stdClass Object ( [id] => 1084474 [title] => Izborni labirint u Dubrovniku - kandidata ne nedostaje, ali građane brine nešto drugo: Što ako se turisti ne budu vraćali, što ako uđemo u novi ‘lockdown‘?! [alias] => izborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

SDP je ovotjedna "zvijezda" na dubrovačkoj političkoj sceni. Prvo im je u zatvoru završio Jadran Barač, šef gradske stranačke organizacije i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, a nakon par dana, u četvrtak, objavili su da je njihov novi gradonačelnički kandidat mladi ekonomist i privatni poduzetnik Ivan Tropan, koji je trebao biti kandidat za Baračeva zamjenika. Istovremeno je Roko Tolić, nekadašnji HSS-ov dogradonačelnik Dubrovnika te bivši direktor dubrovačkog aerodroma, potvrdio kandidaturu za dubrovačko-neretvanskog župana na listi SDP-a.

Naime, samo dva mjeseca prije lokalnih izbora policija je uhitila Jadrana Barača zbog prijetnji svojem rođaku s kojim godinama ima međususjedske razmirice. Barač, kojega sugrađani percipiraju kao mladog i mirnog čovjeka, a koji je svađu i prijavio policiji, proveo je noć na "hlađenju" u zatvoru, a odmah nakon puštanja objavio je kako odustaje od gradonačelničke kandidature te je usred predizborne kampanje dao ostavku na sve stranačke funkcije, pa tako i na mjesto predsjednika Gradske organizacije SDP-a.

No, vijećnički mandat u Gradskom vijeću nije vratio, pa ispada da iako "ne valja" za predsjednika stranačke organizacije, "valja" za Gradsko vijeće. Pitali smo ga je li to tako.

– Ostajem kao vijećnik u Gradskom vijeću jer prije izbora preostaje još jedna sjednica koja će sadržajno biti dio predizborne kampanje HDZ-a. Na njoj će se donijeti odluka o Generalnom urbanističkom planu i kriterijima dodjele gradskih stanova za mlade. Ja sam o tim temama jako puno govorio i doista više nemam što dodati. Tako da vjerojatno neću ni doći na sjednicu – poručuje Jadran Barač, a na pitanje je li ovo i kraj njegove političke karijere odgovara kako mu je o tome sada teško govoriti jer će to ovisiti o pravosudnom postupku koji slijedi.

Iako je svima bilo jasno, pa i samom SDP-u, da Jadran Barač na gradskoj političkoj kladionici ne kotira za favorita, samostalni izlazak na lokalne izbore sa svojim stranačkim kandidatima socijaldemokratima u ovom je trenutku izuzetno važan jer predstavlja svojevrsni doping za samopouzdanje, kojeg im kronično nedostaje. Stoga ne čudi da su ekspresno donijeli odluku o Tropanu kao novom gradonačelničkom kandidatu, iako se spekuliralo da će se u ovakvoj nezahvalnoj situaciji u kojoj su se našli priključiti Andru Vlahušiću, koji kao nezavisni kandidat za gradonačelnika vodi koalicijsku listu kojoj su dosad pristupili HNS i HSLS. Kako se može čuti iz samog SDP-a, o toj se kombinaciji nije uopće razmišljalo iako bi, matematički gledano, zasigurno ostvarili bolji izborni rezultat, jer teško da će u samo dva mjeseca relativno nepoznatog Ivana Tropana promaknuti u ozbiljnog i prepoznatljivog političara i gradonačelničkog kandidata. Sam Tropan poručuje kako iza sebe nema "političke prtljage" te kako će mu to pomoći da stvori sliku o sebi u javnosti u sljedeća dva mjeseca. Pri tome ističe kako upravo zbog toga SDP-u može privući nove glasače, posebice mlade i poduzetnike, čije probleme, s obzirom na to da je i sam poduzetnik, itekako razumije.

---

image
Na fotografiji: Andro Vlahušić
Božo Radić/Cropix
---

Tko će biti kandidat za Tropanova zamjenika, SDP još nije odlučio, kao ni hoće li na izbore za dubrovačko Gradsko vijeće izaći u koaliciji s Glasom. Naime, iako se govorilo da je ta koalicija "gotova stvar", novi gradonačelnički kandidat, koji će po svemu sudeći biti i nositelj liste, očito drži da dubrovački SDP ima dovoljno snage da sam izađe na izbore. Sasvim sigurno, odluka SDP-a da nastave samostalan izlazak na izbore sa svojim kandidatom u HDZ-u je dočekana aplauzom, jer će se rasipanjem glasova lijevog biračkog tijela na Vlahušićevu koaliciju, SDP i Ivana Tropana te Đura Capora, kandidata Srđ je Grad, smanjiti opasnost da se njihov kandidat, aktualni gradonačelnik Mato Franković, u drugom krugu nađe sa svojim prethodnikom Androm Vlahušićem.

---

image
Mato Franković, gradonačelnik
Dv
---

Iako je Franković trenutni favorit za osvajanje još jednoga gradonačelničkog mandata, drugi krug, u kojem stranačka pripadnost "gubi na težini", uvijek donosi neizvjesnost, posebice ako se u njemu nađu dva političara koja imaju iskustvo u komuniciranju s građanima. A da Vlahušić, inače "freški" saborski penzioner, zna i voli komunicirati, to je svima u Dubrovniku poznato.

Tako je u četvrtak okupio novinare na novoizgrađenoj cesti za Gornja sela, poručivši kako ju je, dok je bio gradonačelnik, on nacrtao. I ne samo nju, nego i nogostup, zbog čega su je prozvali "Androva cesta". A jedina je razlika između " Androve" i valjda "Matove" u cijeni.

