stdClass Object ( [id] => 1137205 [title] => U kvartovskom atomskom skloništu Željana Rakele momački je stan u kojemu je on kralj. Ovdje se ne pije kava, spava se u ringu i razgovara se o motorima [alias] => u-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što bi bila "muška špilja"? Namah, momački stan, ili ono u što se obiteljski dom pretvori ako ženski dio familije iz njega dulje izbiva; vjerujem da nije problem vizualizirati sličan "brlog". Bez imalo želje da podgrijavamo stereotip (jer zacijelo ima puno muškaraca koji su uredniji od žena), ipak je većinom tako.

---

image
Stranče, ovdje te štite posebni zakoni
Nikola Vilić/Cropix
---

No, "muška špilja", ili "man cave" na engleskom, fenomen je kojim su se bavili i sveučilišni profesori. Naime, riječ je o svojevrsnom mužjačkom utočištu ili svetištu; to je najčešće posebno opremljena garaža, rezervna spavaća soba, podrum i sličan prostor u sklopu "normalnog" mjesta stanovanja, a sam pojam metafora je koja opisuje prostor gdje bi više muških članova neke grupe ili kluba te njihovi gosti (uvijek muški) trebali moći raditi što žele bez straha da će uznemiriti nekoga od ostalih članova kućanstva, bilo odabirom elemenata interijera, ili pak načinom zabave, decibelima (primjerice, urlanjem tijekom utakmica) i slično.

Profesorica Paula Aymer sa Sveučilišta Tufts takvu mušku špilju naziva "posljednjim bastionom muškosti", a fraza ("man cave") ušla je u širu upotrebu početkom devedesetih, i to u kontekstu "obrane prostora od žena pomoću hladnih podova, pljesnivih mirisa, strateški raspoređene paučine i otvorenih kutija s alatima". Doista, većini žena ne bi bilo odveć milo boraviti u takvu prostoru...

Vlastitu mušku špilju poznati motociklist, boksač, poduzetnik i putopisac, Splićanin Željan Rakela također je (u kvartovskom atomskom skloništu!) počeo uređivati početkom devedesetih, a svoju je najpunokrvniju mužjačku svrhu dobila u doba nesretne korona-izolacije, to jest onda kad su bila dopuštena druženja među bliskim osobama. Kafići nisu radili, ali patnju zbog manjkava društvenog života "četa mala, ali odabrana" premostila je zahvaljujući svom brlogu. Koji, ruku na srce, uopće nije tako gadan ni obavijen pljesnivim vonjem, ali već nakon nekoliko minuta uvjerili smo se da ženska noga tu doista kročila nije.

Tvrdi okvir, meko srce

Rakelina "Muška špilja", moramo odmah reći, nalazi se na (za širu javnost) tajnoj lokaciji, a nakon dugih pregovora i zavjeta čuvanja tajnosti jedna je žena (novinarka) ipak dobila povijesnu priliku: dopušten joj je u više ciljeve ulazak u brlog rezerviran za mužjake!

No, iako stvar zaudara mačistički, moramo odmah reći da ima humanu pozadinu. Naime, za velikim drvenim stolom, koji je ručno oslikao (pomoću tehnike paljenja konzervirao i prelakirao) splitski konobar Davor Banovac, dogovorilo se puno humanitarnih projekata za pomoć potrebitima, od Udruge Samaritanac (vidjeli smo uokvirene zahvalnice), do ženskih sigurnih kuća i socijalnih samoposluga, kao i projekti na temu sigurnosti u prometu. Rakela je inače i član humanitarno vrlo angažiranih splitskih rotarijanaca; iza toga njegova surog mužjačkog garda krije se zapravo jedno plemenito srce. Na koncu, ponekad treba i klasične "heterose" pustiti da malo budu to što jesu, zar ne?

Oprezno smo ušli u prostor, je li, lagano skeptični, doista je malo hladnjikavo za ukus prosječne žene, a prvo što je doljepotpisanoj palo na pamet je da bi – trebalo upaliti grijanje. Drugo, treba mi kava.

