StoryEditorOCM

LIVEPočinju službeni pregovori HDZ-a i DP-a; Nakon drame u Mostu oglasio se Miletić, citirao je Bibliju

Piše Vijesti SD
24. travnja 2024. - 10:00

NOVO

10:42 Uoči početka pregovora s Domovinskim pokretom oglasili su se HDZ i Andrej Plenković: "Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao kolega iz SDP-a. Umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno je poručio kome želi ponovno povjeriti upravljanje Hrvatskom."

"Kao izborni pobjednik te ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima treći put zaredom sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu. I to, uvjeren sam, vrlo brzo jer zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost i nastavak gospodarskog rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu", navodi se u objavi na Facebooku.

10:00 U deset sati počinju pregovori između HDZ-a i DP-a. 

09:45 - Mostov Marin Miletić se oglasio na Facebooku statusom u kojem citira Bibliju i kaže ‘da će sve biti dobro‘.

- Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se nemogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada - stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji.

Uvjeren sam, bit će dobro, napisao je Miletić na Facebooku.

09:01 - Stjepo Bartulica (DP) je HRT-u rekao da u 10 sati u Banskim dvorima započinju razgovori Domovinskog pokreta i HDZ-a.

- Mi ćemo jutros imati prvi krug pregovora s HDZ-om. Domovinski pokret neće odustati od svojih načela. Znamo da je gospodin Plenković zadnjih osam godina se navikao na komotnu poziciju. To se sad mijenja i svi će se trebati prilagoditi novim okolnostima. Građanima mogu obećati da ćemo biti na visini zadatka, rekao je Bartulica.

08:34 - Politički analitičar Krešimir Macan je sinoć za RTL govorio o raskolu u Mostu. Kaže da su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić najpoznatiji ljudi u Mostu uz Nikolu Grmoju te ih neće biti lako zamijeniti. Ipak, Macan smatra da njihov odlazak nije iznenađenje, već je bio samo pitanje vremena.

- Oni su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, intelektualci su širokog spektra i mogu ići na bilo koju funkciju bez problema. Onda ova sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati, njima je lakše kontrolirati ovo malo sa strane što imaju. Bilo je to pitanje vremena. Možda Miletić nije htio imati konkurenta za preferencijalno glasanje za ulazak u Europski Parlament. On je vjeroučitelj, on više paše u taj “core” Mosta gdje su Petrov i Grmoja. Oni su puno širih pogleda, za razliku od te uske jezgre Mosta. Oni će se radije držati skupa nego da ih netko propitkuje. Oni su poznati po zatvorenosti, rekao je Macan.

07:33 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.

07:22 - Domovinski pokret je jučer počeo službene pregovore s SDP-om, a danas je na redu i početak njihovih pregovora s HDZ-om.

05:19 - Nakon što je listu za EU parlament u utorak, gotovo pred sam kraj predviđenog roka, predao DIP-u i Most, koji na ove izbore izlazi s Hrvatskim suverenistima i HSP-om, čelnik Mosta Božo Petrov nije htio komentirati nagađanja o raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić. Petrov predvodi listu, a slijede Zvonimir Troskot, Dominik Klemenčić (Suverenisti), Željko Glasnović (HSP), Nikola Grmoja, Petra Mandić, Kristina Jerčić, Ivan Vidović, Kristina Bakula, Anamarija Jurković, Željka Ilijaš Baričević te Marin Miletić. O navodnom raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić, o čemu su tijekom utorka procurile neslužbene informacije, a upravo zbog navodnog neslaganja prilikom slaganja liste za europske izbore i sukoba s Miletićem, Petrov nije htio govoriti. O svemu će, najavio je, sutra i to nakon što Marija Selak Raspudić ispriča svoju stranu priče.

Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 sati konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament.

Predsjednik Mosta Božo Petrov održat će konferenciju za medije u 11.30 sati.

05:18 - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu navodno je završila raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

U Mostu informacije o raskolu zasad nisu ni potvrdili niti demantirali.

05:16 - Zanimljiva lista formirana je na političkom centru: IDS je za europske izbore okupio blok regionalnih stranaka, stranaka centra, SDSS-a te još nekih nacionalnih manjina. IDS-ovac Valter Flego na predstojećim izborima pokušava reprizirati uspjeh iz 2019., kada je osvojio mandat u Europskom parlamentu također u širokoj koaliciji IDS-a, PGS-a i manjih nacionalnih stanaka.

Navedena predizborna koalicija izaziva dodatnu pažnju javnosti nakon što su se pojavile spekulacije da je riječ o konturama nove političke grupacije koja bi u budućnosti možda mogla biti partner HDZ-u na nacionalnoj razini, odluči li HDZ odustati od DP-a kao koalicijskog partnera u Vladi, napraviti sanitarni koridor prema krajnjoj desnici i formirati Vladu HDZ-a i stranaka centra i nacionalnih manjina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:54