Vlahušić se, naime, zapitao kako se cijena s 24 milijuna "popela" na 60 milijuna kuna, te se "prešaltao" na brzu cestu koja, po njegovu mišljenju, ne smije prolaziti kroz Dubrovnik, nego kroz Ivanicu u susjednoj BiH, a potom i na turističke probleme u turizmu, poručivši kako će u Dubrovnik, kad postane gradonačelnik, pozvati sve svjetske znanstvenike koji su radili na suzbijanju korone te im kao znak zahvalnosti pokloniti plaketu s potpisom gradonačelnika. Za razliku od SDP-a, samopouzdanja i skromnosti zasigurno mu ne manjka.

Istovremeno na drugom kraju grada, u Lapadu, novinare su pozvali dubrovački mostovci, s njihovim kandidatom za gradonačelnika Marom Kristićem na čelu, kako bi predstavili "opći dio" svojeg predizbornog programa. Poručili su da ne vjeruju u ankete, nego samo u izborne rezultate, a od konkretnih stvari iz programa valja istaknuti prijedlog Tončija Skvrce, kandidata za zamjenika gradonačelnika, kako bi kongresni centar trebalo graditi u susjednoj općini Župi dubrovačkoj kako bi se izbjegle prometne gužve u Lapadu. Zanimljiv je i poziv Svena Žustre članovima Torcide i Bad Blue Boysa da se priklone Mostu jer, kako je poručio predstavnik stranačke mladeži, "navijačke skupine mogu ponuditi puno toga, ali na dobar način, ne radi se samo o navijanju, nego o kulturi koja se treba održavati u svakoj zajednici".

Da će na ovim izborima biti važan doslovce svaki glas, pa tako i članova Torcide i BBB-a, bilo je jasno nakon promjena u izbornom zakonu, po kojima ćemo ubuduće u Gradskoj vijećnici umjesto 25 gledati i slušati 21 vijećnika. A četiri vijećnika manje u Gradskoj vijećnici nije malo.

Podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima, 2017. godine, HDZ je u Dubrovniku osvojio 10 vijećničkih mandata, koalicija HNS-HSLS, DUSTRA i DDS po tri vijećnička mandata, Most i SDP po dva, a Nezavisna lista Ljuba Nikolića i HSS po jedan mandat. Do sada je svaki vijećnik, da bi prošao izborni prag, trebao donijeti oko 800 glasova, no u svibnju, kad se umjesto 25 bira 21 vijećnik, svaki od njih morat će privući oko 1200 birača. Kako su izlazak na izbore najavili i dosadašnji HDZ-ovi koalicijski partneri, Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana, koji se kandidirao za gradonačelnika, te Dubrovačka stranka, čiji predsjednik Željko Raguž još razmišlja o svojoj gradonačelničkoj kandidaturi, očekuje nas, sportskim rječnikom rečeno, "gužva u šesnaestercu".

Koliko će tko osvojiti mandata i hoće li u Gradskoj vijećnici uopće biti mjesta za sve, znat će se za dva mjeseca. Tada bi i Dubrovačko-neretvanska županija trebala dobiti starog ili novog župana, a kandidata na ovim izborima ne nedostaje. Osim aktualnog HDZ-ova župana Nikole Dobroslavića, koji ide po treći mandat, kandidirali su se još Terezina Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora, Marko Giljača iz odnedavno političke stranke Srđ je Grad, a svoju kandidaturu na listi SDP-a upravo je potvrdio Roko Tolić. Čeka se još odluka Mosta, iako se spekulira da bi njihov kandidat za župana mogao biti predsjednik stranke Božo Petrov.

---

image
Terezina Orlić (DDS) na okruglom stolu Dubrovačkog vjesnika
Nikša Duper/Cropix
---

Kako neslužbeno doznajemo, prema posljednjoj HDZ-ovoj anketi za županiju, Dobroslavić osvaja više od 40 posto glasova već u prvom krugu. S druge strane, prema anketama lokalnih medija, Roko Tolić prvi je izbor birača Dubrovačko-neretvanske županije, no kako se može čuti iz HDZ-a, SDP-ov kandidat preuzeo je vodstvo u toj anketi nad Dobroslavićem u posljednjem satu, kad mu je pristiglo 500 glasova. No, bez obzira na ankete, bile one respektivne ili ne, kao i prošlogodišnji parlamentarni izbori koji su se održali nakon prvog pandemijskog "lockdowna", i predstojeći lokalni će, nažalost, biti u znaku korone. Kad građani polovinom svibnja izađu na birališta, pandemija će, kako sada stoje stvari, još uvijek biti najvažnija u životima svih nas, pa će tako direktno utjecati i na rezultate lokalnih izbora.

Naime, u situacijama nacionalne ugroze, a pandemija koronavirusa to sasvim sigurno jest, birači percipiraju lokalne političare kroz nacionalnu politiku njihovih političkih stranaka i lidera. Posebice u gradu poput Dubrovnika, koji je zbog zastoja turizma ekonomski najteže pogođen pandemijom u Hrvatskoj.

Nažalost, u ovakvim okolnostima u drugi plan padaju lokalni problemi. Osim zamjetnog broja ljudi koji su već ostali bez posla, tisuće konobara, kuhara, recepcionara, spremačica, trgovaca, taksista, vozača autobusa, vodiča, iznajmljivača te ostalih čija je egzistencija vezana uz turizam, a koji već godinu dana žive od 4000 kuna državne potpore, kao i stotine poduzetnika iz sektora turizma, na ovim izborima najmanje će zanimati rješenja za komunalne probleme, transparentnost gradske i županijske uprave i upravljanja prostorom kojima će im se kandidati nametati kao jedini pravi izbor. A što ako se dogodi da država, sve da i potpuno ukine "lockdown", prestane isplaćivati potpore za zaposlene? Što ako se turisti ne budu vraćali u brojevima koje priželjkujemo, što ako upravo u svibnju uđemo u novi, možda i stroži "lockdown"? Misli li netko da će nezaposlenog konobara i kuhara zanimati kada će se graditi Lapadska obala, kako su i kome izdavane građevinske dozvole, kako će se gospodariti otpadom? Ljude će u prvom redu zanimati njihov posao i plaća. Uspoređivat će stanje u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa situacijom, primjerice, u Umagu i Istarskoj županiji. Brojit će svakog turista na sjeveru i provjeravati koliko ih je na jugu. Upravo su to razlozi zašto se na ove lokalne izbore ne može gledati kao na dosadašnje i zbog čega političke stranke ne bi trebale biti toliko sigurne u odanost birača. I zbog toga će njihov rezultat itekako ovisiti o situaciji ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i šire. Ovi će lokalni izbori sasvim sigurno biti jedni od najneizvjesnijih do sada.

