glazbenom dijelu Arsenova ferala, šibenske autore izvodit će bend Bagatin. Jedan od programa koji pripremamo je i talk show "150 godina šibenskog kazališta" gdje bismo kroz razgovore s kulturnjacima iz Šibenika i Hrvatske, iz tjedna u tjedan prolazili kroz povijest našeg teatra – govori Bilić, koji će se s glumicama Perković i Kunčić smjenjivati u ulozi voditelja u uvodnom dijelu prije emitiranja snimljenih materijala i predstava, vjerujući da će ovim programom svojim sugrađanima barem donekle prikratiti duge sate zbog ostanka kod kuće i moguće samoizolacije.

18. travanj 2024 08:01