– Nema kave – kaže Rakela. – To se ovde ne pije.

– Pa ni nes-kava? Instantica? – pitamo u nevjerici.

– Ma nikakve. O'š kolu? To ti je slično – predlaže domaćin.

– Aj, može kola zero – nevoljko prihvaćamo.

– Nema kole zero, ćerce. Evo ti obična – presiječe Rakela i donese novinarki kokakolu u čaši od viski-kole. Ah...

S fotoreporterom je bilo lakše (čitaj: muškarac u muškoj špilji).

– O'š ti, lave, jedno malo pivo?

– Može, čim završim s poslom – složi se fotoreporter.

– Vidiš kako se mi muški lako dogovorimo – zacereka se Željan.

– Je, sad ti stvarno virujen da ovde ženske ne dolaze, barem ne one tipične – dajemo mu za pravo, i krećemo u razgled.

200 konja u skloništu

Dakle, opći dojam doživjet ćete putem fotogalerije našeg Nikole Vilića, a neke bizarnosti (svaki eksponat, ali baš svaki!, ima priču) čitateljima ćemo pokušati približiti pisanom riječju.

Psiholozi kažu da je "man cave" u određenom smislu za oženjene muškarce "način da ponovno stvore dio svog prostora i slobode, bratstva ili studentskog doma". Budući da Rakela nema studentskog staža, on je u svoju mušku špilju utkao relikvije vlastite (pustopašne) mladosti obilježene motorističkim utrkama (zid je, uz humanitarne zahvalnice, pun priznanja o oborenim rekordima), pa tako interijerom ne dominira biblioteka, nego – motor, kao i bezbrojne ispijene boce viskija. Kakav oksimoron!

---

image
Yamaha V-MAX
Nikola Vilić/Cropix
---

No, pije se umjereno, i to ama baš nikad tijekom vožnje, rezolutan je Rakela. Boca se, kaže, skupilo tako puno jer su ispijane tijekom duga dva desetljeća, napominje. A motorkotač Yamaha V-Max podsjetnik je na dan kad se, prije točno polovice svog života – s 22 godine – mladić Rakela "stukao" tako da je jedva živu glavu izvukao...

– Ovo je jako opasan motor jer nema nikakav mehanizam zaštite a ima dvista konja. Sad je tu ka muzejski eksponat, i s godinama će mu samo rast cijena – napominje Rakela.

Jedan rustikalan zid "Muške špilje" napravljen je od toplih, natučenih opeka; moglo bi se reći da nam se čak i sviđa.

---

image
Akrapović ispušne cijevi ko ukras
Nikola Vilić/Cropix
---

– Te san matune donija iz Požege kad se srušila jedna stara kuća. Iz Slavonije san, vidiš, dofura i ovu drvenu stolicu, samo san na nju naknadno aplicira grb moje obitelji, Rakela – pokazuje prema masivnom sjedaćem elementu nalik na tron. Tu sjedi poglavar "Muške špilje", ispred njega vidimo prekrasnu, monumentalnu ploču za šah. Figure imaju pečat "nekog akademskog kipara", kaže Rakela, i napravljene su od starog srebra i stare bronce. Ponekad se i ugriju među prstima, naime njegovoj motorističkoj klupskoj bratiji nije mrsko baciti na šah.

---

image
Poziv u bolju prošlost
Nikola Vilić/Cropix
---

Pozornost plijeni i plastični crveni telefon, totalni retro-detalj koji priziva recentnu povijest, osamdesete godine prošlog stoljeća. Napomenimo da inače u "Man caveu" nema signala za mobitel, bilo bi neozbiljno da ima.

– Stavija san ovaj telefon za ukras jer me podsjeća na predtehnološko doba, kad smo se družili, a ne visili po mobitelima. Čuli bi se ovako na fiksni telefon, dogovorili i to je bilo to. Sve nekako puno jednostavnije i ljudskije – smatra naš domaćin.