---

POZNATA IMENA Težak povratak bivših

U Dubrovniku se naveliko govori o ovogodišnjim favoritima – Matu Frankoviću, Andru Vlahušiću te Đuru Caporu, koji je prvi put izišao na "izbornu burzu" na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Tada je kao kandidat liste Možemo u Dubrovniku osvojio 675 glasova. Na istim izborima svoj su rejting provjerili i neki njegovi sadašnji protukandidati.

Mato Franković, koji je postao saborski zastupnik u Dubrovniku, tada je osvojio 2736 glasova, Jadran Barač 882, a Maro Kristić 508 glasova. Popularnost će ponovno testirati i nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, koji u zadnje vrijeme uporno podsjeća na svoj pobjednički niz na lokalnim izborima prije nego što mu je zakonski zabranjena kandidatura zbog pravomoćne sudske presude, koju bivši HNS-ovac drži politički montiranim procesom i posljedicom njegove borbe da upravljanje gradskim zidinama i naplatu ulaznica od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzme njihov vlasnik, Grad Dubrovnik.

Jednako tako s njime i čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora i Vlahušićev suoptuženik Pero Vićan, koji je na zadnjim izborima na koje je izišao kao kandidat za gradonačelnika 2015. godine osvojio 2708 glasova. Na tim izborima u drugom krugu s nepravomoćnom presudom u špagu Vlahušić je s osvojenih 9059 glasova pobijedio Mata Frankovića, za kojega je glasalo 8587 birača.

