Vis obilazica
ULAGANJE U CESTE

ŽUC SPLIT poboljšava uvjete života na području cjelokupne županije

StoryEditor
Piše NATIV SD
27. travnja 2021. - 11:50

Županijska uprava za ceste Split u održavanje, rekonstrukciju i izgradnju prometnica u 2021. godini planira uložiti više od 160 milijuna kuna

Planirani proračun Županijske uprave za ceste Split u ovoj godini iznosi 162,8 milijuna kuna. Više je to za 22 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu i to prvenstveno zbog povlačenja EU sredstava u sklopu projekta izgradnje prve dionice ceste Pučišća – Povlja na otoku Braču. Najveći dio tog proračuna odnosi se na poslove redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta, ukupne dužine čak 1700 kilometara. Najduža je to mreža koju jedan ŽUC održava u Hrvatskoj, a treba napomenuti i da je isključivi izvor financiranja naknada za cestarinu prilikom registracije vozila. Osim redovnog održavanja, proračunska sredstva ŽUC koristi za izgradnju i nove investicije u cestovnu infrastrukturu. Ulaganjem u prometnice na području Splitsko-dalmatinske županije nastoje doprinijeti jačanju gospodarstva i razvoju lokalnih zajednica.

Iz izvješća za prošlu i plana aktivnosti ŽUC-a za ovu godinu, izdvojili smo najvažnije rekonstruirane i izgrađene prometnice u 2020. te planirane investicije za 2021. godinu.

Završena je izuzetno složena dionica ceste prema Mravincima u Solinu. Izgrađena je dionica ceste uz Peručko jezero (Koljane – Dabar) duljine oko 4 km dok se nastavak dionice planira dovršiti u ovoj godini. Završeno je i novo raskrižje u Lećevici koje će se koristiti za ulaz u Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Sanirana je cesta kroz Bliznu Donju u Marini, a izvedena je i prva etapa radova na cesti Seget – Medena na kojoj je izgrađen nogostup i provedeno polaganje visokonaponske elektromreže, a nakon izgradnje kanalizacije kolnik će se sanirati u potpunosti.

Na Čiovu je završena izgradnja kritične dionice nove ceste u Okrugu uz koju je izgrađen i nogostup zbog blizine škole. Tu je i cesta s nogostupom u Primorskom Docu kod škole te obnova kolnika kroz Srijane. Rekonstruiran je dio lokalne ceste Dolac – Trnbusi na području Omiša ukupne duljine 2,5 kilometara, a završena je i rekonstrukcija ceste kroz Krušvar u Dicmu u sklopu koje je izgrađeno novo kružno raskrižje, javna rasvjeta i vodovod. Tu je još i rekonstrukcija ceste Kamensko – Krolo blizu graničnog prijelaza, sanacija 700 metara prometnice Nogale – Lozine, kolnik na županijskoj cesti Crveno jezero – Modro jezero, rekonstrukcija dionice Studenci – Ričice, rekonstrukcija križanja županijske i gradske ceste u Vrgorcu te rekonstrukcija dionice ceste Vrgorac – Stilja.

image
Okrug

ŽUC na otocima

Koncem prošle godine ŽUC je pod sloganom Jedan Brač predstavio svoj najveći EU projekt izgradnje ceste Pučišća – Povlja, dionice Pučišća – uvala Luka, težak više od 60 milijuna kuna i sufinanciran iz Kohezijskog fonda. Dionica duga gotovo 5 kilometara nije jedino ulaganje u županijske otoke. Na Braču je završena i rekonstrukcija dionice ceste Postira – Dol u koju je Vodovod Brač ugradio nove instalacije. Završena je i rekonstrukcija dvije opasne krivine, Malaćnica i Babin laz, na cesti Supetar – Splitska. Na Hvaru je završena rekonstrukcija opasne krivine na ulazu u Stari Grad. Završeni su radovi na dionici ceste Dubovica – Sveta Nedjelja, a na Visu je završena izgradnja obilaznice s kolnikom širine 6 metara, nogostupom, zatvorenim sustavom odvodnje, javnom rasvjetom i hidrantskom mrežom.

image
Hvar Stari Grad

Planovi za tekuću godinu

‘Mogu otvoreno kazati da smo zadovoljni s odrađenim poslom u protekloj 2020. godini. Što se tiče 2021. već su ugovoreni radovi za rekonstrukciju dionice ceste Zagvozd – Krstatice kroz naselje Rake, rekonstrukciju dionice ceste Zmijavci – Podosoje, kao i za rotor u Baškoj Vodi koji bi trebali započeti sljedećih dana. Nastavljeni su radovi na rekonstrukciji preostale dionice ceste Postira – Dol, a pokrenut je i javni natječaj za radove rekonstrukcije ceste Trogir – Seget na području Segeta’, ističe ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić.

- Sa HEP-om i VIK-om pripremamo natječaj za rekonstrukciju obilaznice Lećevice. U ovoj godini započet ćemo i rekonstrukciju preostale dionice Koljane – Dabar kao i cestu preko Zelova koju dugo pripremamo. U gradu Sinju se pripremaju projekti izgradnje nogostupa na cesti prema Otoku te dokumentacija za novu cestu od D1 (Masle) do ceste za Otok (Put Piketa). U planu su nam značajniji radovi na području aglomeracije na više lokacija na sinjskom i imotskom području, otoku Hvaru… Sređujemo projektnu dokumentaciju ceste Omiš – Kučiće koju mislimo kandidirati na fondove, planiramo rekonstrukciju ceste Krivodol te obnovu kolnika Klis – Rupotine, Prgomet – Sitno, Dubovica – Sveta Nedjelja. Od pripremnih radnji ističem izradu dokumentacije za rekonstrukciju ceste kroz Tugare s nogostupima i javnom rasvjetom za koju je ishođena lokacijska dozvola, a u tijeku je i izrada dokumentacije za rekonstrukciju ceste Solin – Klis u nekoliko faza. Što se EU fondova tiče nastavljamo s pripremom dokumentacije za sufinanciranje nastavka ceste do Povalja na otoku Braču, obilaznice Stomorske te za izgradnju novog dvotračnog tunela Pitve – Zavala s pristupnim cestama - zaključuje Škorić.

image
Pučišća Brač
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:46