Četvorka u šeširu

Osim motora V-Max, u špilji ima i drugih vrijednih predmeta, i ne samo u emocionalno-uspomenskom smislu, nego i materijalnom. Na primjer, jedan od skupljih izložaka je – jakna (?!) brenda Icon, opremljena s oko 150 metalnih lubanja, kao i kaciga Oakley Medusa; ta dva modna dodatka stoje skoro kao – motor!

– Iman i ovaj lipi stropni ventilator s početka 20. stoljeća, na kojemu rotor stoji a stator se okriće – skreće nam pozornost Rakela. Pokazuje i na nekakve cijevi; fotoreporter je zainteresiraniji nego ženska posjetiteljica.

(Nekako se njemu domaćin spontano češće i obraća, takvo je ozračje.)

---

image
Akrapović ispušne cijevi ko ukras
Nikola Vilić/Cropix
---

– Pogledaj, prijatelju, ove auspuhe Akrapović na plafonu, iz serije Rakela, od 25 komada za BMW/GS od 1200 kubika napravljenih od 2004. do 2013. Ludilo, ha? – ozareno pita Rakela Vilića, a ovaj zadivljeno, potvrdno kima glavom.

Ma što može biti tako uzbudljivo u auspusima, zaboga?

Slabašnu utjehu nalazimo u neveliku kutku s literaturom.

– Samo putopisi, oni koje san ja objavija i neki koji su mi dobri, da nisu fejk, izmišljene priče. Eno, iman i sliku Charlesa Billicha, to će se tebi svidit – hrabri novinarku Rakela, pokazuje na djelo našeg iseljenika umjetnika.

– Hm, to nije slika, nego grafika. Jako lipo – poučavamo ga.

---

image
Kalašnjikov votka
Nikola Vilić/Cropix
---

– Iman i ovu superbocu iz limitiranog izdanja votke Kalašnjikov. A ovo sve okolo po zidovima je zračnim kistom ukrasija Davor Bilić iz Kaštela, isto umjetnik i interijerist. A Srđan Barišić je autor ovog metal-arta (pokazuje na metalne reljefe, nap.a.). Vidiš da iman smisla za umjetnost – ponosno će Željan rečeni Rakela.

Skida sa zida nekakav šešir, ukrašen – zubima aligatora?!

---

image
Šešir iz Australije s Rakelinim zubom
Nikola Vilić/Cropix
---

– Ovaj šešir mi je u Australiji poklonija Steve Kuštre, naš čovik koji me upozorija da je opasno ić sam kroz kontinent. Kad san proša zadanu rutu, nagradija me ovin pokrivalon za glavu; u šešir su ušiveni zubi aligatora. Jedan mi je zub bija ispa pa san izvadija svoju četvorku (zub, nap.a.), i ušija je umisto krokodilova zuba – ludu priču priča Rakela, pokazuje vlastiti zdravi zub s korijenima ponosno kao dijete prije no što će mliječni zubić staviti pod jastuk u iščekivanju zubić-vile. Brr!

Nastavlja s tehničkim informacijama.

Spavanje u ringu

– Ovde često dođu prispavat prijatelji motoristi iz ciloga svita – veli.

– Di prispavaju?

– Tu, u ringu – jednostavno će Rakela pa, kao kakav srednjovjekovni dramaturg, otvori prostoriju u kojoj je – boksački ring?!

---

image
Željan Rakela i naša novinarka, jedina žena, osim njegove supruge, koju je pripustio u svoj 'Man cave'
Nikola Vilić/Cropix
---

– Je, iman tu i ring, znaš, u sklopu muške špilje je i boks-klub u kojemu trenira dvadesetak ljudi dnevno. Iman i teretanu. Treneri su ozbiljni: ja, Robert Plazibat (otac šampiona, maloga Plazibata) i Goran Duilović. Špilja ima i ovlaštenog kuvara, Duška Staničića. Normalno, imamo šank i kužinu, ovde se spremaju muška jela: bifteci, tomahawci, kobasice, kupus. Aj, škampi na buzaru isto. Nema slatkoga, to je neozbiljno – priopćava Rakela.