No, politički povratnici, posebice kad se vraćaju u nezavisnim bojama, ni na jednim izborima do sada u Hrvatskoj nisu zasjali prijašnjim sjajem. Koliko je težak povratak, najbolje govori kandidatura HSS-ova bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića na prošlim lokalnim izborima. Iako je glasio kao dobar gradonačelnik koji iz sebe ne vuče posebno značajne "repove", a pogotovo ne pravomoćnu presudu, Bogdanović je 2017. osvojio 2181 glas te se u prvom krugu pozicionirao na trećem mjestu, iza HNS-ovca Valentina Dujmovića, tada direktora gradskog "Vodovoda", kojega je aktualni gradonačelnik Mato Franković u drugom krugu pobijedio s 5953 osvojena glasa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poznata imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Poznata imena 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-12 11:21:27 [created_by] => 3099 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-16 19:45:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-16 19:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/12\/13772626.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17106474.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17109640.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17134836.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17044740.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17044752.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17066012.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/17147444.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/15924768.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/12\/9814483.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Dv","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","SDP Dubrovnik","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Edubrovnik","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix","Nik\u0161a Duper\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Mato Frankovi\u0107, gradona\u010delnik","Na fotografiji: Andro Vlahu\u0161i\u0107","Ivan Tropan, SDP-ov kandidat za dubrova\u010dkoga gradona\u010delnika","Djuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom","Specijal DV
\nDubrovnik, 02.03.2021.
\nDjuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom.
","\u010cestitka \u017eupana mons. Vidovi\u0107u","Predsjednik uprave Zracne luke Dubrovnik Roko Tolic i zgrada novog terminala","Sr\u0111 je na\u0161 \u2013 Marko Gilja\u010da, kandidat za dubrova\u010dko-neretvanskog \u017eupana","Terezina Orli\u0107 (DDS) na okruglom stolu Dubrova\u010dkog vjesnika"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13772626_1920.jpg":"1920x1080","k_13772626_1280.jpg":"1280x1280","k_13772626_1024.jpg":"1024x1024","k_13772626_640.jpg":"640x640","k_13772626_480.jpg":"480x480","k_13772626_340.jpg":"340x340","k_13772626_220.jpg":"220x220","o_13772626_1280.jpg":"1280x853","o_13772626_1024.jpg":"1024x682","o_13772626_640.jpg":"640x426","o_13772626_480.jpg":"480x320","o_13772626_340.jpg":"340x226","o_13772626_220.jpg":"220x146","h_13772626_1280.jpg":"1280x854","h_13772626_1024.jpg":"1024x683","h_13772626_640.jpg":"640x427","h_13772626_480.jpg":"480x320","h_13772626_340.jpg":"340x227","h_13772626_220.jpg":"220x147","pp_13772626_1280.jpg":"1006x1280","pp_13772626_1024.jpg":"805x1024","pp_13772626_640.jpg":"503x640","pp_13772626_480.jpg":"377x480","pp_13772626_340.jpg":"267x340","pp_13772626_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1066","hd_17106474_1920.jpg":"1920x1080","k_17106474_1280.jpg":"1280x1280","k_17106474_1024.jpg":"1024x1024","k_17106474_640.jpg":"640x640","k_17106474_480.jpg":"480x480","k_17106474_340.jpg":"340x340","k_17106474_220.jpg":"220x220","o_17106474_1280.jpg":"1280x852","o_17106474_1024.jpg":"1024x682","o_17106474_640.jpg":"640x426","o_17106474_480.jpg":"480x319","o_17106474_340.jpg":"340x226","o_17106474_220.jpg":"220x146","h_17106474_1280.jpg":"1280x854","h_17106474_1024.jpg":"1024x683","h_17106474_640.jpg":"640x427","h_17106474_480.jpg":"480x320","h_17106474_340.jpg":"340x227","h_17106474_220.jpg":"220x147","pp_17106474_1280.jpg":"1006x1280","pp_17106474_1024.jpg":"805x1024","pp_17106474_640.jpg":"503x640","pp_17106474_480.jpg":"377x480","pp_17106474_340.jpg":"267x340","pp_17106474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17109640_1920.jpg":"1920x1080","k_17109640_1280.jpg":"1280x1280","k_17109640_1024.jpg":"1024x1024","k_17109640_640.jpg":"640x640","k_17109640_480.jpg":"480x480","k_17109640_340.jpg":"340x340","k_17109640_220.jpg":"220x220","o_17109640_1280.jpg":"1280x853","o_17109640_1024.jpg":"1024x682","o_17109640_640.jpg":"640x426","o_17109640_480.jpg":"480x320","o_17109640_340.jpg":"340x226","o_17109640_220.jpg":"220x146","h_17109640_1280.jpg":"1280x854","h_17109640_1024.jpg":"1024x683","h_17109640_640.jpg":"640x427","h_17109640_480.jpg":"480x320","h_17109640_340.jpg":"340x227","h_17109640_220.jpg":"220x147","pp_17109640_1280.jpg":"1006x1280","pp_17109640_1024.jpg":"805x1024","pp_17109640_640.jpg":"503x640","pp_17109640_480.jpg":"377x480","pp_17109640_340.jpg":"267x340","pp_17109640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1338","hd_17134836_1920.jpg":"1920x1080","k_17134836_1280.jpg":"1280x1280","k_17134836_1024.jpg":"1024x1024","k_17134836_640.jpg":"640x640","k_17134836_480.jpg":"480x480","k_17134836_340.jpg":"340x340","k_17134836_220.jpg":"220x220","o_17134836_1280.jpg":"1280x892","o_17134836_1024.jpg":"1024x713","o_17134836_640.jpg":"640x446","o_17134836_480.jpg":"480x334","o_17134836_340.jpg":"340x236","o_17134836_220.jpg":"220x153","h_17134836_1280.jpg":"1280x854","h_17134836_1024.jpg":"1024x683","h_17134836_640.jpg":"640x427","h_17134836_480.jpg":"480x320","h_17134836_340.jpg":"340x227","h_17134836_220.jpg":"220x147","pp_17134836_1280.jpg":"1006x1280","pp_17134836_1024.jpg":"805x1024","pp_17134836_640.jpg":"503x640","pp_17134836_480.jpg":"377x480","pp_17134836_340.jpg":"267x340","pp_17134836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17044740_1920.jpg":"1920x1080","k_17044740_1280.jpg":"1280x1280","k_17044740_1024.jpg":"1024x1024","k_17044740_640.jpg":"640x640","k_17044740_480.jpg":"480x480","k_17044740_340.jpg":"340x340","k_17044740_220.jpg":"220x220","o_17044740_1280.jpg":"1280x853","o_17044740_1024.jpg":"1024x682","o_17044740_640.jpg":"640x426","o_17044740_480.jpg":"480x320","o_17044740_340.jpg":"340x226","o_17044740_220.jpg":"220x146","h_17044740_1280.jpg":"1280x854","h_17044740_1024.jpg":"1024x683","h_17044740_640.jpg":"640x427","h_17044740_480.jpg":"480x320","h_17044740_340.jpg":"340x227","h_17044740_220.jpg":"220x147","pp_17044740_1280.jpg":"1006x1280","pp_17044740_1024.jpg":"805x1024","pp_17044740_640.jpg":"503x640","pp_17044740_480.jpg":"377x480","pp_17044740_340.jpg":"267x340","pp_17044740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","hd_17044752_1920.jpg":"1920x1080","k_17044752_1280.jpg":"1280x1280","k_17044752_1024.jpg":"1024x1024","k_17044752_640.jpg":"640x640","k_17044752_480.jpg":"480x480","k_17044752_340.jpg":"340x340","k_17044752_220.jpg":"220x220","o_17044752_1280.jpg":"1280x1917","o_17044752_1024.jpg":"1024x1533","o_17044752_640.jpg":"640x958","o_17044752_480.jpg":"480x719","o_17044752_340.jpg":"340x509","o_17044752_220.jpg":"220x329","h_17044752_1280.jpg":"1280x854","h_17044752_1024.jpg":"1024x683","h_17044752_640.jpg":"640x427","h_17044752_480.jpg":"480x320","h_17044752_340.jpg":"340x227","h_17044752_220.jpg":"220x147","pp_17044752_1280.jpg":"1006x1280","pp_17044752_1024.jpg":"805x1024","pp_17044752_640.jpg":"503x640","pp_17044752_480.jpg":"377x480","pp_17044752_340.jpg":"267x340","pp_17044752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x800","hd_17066012_1920.jpg":"1920x1080","k_17066012_1280.jpg":"1280x1280","k_17066012_1024.jpg":"1024x1024","k_17066012_640.jpg":"640x640","k_17066012_480.jpg":"480x480","k_17066012_340.jpg":"340x340","k_17066012_220.jpg":"220x220","o_17066012_1280.jpg":"1280x853","o_17066012_1024.jpg":"1024x682","o_17066012_640.jpg":"640x426","o_17066012_480.jpg":"480x320","o_17066012_340.jpg":"340x226","o_17066012_220.jpg":"220x146","h_17066012_1280.jpg":"1280x854","h_17066012_1024.jpg":"1024x683","h_17066012_640.jpg":"640x427","h_17066012_480.jpg":"480x320","h_17066012_340.jpg":"340x227","h_17066012_220.jpg":"220x147","pp_17066012_1280.jpg":"1006x1280","pp_17066012_1024.jpg":"805x1024","pp_17066012_640.jpg":"503x640","pp_17066012_480.jpg":"377x480","pp_17066012_340.jpg":"267x340","pp_17066012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17147444_1920.jpg":"1920x1080","k_17147444_1280.jpg":"1280x1280","k_17147444_1024.jpg":"1024x1024","k_17147444_640.jpg":"640x640","k_17147444_480.jpg":"480x480","k_17147444_340.jpg":"340x340","k_17147444_220.jpg":"220x220","o_17147444_1280.jpg":"1280x854","o_17147444_1024.jpg":"1024x683","o_17147444_640.jpg":"640x427","o_17147444_480.jpg":"480x320","o_17147444_340.jpg":"340x227","o_17147444_220.jpg":"220x146","h_17147444_1280.jpg":"1280x854","h_17147444_1024.jpg":"1024x683","h_17147444_640.jpg":"640x427","h_17147444_480.jpg":"480x320","h_17147444_340.jpg":"340x227","h_17147444_220.jpg":"220x147","pp_17147444_1280.jpg":"1006x1280","pp_17147444_1024.jpg":"805x1024","pp_17147444_640.jpg":"503x640","pp_17147444_480.jpg":"377x480","pp_17147444_340.jpg":"267x340","pp_17147444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_15924768_1920.jpg":"1920x1080","k_15924768_1280.jpg":"1280x1280","k_15924768_1024.jpg":"1024x1024","k_15924768_640.jpg":"640x640","k_15924768_480.jpg":"480x480","k_15924768_340.jpg":"340x340","k_15924768_220.jpg":"220x220","o_15924768_1280.jpg":"1280x853","o_15924768_1024.jpg":"1024x682","o_15924768_640.jpg":"640x426","o_15924768_480.jpg":"480x320","o_15924768_340.jpg":"340x226","o_15924768_220.jpg":"220x146","h_15924768_1280.jpg":"1280x854","h_15924768_1024.jpg":"1024x683","h_15924768_640.jpg":"640x427","h_15924768_480.jpg":"480x320","h_15924768_340.jpg":"340x227","h_15924768_220.jpg":"220x147","pp_15924768_1280.jpg":"1006x1280","pp_15924768_1024.jpg":"805x1024","pp_15924768_640.jpg":"503x640","pp_15924768_480.jpg":"377x480","pp_15924768_340.jpg":"267x340","pp_15924768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9814483_1920.jpg":"1920x1080","k_9814483_1280.jpg":"1280x1280","k_9814483_1024.jpg":"1024x1024","k_9814483_640.jpg":"640x640","k_9814483_480.jpg":"480x480","k_9814483_340.jpg":"340x340","k_9814483_220.jpg":"220x220","o_9814483_1280.jpg":"1280x853","o_9814483_1024.jpg":"1024x682","o_9814483_640.jpg":"640x426","o_9814483_480.jpg":"480x320","o_9814483_340.jpg":"340x226","o_9814483_220.jpg":"220x146","h_9814483_1280.jpg":"1280x854","h_9814483_1024.jpg":"1024x683","h_9814483_640.jpg":"640x427","h_9814483_480.jpg":"480x320","h_9814483_340.jpg":"340x227","h_9814483_220.jpg":"220x147","pp_9814483_1280.jpg":"1006x1280","pp_9814483_1024.jpg":"805x1024","pp_9814483_640.jpg":"503x640","pp_9814483_480.jpg":"377x480","pp_9814483_340.jpg":"267x340","pp_9814483_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15212792 Threads: 6 Questions: 3170963531 Slow queries: 7102357 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235374108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) ) [link] => /sd-plus/spektar/izborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown-1084474 [printLink] => /sd-plus/spektar/izborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown-1084474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317472 [name] => lokalni izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lokalni-izbori [link] => /tag/lokalni-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243066 [name] => Mato Franković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mato-frankovic [link] => /tag/mato-frankovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679125 [name] => Andro Vlahušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-vlahusic [link] => /tag/andro-vlahusic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633043 [name] => Ivan Tropan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-11 10:52:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-tropan [link] => /tag/ivan-tropan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 609806 [name] => Đuro Capor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-05 11:20:38 [main_article_id] => 0 [alias] => duro-capor [link] => /tag/duro-capor ) [6] => stdClass Object ( [id] => 243153 [name] => Pero Vićan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pero-vican [link] => /tag/pero-vican ) [7] => stdClass Object ( [id] => 270860 [name] => Maro Krstić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maro-krstic [link] => /tag/maro-krstic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poznata imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izborni labirint u Dubrovniku - kandidata ne nedostaje, ali građane brine nešto drugo: Što ako se turisti ne budu vraćali, što ako uđemo u novi ‘lockdown‘?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3099 [name] => Anton Hauswitchka [username] => anton-hauswitchka [email] => anton-hauswitchka@sd.hr [password] => $2y$10$Bq0Up/FhqIqjZ0w3hyScJu4Zpg25hBTrGL4.JYnzT14TzWzvWfoQW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2021-06-14 11:20:03 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitchka-3099 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1617 [gender] => m [description] => [image] => 1617.jpg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1617.jpg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/13772626.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/13772626.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17106474.jpg [title] => Mato Franković, gradonačelnik Dv ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17109640.jpg [title] => Na fotografiji: Andro Vlahušić Božo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17134836.jpg [title] => Ivan Tropan, SDP-ov kandidat za dubrovačkoga gradonačelnika SDP Dubrovnik ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17044740.jpg [title] => Djuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom Tonći Plazibat/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17044752.jpg [title] => Specijal DV
Dubrovnik, 02.03.2021.
Djuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom.
Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17066012.jpg [title] => Čestitka župana mons. Vidoviću Edubrovnik ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/17147444.jpg [title] => Predsjednik uprave Zracne luke Dubrovnik Roko Tolic i zgrada novog terminala Tonći Plazibat/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/15924768.jpg [title] => Srđ je naš – Marko Giljača, kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Tonći Plazibat/cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/12/9814483.jpg [title] => Terezina Orlić (DDS) na okruglom stolu Dubrovačkog vjesnika Nikša Duper/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

