StoryEditorOCM

KAKO DO MATRIKULE?Mladi pomorci već godinu dana bez praktične nastave, ‘Kraljica mora‘ trebala bi isploviti u ožujku

Piše Iva Ivanac
21. siječnja 2022. - 08:57

U Pomorskoj školi Zadar održan je okrugli stol na temu "Novi izazovi u obrazovanju pomoraca". Okrugli stol je nastavak inicijative ravnatelja Pomorske škole Zadar Marina Perinića, da se svih osam srednjih škola na Jadranu koje obrazuju pomorce, udruže i započnu suradnju na brojnim projektima.

– Teme kojima smo se na okruglom stolu bavili bile su izazov organizacije praktične nastave na "Kraljici mora". To je školski brod na kojem od travnja pa sve do sada nije bila organizirana praktična nastava, a započet će tek od ožujka ove godine.
Iznijeli smo naše prijedloge na koji način bi nastava trebala biti organizirana, a uputili smo i dopis ministarstvu kako bi vidjeli kako će nastava biti organizirana od ožujka – govori ravnatelj Perinić, dodajući kako su na okruglom stolu razgovarali i o temi s prvog sastanka, a to je izmjena Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

– Kako sam dio radne skupine za izmjenu pravilnika, ukratko sam izvijestio kolege o dosadašnjem radu. Radna skupina će se pozabaviti izmjenom i revizijom opreme koju učilišta za izobrazbu pomoraca i pomorske škole moraju imati. Također će se ići i na promjenu sustava ispitivanja za dobivanje određene osposobljenosti, gdje će se ići na eliminacijski ispit putem računala, praktični dio koji će se obavljati na simulatoru, a u završnom dijelu će se održati i razgovor.

Radna skupina će definirati na koji način će se to sve provesti u praksu – ističe ravnatelj, dodajući kako se raspravljalo i o izmjenama strukovnog kurikuluma Pomorski nautičar. Kazao je kako se kurikulum mijenja zbog metodoloških usklađivanja s programima Europske unije, a osuvremenit će se i sadržaj.

image
Pomorska škola Zadar

– Na kraju smo razgovarali o inicijativi povezivanja i suradnje svih pomorskih škola. Prvi koraci su započeli prošle godine u listopadu, a sada dogovaramo vid suradnje. U sljedećem razdoblju ćemo odrediti na koji načine će se sve naša suradnja odvijati. Volio bih da se i nastavnici struka i općih predmeta povežu, uključili bismo stručne posjete drugim školama, ali i razmjene učenika kako bi iskusili školovanje u drugim gradovima. Izrađivali bismo zajedničke projekte te se na njih i prijavljivali – kazao je ravnatelj Perinić, dodajući kako je ovaj sastanak bio poseban po tome jer je organiziran hibridno – uživo i "online" za one koji nisu mogli prisustvovati uživo.

Uz Perinića i Pomorsku školu Zadar, na okruglom stolu sudjelovali su i Igor Kegelj iz Pomorske škole Bakar, Jelena Bralić iz Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju, Josip Belamarić iz Tehničke škole Šibenik, Marijan Bilić iz Prometno-tehničke škole Šibenik, Dragan Pavelina iz Pomorske škole Split, Lovre Botica iz Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli, te Antonijo Lučić iz Prometno-tehničke škole Dubrovnik. Sljedeći susret bit će održan u Bakru.

24. travanj 2024 20:50