StoryEditorOCM

simbol otporaBritanski admiral sir Arthur Wilson bio je zgrožen pojavom podmornica, a odgovor mu je stigao u obliku - gusarske zastave

Piše V. V.
25. studenog 2021. - 12:28

Britanski admiral sir Arthur Wilson bio je zgrožen i zgađen pojavom i upotrebom podmornica. Smatrao ih je nečim najpodmuklijim i 1909. je izjavio da bi svaku podmornicu trebalo smatrati gusarskim brodom, i sukladno tome, njenu posadu odmah po zarobljavanju povješati.

Kao neku vrstu svog prkosnog odgovora, posade podmornica uvele su običaj da nakon uspješne misije, po povratku u bazu, na podmornicu izvjese gusarsku zastavu s mrtvačkom glavom i dvije kosti.

Takva se zastava zove Jolly Roger, a ime je dobila kao engleska inačica francuskog nadimka gusara Black Barta Robertsa. Imao je običaj da se pred bitku odjene u odjeću od crvene svile i zbog toga su ga prozvali le jolie rouge.

Inače, na prvim podmornicama, kavez s bijelim miševima bio je sastavni dio opreme podmornice. U nedostatku instrumenata za mjerenje koncentracije kisika, jedan član posade morao je stalno paziti na ponašanje miševa. Kada bi se neki miš onesvijestio, bio je to znak da ponestaje kisika i da je vrijeme za izranjanje i hvatanje svježeg zraka.

23. travanj 2024 21:41