StoryEditorOCM

bela spalatinaPronađen je samo na plaži u Splitu! Ugledni znanstveni časopis opisao novu vrstu morskog puža

Piše M.I.
5. siječnja 2023. - 11:20

U časopisu Biodiversity journal: https://www.biodiversityjournal.com/pdf/13(4)_841-852.pdf opisana je nova vrsta puža Bela spalatina, nazvana po gradu Splitu!

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo otkrio je kako je splitskog pužića opisao malakolog i njegov prijatelj Jakov Prkić.

- Nakon već preko petnaest opisanih vrsta, naš vrhunski malakolog i moj prijatelj Jakov Prkić, u suradnji s talijanskim malakologom Riccardom Giannuzzi-Savellijem opisao je još jednu, ovaj put imenom posvećenu gradu Splitu.

Ovoga puža Jakov je pronašao samo u Splitu i to na Duilovu, nažalost, možda i posljednjoj prirodnoj plaži našeg grada.

Opisati Belu spalatinu ne bi mogao bez velikog znanja i višegodišnjeg neprekidnog traženja i proučavanja puževa, u što je uložio isključivo svoje privatno vrijeme i sredstva. U prijevodu čistu ljubavi prema moru i znanosti - pohvalio je svog prijatelja.

Kako je Prkić otkrio za Jutarnji list, sve puževe ove nove vrste našao je na lokalitetu Duilovo u periodu od 2010. do 2013. godine.

- Ukupno sam ih našao devet, svi su nađeni živi, bili su plitko ukopani u finom pijesku neposredno uz rubove polja posidonije. Ta vrsta za sada nije nađena na nijednoj drugoj lokaciji u Jadranu. Nažalost, izgleda da je i na Duilovu ta vrsta nestala budući da nakon 2013. godine nije nađen niti jedan primjerak.

Nažalost, zadnjih šest do sedam godina je u Jadranu došlo do ogromnog smanjenja i broja vrsta i brojnosti populacija puževa. Situacija se stalno pogoršava. Ja se malakologijom bavim već 60 godina, većinu vrsta koju sam ja lako nalazio novi malakolozi neće više moći naći ili će postati jako rijetke - kazao je Prkić, koji iza sebe ima više od 15 opisanih vrsta.

Iako je spalatina pronađena samo u Splitu, ne znači nužno da je nema i na drugim lokacijama jer prepoznati je nije jednostavno.

Ljuštura sliči na jednu jako brojnu i čestu vrstu zvanu Bela fuscata. Ono što je najjasnija odlika koja pomože u prepoznavanju je boja životinje u kućici. Fuscata je blijedo prozirna sa bijelim flekama dok je spalatina obučena u potpunosti u bilu boju.

19. travanj 2024 18:18