Napominje i da svaki pravi muški klub ima komad Chesterfield pokućstva, pa je tako on naručio fotelju rečenog brenda. Lijepo se smjestila u kutu, prostoru je čak dala dašak ugođaja finih londonskih klubova u kojima gospoda piju konjak i puše cigare. U takvima ne vonja znoj sportaša, ali bogme ne vonja ni ovdje. Rakela je ventilaciju, kaže, platio malo bogatstvo i super je.

– Ovo misto udovoljava svim svjetskim i sanitarnim standardima. Čistoća je na vrhuncu; vidiš da nema ni truna prašine – hvali se "špiljar".

– Tko čisti prostor?

– Moja žena.

– Molim? Znači, žensko čeljade može uć u prostor u svojstvu čistačice?!

– Samo moja žena. To se ne računa – vražje će Željan Rakela, "prvi mužjak" svoje rodne špilje.

---

‘Luđak‘ sa stilom i dušom

Dragi (pokojni) roditelji Željana Rakele bili su konvencionalni građani: tata je bio elektrozavarivač u škveru, mama prodavačica u antologijskoj robnoj kući "Maja". U životu nisu bili ni do Italije, kaže Željan, i prerano su "partili"; jedva su ulovili pedesetu godinu. Njihov je stariji sin, naš domaćin, pak, proputovao cijeli svijet na motoru, doma kao hrčak donosio lude predmete. Ima i brata.
– Je li bar brat ispa normalan? – pitamo Rakelu.
– Nije – odgovara mirno.
– Njega san bija zaposlija u mojoj zaštitarskoj tvrtki, radija je ka poslovođa nadzora u jednom velikom kasinu, a onda me jednom tražija da mu odobrim tri dana slobodno. Dobija je kratki dopust, a nakon njega ga niko nije čuja ni vidija šest miseci. Javija se nakon pola godine iz centra za obuku u Africi i priopćija da se učlanija u Legiju stranaca i da ima drugo ime i prezime – kazuje.
– Vama je garant neka prababa bila gerilac na motoru – predmnijevamo.
– Sto posto – složi se Rakela, "luđak" sa stilom i dušom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKA ŠPILJA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUŠKA ŠPILJA U SPLITU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-15 10:27:00 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-23 10:51:05 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2021-10-22 17:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 320 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663008.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663024.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663008.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663016.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663030.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663028.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663034.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663022.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663020.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663018.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663012.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663004.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19663000.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662996.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662986.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662958.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662952.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662948.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662942.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662938.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/15\/19662934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017deljan Rakela","\u017deljan Rakela i na\u0161a novinarka, jedina \u017eena, osim njegove supruge, koju je pripustio u svoj 'Man cave'","Baci se u tom 'brlogu' na \u0161ah, koji nije ba\u0161 obi\u010dan, nego izra\u0111en po narud\u017ebi","Stran\u010de, ovdje te \u0161tite posebni zakoni","Magnet-suveniri sa svih strana svijeta","Akrapovi\u0107 ispu\u0161ne cijevi ko ukras","Gitare koje je Rakela dobio na poklon","Jack Daniels je 'lajtmotiv'","U \u0161pilji puno toga nosi osobni Rakelin pe\u010dat","Moto-nao\u010dale Oakley Medusa i moto-jakna