StoryEditorOCM
ŽivotNaporne krvopije

Već zuje i bodu? Ovo je pet starinskih savjeta koji pale: ulijte u čašu ove pripravke, privlače ih, ali će ih doći glave

Piše MOZAIK SD
2. lipnja 2024. - 22:10

S obzirom da smo imali jako blagu zimu, a s dolaskom toplijeg vremena, komarci postaju sve aktivniji, agresivniji i mogu značajno narušiti uživanje na otvorenom. Doslovno nam piju krv. 

"Nikad nisu bili naporniji..." , "Već ih je krcato..." ... neki su od komentara koje čujemo dok provodimo vrijeme na otvorenom. Ipak, tijekom noćnih sati, kad nas probudi nepodnošljivo zujanje oko uha ili peckanje i svrbež nakon uboda je najgore.

Srećom, postoje prirodni načini kako ih se riješiti i smanjiti njihovu prisutnost bez upotrebe kemikalija i skupih preparata. Evo nekoliko učinkovitih savjeta za zaštitu od malih krvopija.

image
Roger Eritja/Biosphoto Via Afp

Eterična ulja

Eterična ulja poput ulja lavande, eukaliptusa, limunske trave, peperminta i čajevca poznata su po svojim repelentnim svojstvima. Možete ih koristiti na nekoliko načina uz pomoć difuzora (dodajte nekoliko kapi u difuzor kako biste ih raspršili po prostoru) ili spreja, točnije tako da pomiješate nekoliko kapi eteričnog ulja s vodom u bočici sa sprejem i poprskate po koži ili oko područja gdje želite odbiti komarce.

image

Ulje od lavande

/Shutterstock

Također tu je i ulje za tijelo. Razrijedite eterično ulje u baznom ulju (npr. kokosovom ulju) i nanesite na kožu.

Biljke koje ih tjeraju 

Neke biljke prirodno odbijaju komarce. Sadnjom lavande, citronele i nevena u vrtu ili na balkonu možete smanjiti njihovu prisutnost.

Lavanda odbija komarce i ima ugodan miris, citronela je poznata po svom citrusnom mirisu koji komarci ne voli, a cvijet nevena također djeluje kao prirodni repelent.

Koristite češnjak

image

Češnjak

/Shutterstock

Češnjak ima snažan miris koji odbija komarce. Konzumiranje češnjaka može pomoći budući da miris izlazi kroz kožu, a moguće je i napraviti sprej s češnjakom tako da namočite sjeckani češnjak u vodi i tu tekućinu poprskate oko kuće.

Stupice s jabučnim octom

Komarci privlače miris jabučnog octa, ali kad jednom dođu u kontakt s njim, zaglave se u njemu. Postavite male posude s jabučnim octom i šećerom ili medom oko područja gdje se okupljate, kako biste ih privukli i eliminirali.

image

Jabučni ocat

/Shutterstock

Prirodne svijeće

Svijeće s eteričnim uljima poput citronela ulja ili lavanda ulja mogu pomoći u odbijanju komaraca. Postavite ih na terase i balkone za dodatnu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 03:31