SDP je ovotjedna "zvijezda" na dubrovačkoj političkoj sceni. Prvo im je u zatvoru završio Jadran Barač, šef gradske stranačke organizacije i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, a nakon par dana, u četvrtak, objavili su da je njihov novi gradonačelnički kandidat mladi ekonomist i privatni poduzetnik Ivan Tropan, koji je trebao biti kandidat za Baračeva zamjenika. Istovremeno je Roko Tolić, nekadašnji HSS-ov dogradonačelnik Dubrovnika te bivši direktor dubrovačkog aerodroma, potvrdio kandidaturu za dubrovačko-neretvanskog župana na listi SDP-a.

Naime, samo dva mjeseca prije lokalnih izbora policija je uhitila Jadrana Barača zbog prijetnji svojem rođaku s kojim godinama ima međususjedske razmirice. Barač, kojega sugrađani percipiraju kao mladog i mirnog čovjeka, a koji je svađu i prijavio policiji, proveo je noć na "hlađenju" u zatvoru, a odmah nakon puštanja objavio je kako odustaje od gradonačelničke kandidature te je usred predizborne kampanje dao ostavku na sve stranačke funkcije, pa tako i na mjesto predsjednika Gradske organizacije SDP-a.

No, vijećnički mandat u Gradskom vijeću nije vratio, pa ispada da iako "ne valja" za predsjednika stranačke organizacije, "valja" za Gradsko vijeće. Pitali smo ga je li to tako.

– Ostajem kao vijećnik u Gradskom vijeću jer prije izbora preostaje još jedna sjednica koja će sadržajno biti dio predizborne kampanje HDZ-a. Na njoj će se donijeti odluka o Generalnom urbanističkom planu i kriterijima dodjele gradskih stanova za mlade. Ja sam o tim temama jako puno govorio i doista više nemam što dodati. Tako da vjerojatno neću ni doći na sjednicu – poručuje Jadran Barač, a na pitanje je li ovo i kraj njegove političke karijere odgovara kako mu je o tome sada teško govoriti jer će to ovisiti o pravosudnom postupku koji slijedi.

Iako je svima bilo jasno, pa i samom SDP-u, da Jadran Barač na gradskoj političkoj kladionici ne kotira za favorita, samostalni izlazak na lokalne izbore sa svojim stranačkim kandidatima socijaldemokratima u ovom je trenutku izuzetno važan jer predstavlja svojevrsni doping za samopouzdanje, kojeg im kronično nedostaje. Stoga ne čudi da su ekspresno donijeli odluku o Tropanu kao novom gradonačelničkom kandidatu, iako se spekuliralo da će se u ovakvoj nezahvalnoj situaciji u kojoj su se našli priključiti Andru Vlahušiću, koji kao nezavisni kandidat za gradonačelnika vodi koalicijsku listu kojoj su dosad pristupili HNS i HSLS. Kako se može čuti iz samog SDP-a, o toj se kombinaciji nije uopće razmišljalo iako bi, matematički gledano, zasigurno ostvarili bolji izborni rezultat, jer teško da će u samo dva mjeseca relativno nepoznatog Ivana Tropana promaknuti u ozbiljnog i prepoznatljivog političara i gradonačelničkog kandidata. Sam Tropan poručuje kako iza sebe nema "političke prtljage" te kako će mu to pomoći da stvori sliku o sebi u javnosti u sljedeća dva mjeseca. Pri tome ističe kako upravo zbog toga SDP-u može privući nove glasače, posebice mlade i poduzetnike, čije probleme, s obzirom na to da je i sam poduzetnik, itekako razumije.

---

image
Na fotografiji: Andro Vlahušić
Božo Radić/Cropix
---

Tko će biti kandidat za Tropanova zamjenika, SDP još nije odlučio, kao ni hoće li na izbore za dubrovačko Gradsko vijeće izaći u koaliciji s Glasom. Naime, iako se govorilo da je ta koalicija "gotova stvar", novi gradonačelnički kandidat, koji će po svemu sudeći biti i nositelj liste, očito drži da dubrovački SDP ima dovoljno snage da sam izađe na izbore. Sasvim sigurno, odluka SDP-a da nastave samostalan izlazak na izbore sa svojim kandidatom u HDZ-u je dočekana aplauzom, jer će se rasipanjem glasova lijevog biračkog tijela na Vlahušićevu koaliciju, SDP i Ivana Tropana te Đura Capora, kandidata Srđ je Grad, smanjiti opasnost da se njihov kandidat, aktualni gradonačelnik Mato Franković, u drugom krugu nađe sa svojim prethodnikom Androm Vlahušićem.

---

image
Mato Franković, gradonačelnik
Dv
---

Iako je Franković trenutni favorit za osvajanje još jednoga gradonačelničkog mandata, drugi krug, u kojem stranačka pripadnost "gubi na težini", uvijek donosi neizvjesnost, posebice ako se u njemu nađu dva političara koja imaju iskustvo u komuniciranju s građanima. A da Vlahušić, inače "freški" saborski penzioner, zna i voli komunicirati, to je svima u Dubrovniku poznato.

Tako je u četvrtak okupio novinare na novoizgrađenoj cesti za Gornja sela, poručivši kako ju je, dok je bio gradonačelnik, on nacrtao. I ne samo nju, nego i nogostup, zbog čega su je prozvali "Androva cesta". A jedina je razlika između " Androve" i valjda "Matove" u cijeni.

Vlahušić se, naime, zapitao kako se cijena s 24 milijuna "popela" na 60 milijuna kuna, te se "prešaltao" na brzu cestu koja, po njegovu mišljenju, ne smije prolaziti kroz Dubrovnik, nego kroz Ivanicu u susjednoj BiH, a potom i na turističke probleme u turizmu, poručivši kako će u Dubrovnik, kad postane gradonačelnik, pozvati sve svjetske znanstvenike koji su radili na suzbijanju korone te im kao znak zahvalnosti pokloniti plaketu s potpisom gradonačelnika. Za razliku od SDP-a, samopouzdanja i skromnosti zasigurno mu ne manjka.

