StoryEditorOCM
BaštinaŠibenik

Nastavlja se druga faza obnova Gradske vijećnice i zapadne dolačke fortifikacijske zidine

Piše Zdravko Pilić
1. travnja 2020. - 12:38

Prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture, za prvu fazu obnove Gradske vijećnice je Grad Šibenik prošle godine dobio 450 tisuća kuna, a ove godine za drugu fazu 300 tisuća kuna, što je ovih dana objavljeno na web stranicama ministarstva. Koroni usprkos! Splitska firma Deltron je odradila prvu fazu obnove po ugovoru vrijednom 1,6 milijuna kuna, a predviđeni trošak za drugu fazu je 770 tisuća kuna. Ostatak vrijednosti radova podmiruje se novcem iz gradskog proračuna.

Sanirano krovište

U prvoj fazi se kao prioritet postavila sanacija krovišta koje je prokišnjavalo uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su zidovi bili oštećeni vlagom, pa su sanirani. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog nepostojanja ventilacije te starosti opreme za grijanje i hlađenje, isto nije funkcionalno pa je u potpunosti zamijenjeno uz ugradnju sustava za ventilaciju. Zamijenjen je dio elektroinstalacija na prvom katu i ugrađen sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu je obnovljena i stavljena u funkciju.

- I mi i konzervatori smo imali muke s izvođačem radova, ali su radovi, ipak, privedeni kraju. S obzirom da je sadašnja Gradska vijećnica, odnosno Gradska loža, faksimilski obnovljeni stari renesansni objekt iz prve polovine 16. stoljeća koji je srušen u Drugom svjetskom ratu za vrijeme zračnog bombardiranja, te zajedno sa Katedralom sv. Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske, detaljima u obnovi iste treba posvetiti posebnu pažnju. U drugoj fazi se radi uglavnom o stolarskim radovima, točnije o zamijeni cijele višedijelne stakleno-drvene stijene duž prvog kata, a ukupne površine 125 m2., kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Splitska firma Kor je prošle godine za Grad Šibenik odradila konzervatorsko-restauratorske radove na (zapadnom) Dolačkom bedemu vrijedne 200 tisuća kuna. Za ovu namjenu je gradska uprava prošle godine dobila 120 tisuća kuna prijavom na isti poziv Ministarstva kulture kao i za Gradsku vijećnicu, a ove godine za bedem je ministarstvo dalo 100 tisuća kuna, što je i objavljeno na web stranici ministarstva.

- Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same tvrđave, njih četiri, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvano je i vidljivo još 120 metara. Prvom fazom je obuhvaćeno 50 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a drugom fazom sljedećih 50 metara, kazao je Danijel Mileta.

Radovi se odvijaju pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a obuhvaćaju mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

- Svu ovu dokumentaciju pripremili smo u bliskoj suradnji s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i pročelnicom Angelom Bujas, te isto namjeravamo raditi sljedećih godina. U sljedećih par mjeseci ćemo raspisati natječaje za radove na drugim fazama obnove Gradske lože i Zapadnog bedema, a istovremeno pripremati dokumentaciju za obnovu naše ostale bogate kulturne baštine, zaključio je Danijel Mileta.

A mi bi dodali kako u ovim vremenima "koronarne besparice" te vijesti zvuče - još bolje!

18. travanj 2024 17:34