<p>Melanija Kundid<br>
<br>
 </p>
DOMA JE NAJBOLJE

Mlada Triljanka iz Irske se vratila doma i otvorila svoj frizerski salon. ‘Život mi se totalno promijenio... nabolje‘

Piše Anamaria Mikulić
Foto Božidar Vukičević/Cropix
25. siječnja 2024. - 10:31

Mjere pomoći dodjele bespovratnih sredstava za poduzetnike i poduzetnice početnike usmjerene su ka poticanju poduzetničkog duha među mladima, poboljšanja ekonomskih prilika i otvaranja lepeze mogućnosti za nove generacije. To nisu samo investicije u pojedince, već i u budućnost naše županije. Financijska podrška, edukacija i mentorstvo zajedno čine temeljnu infrastrukturu koja omogućuje mladim poduzetnicima da ostvare svoje poslovne ideje. Splitsko-dalmatinska županija ozbiljno shvaća ovaj zadatak te kroz niz mjera pruža sve od navedenog, a sve s ciljem zadržavanja naših mladih nada baš tu gdje jesu. Posebno ohrabrujuće je kad se mladi, potaknuti ovakvim mjerama, odluče vratiti u Hrvatsku kako bi pokrenuli vlastiti biznis. Povratak mladih poduzetnika predstavlja konkretan uspjeh programa te stvara pozitivne promjene koje će dugoročno koristiti cijeloj zajednici. 

Iz Trilja stiže inspirativna priča mlade poduzetnice čiji je san o otvaranju vlastitog frizerskog salona konačno postao stvarnost. Melanija Kundid je 26-godišnja frizerka koja je završila srednju strukovnu školu u Sinju te odmah nakon toga krenula na stručno osposobljavanje i uspješno položila majstorski ispit za frizerku. 

image

Melanija Kundid, vlasnica Hair Studija Melanija


 

Božidar Vukičević/Cropix

Imala je jasan cilj i svaki korak usmjeravala je ka ostvarivanju svoje vizije. Nije odmah uspjela zaposliti se u struci, uz friziranje radila je i po restoranima, a u jednom trenutku napustila je Lijepu našu zbog posla u Irskoj. Priznaje nam da su plaća i uvjeti rada u irskom hotelu bili odlični. No, Melanija je imala viši cilj - htjela je zaraditi novac pomoću kojeg će ostvariti svoje planove. 

Sad ili nikad

Kaže nam da je Irska lijepa zemlja puna mogućnosti, no ono što joj je nedostajalo je osjećaj pripadnosti, njezini ljudi i njezin dom. Znala je da se mora vratiti i pokušati - bilo je sad ili nikad.  

- Tu sam rođena, poznajem ljude, to je moj grad u kojem želim ostati živjeti i raditi - objasnila nam je mlada poduzetnica. 

Čim je došla počela je tražiti poslovni prostor, dobro je izvagala važnost lokacije u središtu grada i ulaganja koja su bila potrebna da prostor stavi u funkciju. Nakon što je pronašla idealan prostor, krenula je s uređenjem i nabavom potrebne opreme. 

Kako to obično biva, troškovi se nepredviđeno gomilaju i svaka financijska injekcija uvijek je dobrodošla. Melaniji je tako laknulo kada je preko prijatelja i medija saznala za bespovratna županijska sredstva za žene poduzetnice. Sredstva su znatno olakšala njezin poduzetnički pothvat. 

- Nije bilo teško, knjigovođa je za mene odradila dio posla s papirologijom. Prikupila sam ponude i račune iz prethodne godine i predala ih na natječaj. Cijeli proces je bio iznimno brz, sve je bio gotovo za mjesec dana. Sredstva iz natječaja pokrila su iznos od 80 % troškova. Ja sam iskoristila maksimalni iznos, odnosno potrošila sam 5000 eura te mi je županija refundirala 4000 eura - ispričala nam je Melanija.  

image

Hair Studio Melanija



 

Božidar Vukičević/Cropix

Na ponos Trilju

Melanija se vrlo brzo snašla i naučila funkcionirati kao samostalna obrtnica. Uz veliku želju i motivaciju, vjetar u leđa bili su joj i njezini bližnji koji su vjerovali u nju od samog početka. 

- Potaknuli su me obitelj, dečko i prijatelji. Bili su mi podrška od samog početka i to mi je puno značilo. Reakcije sugrađana bile su izrazito pozitivne. Bilo im je drago što se njihova mlada sugrađanka odlučila na takav korak, i to baš u svom gradu. Naravno, dobila sam i puno upita kako sam uspjela otvoriti salon. Svima koji žele pokrenuti nešto svoje dajem podršku i iskreno želim da ostvare svoje želje, uz pomoć ovakve potpore mnogo je lakše - poručila je Triljanka.  

Prvi klijent bio joj je rođak, a podrška sugrađana uslijedila je odmah nakon otvaranja. Dobar glas daleko se čuje, a Melanijina najbolja reklama bile su i bit će prekrasne frizure njezinih klijentica. Budući da se još od srednje škole bavi friziranjem, mnogi su već bili upoznati s njezinim radom i kada je otvorila svoj salon, više nije bilo dvojbe gdje će Triljani ići na šišanje.

Mlada poduzetnica iznimno je zadovoljna svojim poslovanjem. Tek je otvorila pa još uvijek radi sama, ali zbog velikog interesa za njezinim uslugama uskoro planira i zapošljavati. 

U svom salonu Hair studio Melanija nudi usluge muškog i ženskog šišanja, bojanja, tretmana i njege kose. Njezin posao zahtijeva bujnu maštu, inspiraciju i konstantno educiranje. Melanija je inače kreativna osoba i inspiracija joj dolazi sama od sebe kroz posao. Često klijentima predlaže svoju viziju frizure koja bi im dobro stajala i mušterije s oduševljenjem pristaju na njezine zamisli. 

- Biti sam svoj šef i vidjeti da si uspio je neopisiv osjećaj. Život mi se totalno promijenio, nabolje, naravno. Preporučila bih svima koji imaju neku poslovnu ideju i posjeduju želju za radom, poduzetništvom i napredovanjem u svom poslu da iskoriste ovu priliku i ostvare svoje snove - iskreno je zaželjela Melanija. 

Priča iz Trilja pravi je primjer kako se posvećenost, rad i vizija mogu pretočiti u nevjerojatan uspjeh. Mlada poduzetnica postala je uzor lokalnoj zajednici, a njezin salon simbol snova pretvorenih u stvarnost.

Članak nastao u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:21