Istovremeno na drugom kraju grada, u Lapadu, novinare su pozvali dubrovački mostovci, s njihovim kandidatom za gradonačelnika Marom Kristićem na čelu, kako bi predstavili "opći dio" svojeg predizbornog programa. Poručili su da ne vjeruju u ankete, nego samo u izborne rezultate, a od konkretnih stvari iz programa valja istaknuti prijedlog Tončija Skvrce, kandidata za zamjenika gradonačelnika, kako bi kongresni centar trebalo graditi u susjednoj općini Župi dubrovačkoj kako bi se izbjegle prometne gužve u Lapadu. Zanimljiv je i poziv Svena Žustre članovima Torcide i Bad Blue Boysa da se priklone Mostu jer, kako je poručio predstavnik stranačke mladeži, "navijačke skupine mogu ponuditi puno toga, ali na dobar način, ne radi se samo o navijanju, nego o kulturi koja se treba održavati u svakoj zajednici".

Da će na ovim izborima biti važan doslovce svaki glas, pa tako i članova Torcide i BBB-a, bilo je jasno nakon promjena u izbornom zakonu, po kojima ćemo ubuduće u Gradskoj vijećnici umjesto 25 gledati i slušati 21 vijećnika. A četiri vijećnika manje u Gradskoj vijećnici nije malo.

Podsjetimo, na prošlim lokalnim izborima, 2017. godine, HDZ je u Dubrovniku osvojio 10 vijećničkih mandata, koalicija HNS-HSLS, DUSTRA i DDS po tri vijećnička mandata, Most i SDP po dva, a Nezavisna lista Ljuba Nikolića i HSS po jedan mandat. Do sada je svaki vijećnik, da bi prošao izborni prag, trebao donijeti oko 800 glasova, no u svibnju, kad se umjesto 25 bira 21 vijećnik, svaki od njih morat će privući oko 1200 birača. Kako su izlazak na izbore najavili i dosadašnji HDZ-ovi koalicijski partneri, Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana, koji se kandidirao za gradonačelnika, te Dubrovačka stranka, čiji predsjednik Željko Raguž još razmišlja o svojoj gradonačelničkoj kandidaturi, očekuje nas, sportskim rječnikom rečeno, "gužva u šesnaestercu".

Koliko će tko osvojiti mandata i hoće li u Gradskoj vijećnici uopće biti mjesta za sve, znat će se za dva mjeseca. Tada bi i Dubrovačko-neretvanska županija trebala dobiti starog ili novog župana, a kandidata na ovim izborima ne nedostaje. Osim aktualnog HDZ-ova župana Nikole Dobroslavića, koji ide po treći mandat, kandidirali su se još Terezina Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora, Marko Giljača iz odnedavno političke stranke Srđ je Grad, a svoju kandidaturu na listi SDP-a upravo je potvrdio Roko Tolić. Čeka se još odluka Mosta, iako se spekulira da bi njihov kandidat za župana mogao biti predsjednik stranke Božo Petrov.

---

image
Terezina Orlić (DDS) na okruglom stolu Dubrovačkog vjesnika
Nikša Duper/Cropix
---

Kako neslužbeno doznajemo, prema posljednjoj HDZ-ovoj anketi za županiju, Dobroslavić osvaja više od 40 posto glasova već u prvom krugu. S druge strane, prema anketama lokalnih medija, Roko Tolić prvi je izbor birača Dubrovačko-neretvanske županije, no kako se može čuti iz HDZ-a, SDP-ov kandidat preuzeo je vodstvo u toj anketi nad Dobroslavićem u posljednjem satu, kad mu je pristiglo 500 glasova. No, bez obzira na ankete, bile one respektivne ili ne, kao i prošlogodišnji parlamentarni izbori koji su se održali nakon prvog pandemijskog "lockdowna", i predstojeći lokalni će, nažalost, biti u znaku korone. Kad građani polovinom svibnja izađu na birališta, pandemija će, kako sada stoje stvari, još uvijek biti najvažnija u životima svih nas, pa će tako direktno utjecati i na rezultate lokalnih izbora.

Naime, u situacijama nacionalne ugroze, a pandemija koronavirusa to sasvim sigurno jest, birači percipiraju lokalne političare kroz nacionalnu politiku njihovih političkih stranaka i lidera. Posebice u gradu poput Dubrovnika, koji je zbog zastoja turizma ekonomski najteže pogođen pandemijom u Hrvatskoj.

Nažalost, u ovakvim okolnostima u drugi plan padaju lokalni problemi. Osim zamjetnog broja ljudi koji su već ostali bez posla, tisuće konobara, kuhara, recepcionara, spremačica, trgovaca, taksista, vozača autobusa, vodiča, iznajmljivača te ostalih čija je egzistencija vezana uz turizam, a koji već godinu dana žive od 4000 kuna državne potpore, kao i stotine poduzetnika iz sektora turizma, na ovim izborima najmanje će zanimati rješenja za komunalne probleme, transparentnost gradske i županijske uprave i upravljanja prostorom kojima će im se kandidati nametati kao jedini pravi izbor. A što ako se dogodi da država, sve da i potpuno ukine "lockdown", prestane isplaćivati potpore za zaposlene? Što ako se turisti ne budu vraćali u brojevima koje priželjkujemo, što ako upravo u svibnju uđemo u novi, možda i stroži "lockdown"? Misli li netko da će nezaposlenog konobara i kuhara zanimati kada će se graditi Lapadska obala, kako su i kome izdavane građevinske dozvole, kako će se gospodariti otpadom? Ljude će u prvom redu zanimati njihov posao i plaća. Uspoređivat će stanje u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa situacijom, primjerice, u Umagu i Istarskoj županiji. Brojit će svakog turista na sjeveru i provjeravati koliko ih je na jugu. Upravo su to razlozi zašto se na ove lokalne izbore ne može gledati kao na dosadašnje i zbog čega političke stranke ne bi trebale biti toliko sigurne u odanost birača. I zbog toga će njihov rezultat itekako ovisiti o situaciji ne samo u cijeloj Hrvatskoj, nego i šire. Ovi će lokalni izbori sasvim sigurno biti jedni od najneizvjesnijih do sada.

