StoryEditorOCM
OstaloNova produkcija HNK u Šibeniku

Predstavu o slijepoj ženi gledat će svega 50-ak gledatelja koji će dijeliti pozornicu s glumcima u foajeu kazališta

8. ožujka 2018. - 17:27



Dočekali smo i to. Velika pozornica u kazalištu i dalje će biti prazna, a novi premijerni naslov šibenskog teatra zaigrat će u kazališnom foajeu! U nevelikom prostoru, kao u zajedničkom dnevnom boravku, publika i glumci dijelit će scenu.

Riječ je o drami „Molly Sweeney“ nagrađivanog i svjetski poznatog irskog dramatičara Briana Friela, koja će biti izvedena u petak, 9. ožujka u 20 sati, te reprizno u subotu, također u 20 sati.

Prvi put će predstava, kako je najavila ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja, biti izvedena u malom i intimnom prostoru foajea u kojem će svega 50 gledatelja, jer toliki je kapacitet gledališta, polukružno sjediti oko scene te će i time biti uvučeni u priču koja poziva na preispitivanje odnosa prema drugima, razumijevanju i prihvaćanju drugih i drugačijih. Šibenskoj će publici, uvjerena je Trlaja, to biti zanimljivo iskustvo.

Predstava „Molly Sweeney“ redateljski je prvijenac glumice Brune Bebić, nastao u suradnji Umjetničke akademije u Splitu i kulturno umjetničke udruge Romb sa šibenskim teatrom, zagrebačkom umjetničkom organizacijom Mitropa i splitskom Županijskom udrugom slijepih.

-Brian Friel sjajan je pisac. Komad je nastao prema stvarnom, dokumentarnom slučaju čovjeka kojemu je operacijom vraćen vid i koji se nije snašao u novoj situaciji. Poslije je opet oslijepio. Priča je zanimljiva s medicinske strane, ali ju je Brian Friel iskoristio da razvije tri sjajna karaktera, koji svatko iz svog ugla priča o sudbini Molly Sweeney. Dramaturginja Lada Martinac Kralj i ja tekst smo fragmentirale kako bismo ga učinile dinamičnijim – kazala je Bebić objašnjavajući kako je autorski tim inzistirao na intimnosti scene.

-Ovdje je riječ o petljanju drugih u naš život. Sve iz najboljih namjera, iz ljubavi. To je jedan sloj o kojem govori ova predstava, kao i o tomu koliko prihvaćamo i razumijemo druge, koliko im agresivno namećemo svoje svjetove misleći da je to za njih dobro. Tu je i pitanje životne radosti. Uzimao zdravo za gotovo ono što imamo, što nam je dano i stalno smo usmjereni prema onomu što nemamo, trudimo se da to dobijemo, a ni ne znamo što bi to trebalo biti – istaknula je Bebić.

Glumačka ekipa dolazi iz Splita i čine ju: Monika Vuco koja glumi slijepu Molly Sweeney, Pere Eranović u ulozi Mollyna muža koji ju je nagovorio na operaciju kako bi vratila vid te Alen Čelić koji igra liječnika, oftalmologa, nekada slavnog i cijenjenog, sada alkoholičara koji koristi priliku da ponovo vrati stari sjaj.

Glumiti slijepu ženu, bio je pak veliki izazov za mladu splitsku glumicu Moniku Vuco.

-Priča je to o ženi slijepoj od 2. godine. Ona se u svom mraku izvrsno snalazi i sazrijeva u vedru mladu ženu. Uda se, a njezin muž ponuka ju na operaciju. Operacija uspije, ali Molly dobiva nervni slom. Ona vidi, recimo lampu, ali ne zna da je to lampa. Vid joj se dijelom vratio, ali ne i životna radost. Kao glumici bilo mi je neobično iskustvo da s partnerom na sceni nemam kontakt očima. Sljepoća se, kako je to u didaskalijama pisac i objasnio, ne igra tapkanjem i sljepačkim štapom, nego praznim pogledom – istaknula je Vuco.

Prije šibenske izvedbe, predstava je premijeru imala prije nekolikog dana u dvorani Umjetničke akademije u Splitu. Komentar jedne od gledateljica koja je izjavila kako će se sada zauvijek promijeniti njezin odnos prema slijepim, odnosno osobama s invalidnosti, ono je što kod šibenske publike priželjkuju redateljica i glumci. U jedno su sigurni, nakon nepuna dva sata koliko traje predstava, imat će o čemu razmišljati!
 

25. travanj 2024 04:10