SPORT

Najbolji ambasadori podizali moral i - brali medalje

Piše Ivan Renić
Foto Ante Cizmic/Cropix
22. prosinca 2021. - 08:00

Sportsku godinu na izmaku obilježile su Olimpijske igre u Tokiju. One su prvotno trebale biti održane lani, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođene za 2021. Igre u Tokiju obilježili su brojni uspjesi naših sportaša. Hrvatskoj je pripalo čak osam odličja (po tri zlatna i srebrna te dva brončana).

Lavinu dobrih vijesti iz Tokija pokrenula je Matea Jelić osvojivši zlatnu medalju u taekwondou. U kategoriji do 67 kilograma u zadnjim je sekundama preokretom slavila protiv Britanke Lauren Williams. Na koncu je završilo 25:21 za Jelić. U njezinu Kninu priređen je spektakularni doček. Slavlje je bilo još i veće jer se približavala obljetnica "Oluje".

image
Croatia's Matea Jelic celebrates after winning the taekwondo women's -67kg gold medal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Tokyo on July 26, 2021. (Photo by Javier SORIANO/AFP)
Javier Soriano

Pod trenerskom paskom Tonija Tomasa u Hrvatsku je stigla još jedna medalja. Naime, Toni Kanaet je osvojio broncu u kategoriji do 80 kilograma. Splićanin je u borbi za treće mjesto s 24-18 bio bolji od Uzbekistanca Nikite Rafaloviča.

S taekwondoa selimo se na veslanje, u kojem su i dalje neprikosnoveni Martin i Valent Sinković. Sjajna braća "pomela" su konkurenciju u dvojcu bez kormilara s vremenom 6:15.29. Drugo im je to olimpijsko zlato nakon onog iz Rio de Janeira 2016. u dvojcu na pariće, čime su potvrdili apsolutnu dominaciju.

image
(L-R)Gold medallists Croatia's Martin Sinkovic and Valent Sinkovic pose in their boat following the men's pair final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Sea Forest Waterway in Tokyo on July 29, 2021. (Photo by Luis ACOSTA/AFP)
Luis Acosta

Ostajemo u veslanju, gdje je još jednom oduševio Damir Martin. Lavovskom borbom u finišu utrke doveslao je do bronce u samcu. Presudilo je 15 stotinki prednosti pred sljedećim.

Treće zlato za Hrvatsku osigurali su tenisači Mate Pavić i Nikola Mektić, koji su u hrvatskom finalu bili bolji od Marina Čilića i Ivana Dodiga. Splitsko-zagrebačka kombinacija pokazala se uspješnijom od kumova iz Međugorja. Hrvatskim finalom pripala su nam tako dva odličja – zlato i srebro.

Do srebra u jedrenju u klasi laser došao je Tonči Stipanović. Trofejni Splićanin u karijeri ima svjetsko srebro i broncu, a od ove godine i olimpijsko odličje.

Uspješni smo bili i u gimnastici, gdje je Tin Srbić na preči osvojio srebrnu medalju. Najbolji hrvatski gimnastičar izvrsnom je vježbom izjednačio uspjeh Filipa Ude koji je u Pekingu 2008. ostvario isti uspjeh.

image
Croatia's Tin Srbic celebrates after competing in the artistic gymnastics men's horizontal bar final of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Gymnastics Centre in Tokyo on August 3, 2021. (Photo by Lionel BONAVENTURE/AFP)
Lionel Bonaventure

Uspješna godina je i za hrvatskom nogometnom reprezentacijom. "Vatreni" su u kvalifikacijama izborili prvo mjesto svoje skupine plasiravši se tako na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Do direktne "vize" za mundijal izabranici Zlatka Dalića došli su na spektakularan način. U posljednjoj utakmici protiv Rusije, na splitskom Poljudu, slavili su s 1:0 autogolom Rusa Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

Iza "vatrenih" je i nastup na Europskom prvenstvu, od kojega smo se oprostili u osmini finala. Hrvatska je u skupini D bila druga, iza Engleske, što je značilo da nam je protivnik u osmini finala Španjolska. U fantastičnoj utakmici "vatreni" su "furiju" odvukli u produžetke jer je nakon 90 minuta rezultat bio 1:1. Nažalost, Španjolska je slavila u produžecima s konačnih 3:1.

Još jedan veliki uspjeh stigao je pred kraj godine, kada je hrvatska Davis Cup reprezentacija osvojila drugo mjesto. Naši tenisači prvo su u skupini s Australijom i Mađarskom osvojili prvo mjesto. Slijedio je četvrtfinalni okršaj s Italijom, u kojem je presudni bod donijela naša kombinacija Pavić-Mektić.

Vrhunac je uslijedio u polufinalu, gdje je Hrvatska s 2:1 nadvisila Srbiju predvođenu prvim reketom svijeta Novakom Đokovićem. Veliku ulogu u hrvatskom pohodu na finale odigrao je mladi Borna Gojo, koji je našima donio prvi bod protiv Italije i Srbije. Posao su ponovno završili Pavić i Mektić, što je značilo da su naši izborili finale protiv Rusije. Andrej Rubljov i Danil Medvjedev pokazali su se, na koncu, prejakima. Donijeli su Rusiji dva boda protiv Goje i Marina Čilića, čime su zasluženo osvojili trofej, dok je našima pripalo drugo mjesto.

Hrvatski sportaši ostvarili su i brojne druge uspjehe. Posebno vrijedi izdvojiti Barbaru Matić, koja je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u judu. Fantastičan rezultat je i za našim paraolimpijcem Dinom Sinovčićem, koji je u paraplivanju na 100 metara leđno osvojio olimpijsku broncu. Ivan Mikulić bio je srebrni u parataekwondou na POI-ju u Tokiju, Deni Černi brončani u paraatletici (kugla), a Velimir Šandor srebrni i brončani u disku. Ivan Katanušić također je bio srebrni na POI-ju (disk).

Skijaš Filip Zubčić osvojio je srebro u paralelnoj utrci na Svjetskom prvenstvu, dok je u poretku Svjetskog kupa u veleslalomu ukupno završio treći. Filip Mihaljević je u bacanju kugle bio brončani na dvoranskom Europskom prvenstvu.

28. rujan 2024 15:29