StoryEditorOCM

tehnologija hraneHoćemo li u budućnosti jesti tunu, kao i druge morske proizvode, iz laboratorija? Michael Selden iz Silicijske doline već nudi rješenje

Piše Merien Ilić
28. rujna 2022. - 14:05

Znanstvenike i stručnjake različitih profila koji se bave hranom sve više intrigira pitanje prehrane čovječanstva u budućnosti na način da se ne šteti okolišu, ni životinjama.

O toj temi, na održanom Weekend media festivalu u Rovinju, proteklog vikenda, govorio je Michael Selden, suosnivač i izvršni direktor Finless Fooda-a, jedne od FoodTech kompanija koje dolaze iz Silicijske doline.

On smatra da se proizvodnjom stanično uzgojene morske hrane može stati na kraj izlovu ribe te da na razinu zaštite i očuvanja oceana i biološke raznolikosti najviše utječemo mi – ljudi. Upravo je takvo razmiščjanje polazište za uzgoj plodova mora u laboratoriju i pametne proizvodnje kultiviranog mesa, a sve u korist borbe protiv klimatskih promjena i gorućih pitanja sutrašnjice, poput ovoga: Što (ne)ćemo jesti 2050.?, što je i bio naslov Seldenovog gostovanja na festivalu u Rovinju.

- Ne znamo kolika količina hrane je svijetu, odnosno ljudima potrebna, i zato moramo požuriti proizvodnju laboratorijskih uzgojenih prehrambenih proizvoda. Stanovništvo razumije negativne učinke koje pretjerana konzumacija i uporaba životinjskog mesa ostavlja na okoliš. Rješenje se krije u pristupačnim i kvalitetnim proizvodima koji imaju jednak okus kao divlje vrste - ističe Selden koji kroz Finless Foods uzgaja ribu i druge plodove mora iz stanica.

image

Jednog dana jest ćemo ribu uzgojenu u laboratoriju

Jure Mišković/Cropix

Godine 2017. proizveli su prvu ribu iz laboratorija, a nakon nje razvijali su proizvodnju desetak ribljih vrsta, uključujući plavoperajnu tunu s kojom su postali poznati, a sada kreću u ‘osvajanje‘ američkog tržišta, pa dalje.

Tvrde kako je tuna iz laboratorija zdravija, boljeg okusa, pristupačnija, održivija i mnogo etičnija, te konačno, omogućuje plavoperajnoj tuni da ostane u oceanu i da ne izumre.

Ova firma nije prva u razvijanju novih trendova u hrani koji polaze od borbe protiv klimatskih promjena. Drukčiji pristup zagovaraju i mnoge druge firme koje razvijaju tehnologiju "hrane iz kulture". Sviđalo nam se to ili ne, ovakva budućnost već je tu.

19. travanj 2024 13:18