StoryEditorOCM
Spektarpošta i demokracija

Trump gura Ameriku u ustavnu krizu: prijete li SAD-u oružani sukobi ako jedan od predsjedničkih kandidata odbije priznati poraz?

Piše Tihomir Rajčić
14. rujna 2020. - 09:03
Prosvjednici u New Yorku okomili su se na Trumpa jer želi presuditi još jednom javnom servisu. On pak optužuje poštu da radi u korist demokratskog kandidata...Timothy A. Clary/AFP

U Americi od početka njezina postojanja ideologija demokracija igra odlučnu ulogu, pa se Amerikancima podrazumijeva da svoj glas mogu dati čak i poštom.

Zato ne čudi što posljednjih tjedana američki, ali i europski mediji žustro raspravljaju o Trumpovu otporu "poštanskoj demokraciji", koju on smatra "namještaljkom" Demokratske stranke.

U pozadini ovih rasprava su kontroverzije američkog izbornog sustava, koje nakon predsjedničkih izbora u studenome ove godine mogu izazvati do sada neviđenu ustavnu krizu i provalu nasilja.

Gledano iz hrvatske perspektive, čitava stvar izgleda vrlo neobično jer Trupova stajališta o "poštanskoj demokraciji" dijele oni kojima njegova politika nije po volji. U dubokoj pozadini čitave stvari je, kao i uvijek, novac.

Pošta je pred bankrotom

Kako ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:15