StoryEditorOCM
Životvrhunska kvaliteta

U srcu Dalmacije Master of Wine upoznao nas je s austrijskim vinima: znamo zašto nose titulu najboljih na svijetu

Piše Anamaria Mikulić
27. srpnja 2024. - 08:12

Ovog petka smo imali čast prisustvovati na Masterclassu na kojem nam je Master of Wine Roman Horvath predstavio vina vinarije Domäne Wachau.

Riječ je o najpoznatijem austrijskom vinogradarskom imanju s organski uzgojenom vinovom lozom, koje se proteže na više od 150 hektara vinograda. Iza njihovih etiketa stoji višestoljetna tradicija, iskustvo i posvećenost stvaranju visokokvalitetnih i jedinstvenih vina.

Vrhunska vina traže i vrhunsku spizu pa su za predstavljanje svojih najboljih etiketa odabrali ugodan ambijent restorana & bara "Mandrach". Gosti su imali priliku uživati u pažljivo odabranim jelima koja su isticala karakteristike vina, stvarajući savršen spoj okusa i mirisa. Ispijanje vrhunskih vina u modernom uređenju i uz prekrasan pogled nadmašilo je sva naša očekivanja.

Master of Wine

Prije nego što se smjestio u Wachau, Horvath je imao priliku vidjeti vinarije diljem svijeta, radio je u distribuciji vina, kao i u vinarijama u Čileu i Francuskoj. Uspješno je završio prestižni Master of Wine program, najteži test znanja i sposobnosti u svijetu vina. 

- Do kasnih dvadesetih uopće nisam pio vino, tako da mogu reći da je ovo moja druga karijera. Svi mladi u Austriji crno vino miješaju s kolom, a bijelo vino s gaziranom vodom. Dugo vremena to je bio i moj jedini način konzumacije ovog pića, a onda me je jedna dobra boca vina zaintrigirala u tolikoj mjeri da sam nakon nje otišao na svoj prvi vinski seminar i odlučio da se vinom želim baviti profesionalno - objasnio nam je Roman Horvath, direktor vinarije Domäne Wachau.

image
Privatni Album

Misija članova Masters of Wine je promicanje izvrsnosti, interakcije i učenja u svim sektorima globalne vinske zajednice. Oni su svoje razumijevanje svih aspekata vina dokazali polaganjem ispita, koji je globalno priznat zbog svoje strogosti i visokih standarda. Danas titulu Mater of Wine nosi 416 stručnjaka smještenih u 31 zemlji, od kojih svaki daje svoj doprinos svijetu vina. 

Najbolja zadruga na svijetu 

Domäne Wachau organizirana je kao vinska zadruga s 250 obitelji vinara, koje svoje male parcele obrađuju uglavnom ručno. Roman im se pridružio 2004. godine i bio je zadužen za restrukturiranje i strateško repozicioniranje vinarije, koja dvadeset godina nakon slovi za vodećeg proizvođača vina u Austriji i proglašena je najboljom zadrugom na svijetu.

- Vlasnici malih parcela teško bi pojedinačno mogli postići ovakav uspjeh, u zadruzi se mogu specijalizirati za ono što rade najbolje - proizvodnju vina. Svaki vigneron u prosjeku obrađuje manje od dva hektara — što im omogućuje da se usredotoče na potrebe pojedinačne parcele. Ovo je vinska zadruga sljedeće generacije, kakve nema nigdje drugo na svijetu - dodao je Horvath.

Prvi dokument koji spominje vinariju datira iz 11. stoljeća, a na ovim vinogradima se, baš kao i nekada, većinski uzgaja bijelo vino - najviše sorte Grüner Veltliner i Rizling.

image
Privatni Album

- Između brojnih priznanja istaknuo bi kako nas je žiri The World‘s Best Vineyards okrunio titulom najboljeg vinograda u Europi i svrstao nas na treće mjesto u svijetu. Osim kvalitete vina, ova nagrada ocjenjuje i ukupnu izvedbu vinarije. Nagrada je plod našeg jedinstvenog krajolika i zajedničkog truda kojim smo stvorili održive vinograde - rekao je Horvath. 

U "Mandrach-u" smo imali priliku isprobati čak šest etiketa vinarije Domäne Wachau. Započeli smo s Grüner Veltliner Selection 2023, koji je savršeno pasao uz riblje predjelo. Karakterističnog je Grüner Veltliner stila, prepoznatljivo po obilju voćnih nota i začina u završnici - suptilno i raskošno.

U razlike između njihove dvije najzastupljenije sorte uvjerili smo se kušajući i uspoređujući Grüner Veltliner Federspiel Ried Kollmitz 2022 i Riesling Federspiel Ried Steinriegl 2023 te Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten 2022 i Riesling Smaragd Ried Loibenberg 2022. 

Za kraj smo kušali Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten LR 2018, koji je odležao oko pet godina u velikim drvenim bačvama. Puristično, puno karaktera, kompleksno i s dugom završnicom, ovo vino ostavilo nas je bez teksta.

image
Privatni Album

Savjeti za početnike

Za sve one koji o vinu još uvijek ne znaju mnogo, ali su odlučni da postanu vinski znalci, Roman je otkrio nekoliko savjeta. 

- Prema klasičnom pristupu trebali bi se usredotočiti na boju, ali prema mom mišljenju to nije toliko važno. Kad ulijete vino pomirišite ga odmah, to je jako važno za prvi dojam. Zatim zavrtite čašu kako bi se oslobodile sve arome. Tajna je u vježbi, ako vino kušate redovno i diskutirate o njegovom okusu brzo ćete poboljšati svoje vještine. Ispijanje vina uključuje mnoštvo impresija, zato uvijek otpijte male gutljaje i koncentrirajte se na po jednu karakteristiku u svakom novom gutljaju - rekao nam je Mater of Wine. 

Tko zna možda uz ove savijete i vi jednom postanete pravi vinski stručnjaci, do tada svoje vještine možete brusiti na terasi restorana & bara "Mandrach" spajajući vašu omiljenu čašicu vina s njihovom raskošnom ponudom gastronomskih specijaliteta.

image
Kristijan Rezo

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 18:17