---

POZNATA IMENA Težak povratak bivših

U Dubrovniku se naveliko govori o ovogodišnjim favoritima – Matu Frankoviću, Andru Vlahušiću te Đuru Caporu, koji je prvi put izišao na "izbornu burzu" na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Tada je kao kandidat liste Možemo u Dubrovniku osvojio 675 glasova. Na istim izborima svoj su rejting provjerili i neki njegovi sadašnji protukandidati.

Mato Franković, koji je postao saborski zastupnik u Dubrovniku, tada je osvojio 2736 glasova, Jadran Barač 882, a Maro Kristić 508 glasova. Popularnost će ponovno testirati i nekadašnji gradonačelnik Andro Vlahušić, koji u zadnje vrijeme uporno podsjeća na svoj pobjednički niz na lokalnim izborima prije nego što mu je zakonski zabranjena kandidatura zbog pravomoćne sudske presude, koju bivši HNS-ovac drži politički montiranim procesom i posljedicom njegove borbe da upravljanje gradskim zidinama i naplatu ulaznica od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzme njihov vlasnik, Grad Dubrovnik.

Jednako tako s njime i čelnik Dubrovačkog demokratskog sabora i Vlahušićev suoptuženik Pero Vićan, koji je na zadnjim izborima na koje je izišao kao kandidat za gradonačelnika 2015. godine osvojio 2708 glasova. Na tim izborima u drugom krugu s nepravomoćnom presudom u špagu Vlahušić je s osvojenih 9059 glasova pobijedio Mata Frankovića, za kojega je glasalo 8587 birača.

No, politički povratnici, posebice kad se vraćaju u nezavisnim bojama, ni na jednim izborima do sada u Hrvatskoj nisu zasjali prijašnjim sjajem. Koliko je težak povratak, najbolje govori kandidatura HSS-ova bivšeg gradonačelnika Vida Bogdanovića na prošlim lokalnim izborima. Iako je glasio kao dobar gradonačelnik koji iz sebe ne vuče posebno značajne "repove", a pogotovo ne pravomoćnu presudu, Bogdanović je 2017. osvojio 2181 glas te se u prvom krugu pozicionirao na trećem mjestu, iza HNS-ovca Valentina Dujmovića, tada direktora gradskog "Vodovoda", kojega je aktualni gradonačelnik Mato Franković u drugom krugu pobijedio s 5953 osvojena glasa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Dv Božo Radić/Cropix SDP Dubrovnik Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Edubrovnik Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/cropix Nikša Duper/Cropix
Dv
Mato Franković, gradonačelnik
Božo Radić/Cropix
Na fotografiji: Andro Vlahušić
SDP Dubrovnik
Ivan Tropan, SDP-ov kandidat za dubrovačkoga gradonačelnika
Tonći Plazibat/Cropix
Djuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom
Tonći Plazibat/Cropix
Specijal DV
Dubrovnik, 02.03.2021.
Djuro Capor, kandidat za gradonacelnika na nadolazecim lokalnim izborima, u slobodno vrijeme bavi se maslinarstvom.
Edubrovnik
Čestitka župana mons. Vidoviću
Tonći Plazibat/Cropix
Predsjednik uprave Zracne luke Dubrovnik Roko Tolic i zgrada novog terminala
Tonći Plazibat/cropix
Srđ je naš – Marko Giljača, kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana
Nikša Duper/Cropix
Terezina Orlić (DDS) na okruglom stolu Dubrovačkog vjesnika
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/izborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown-1084474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=730d6b80651b6234e6959acb84ed13af8c5b2007 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izborni+labirint+u+Dubrovniku+-+kandidata+ne+nedostaje%2C+ali+gra%C4%91ane+brine+ne%C5%A1to+drugo%3A+%C5%A0to+ako+se+turisti+ne+budu+vra%C4%87ali%2C+%C5%A1to+ako+u%C4%91emo+u+novi+%E2%80%98lockdown%E2%80%98%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fizborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown-1084474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fizborni-labirint-u-dubrovniku-kandidata-ne-nedostaje-ali-gradane-brine-nesto-drugo-sto-ako-se-turisti-ne-budu-vracali-sto-ako-udemo-u-novi-lockdown-1084474 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Poznata imena [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SpektarPoznata imena

Izborni labirint u Dubrovniku - kandidata ne nedostaje, ali građane brine nešto drugo: Što ako se turisti ne budu vraćali, što ako uđemo u novi ‘lockdown‘?!

16. ožujka 2021. - 20:44

SDP je ovotjedna "zvijezda" na dubrovačkoj političkoj sceni. Prvo im je u zatvoru završio Jadran Barač, šef gradske stranačke organizacije i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, a nakon par dana, u četvrtak, objavili su da je njihov novi gradonačelnički kandidat mladi ekonomist i privatni poduzetnik Ivan Tropan, koji je trebao biti kandidat za Baračeva zamjenika. Istovremeno je Roko Tolić, nekadašnji HSS-ov dogradonačelnik Dubrovnika te bivši direktor dubrovačkog aerodroma, potvrdio kandidaturu za dubrovačko-neretvanskog župana na listi SDP-a.

Naime, samo dva mjeseca prije lokalnih izbora policija je uhitila Jadrana Barača zbog prijetnji svojem rođaku s kojim godinama ima međususjedske razmirice. Barač, kojega sugrađani percipiraju kao mladog i mirnog čovjeka, a koji ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:57