Icon","\u017deljan Rakela, poglavar na tronu iz Slavonije","Yamaha V-MAX","Kala\u0161njikov votka","\u0160e\u0161ir iz Australije s Rakelinim zubom","Moto-nao\u010dale Oakley Medusa","Dar iz 'Samaritanca'","Boks-ring u sklopu kluba","Dekoracije u klubu","Oslikani stol","Poziv u bolju pro\u0161lost","\u017deljan Rakela"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1405","hd_19663008_1920.jpg":"1920x1080","k_19663008_1280.jpg":"1280x1280","k_19663008_1024.jpg":"1024x1024","k_19663008_640.jpg":"640x640","k_19663008_480.jpg":"480x480","k_19663008_340.jpg":"340x340","k_19663008_220.jpg":"220x220","o_19663008_1280.jpg":"1280x936","o_19663008_1024.jpg":"1024x749","o_19663008_640.jpg":"640x468","o_19663008_480.jpg":"480x351","o_19663008_340.jpg":"340x248","o_19663008_220.jpg":"220x160","h_19663008_1280.jpg":"1280x854","h_19663008_1024.jpg":"1024x683","h_19663008_640.jpg":"640x427","h_19663008_480.jpg":"480x320","h_19663008_340.jpg":"340x227","h_19663008_220.jpg":"220x147","pp_19663008_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663008_1024.jpg":"805x1024","pp_19663008_640.jpg":"503x640","pp_19663008_480.jpg":"377x480","pp_19663008_340.jpg":"267x340","pp_19663008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19663024_1920.jpg":"1920x1080","k_19663024_1280.jpg":"1280x1280","k_19663024_1024.jpg":"1024x1024","k_19663024_640.jpg":"640x640","k_19663024_480.jpg":"480x480","k_19663024_340.jpg":"340x340","k_19663024_220.jpg":"220x220","o_19663024_1280.jpg":"1280x853","o_19663024_1024.jpg":"1024x682","o_19663024_640.jpg":"640x426","o_19663024_480.jpg":"480x320","o_19663024_340.jpg":"340x226","o_19663024_220.jpg":"220x146","h_19663024_1280.jpg":"1280x854","h_19663024_1024.jpg":"1024x683","h_19663024_640.jpg":"640x427","h_19663024_480.jpg":"480x320","h_19663024_340.jpg":"340x227","h_19663024_220.jpg":"220x147","pp_19663024_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663024_1024.jpg":"805x1024","pp_19663024_640.jpg":"503x640","pp_19663024_480.jpg":"377x480","pp_19663024_340.jpg":"267x340","pp_19663024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1405","hd_19663008_1920.jpg":"1920x1080","k_19663008_1280.jpg":"1280x1280","k_19663008_1024.jpg":"1024x1024","k_19663008_640.jpg":"640x640","k_19663008_480.jpg":"480x480","k_19663008_340.jpg":"340x340","k_19663008_220.jpg":"220x220","o_19663008_1280.jpg":"1280x936","o_19663008_1024.jpg":"1024x749","o_19663008_640.jpg":"640x468","o_19663008_480.jpg":"480x351","o_19663008_340.jpg":"340x248","o_19663008_220.jpg":"220x160","h_19663008_1280.jpg":"1280x854","h_19663008_1024.jpg":"1024x683","h_19663008_640.jpg":"640x427","h_19663008_480.jpg":"480x320","h_19663008_340.jpg":"340x227","h_19663008_220.jpg":"220x147","pp_19663008_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663008_1024.jpg":"805x1024","pp_19663008_640.jpg":"503x640","pp_19663008_480.jpg":"377x480","pp_19663008_340.jpg":"267x340","pp_19663008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_19663016_1920.jpg":"1920x1080","k_19663016_1280.jpg":"1280x1280","k_19663016_1024.jpg":"1024x1024","k_19663016_640.jpg":"640x640","k_19663016_480.jpg":"480x480","k_19663016_340.jpg":"340x340","k_19663016_220.jpg":"220x220","o_19663016_1280.jpg":"1280x1924","o_19663016_1024.jpg":"1024x1539","o_19663016_640.jpg":"640x962","o_19663016_480.jpg":"480x721","o_19663016_340.jpg":"340x511","o_19663016_220.jpg":"220x330","h_19663016_1280.jpg":"1280x854","h_19663016_1024.jpg":"1024x683","h_19663016_640.jpg":"640x427","h_19663016_480.jpg":"480x320","h_19663016_340.jpg":"340x227","h_19663016_220.jpg":"220x147","pp_19663016_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663016_1024.jpg":"805x1024","pp_19663016_640.jpg":"503x640","pp_19663016_480.jpg":"377x480","pp_19663016_340.jpg":"267x340","pp_19663016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19663030_1920.jpg":"1920x1080","k_19663030_1280.jpg":"1280x1280","k_19663030_1024.jpg":"1024x1024","k_19663030_640.jpg":"640x640","k_19663030_480.jpg":"480x480","k_19663030_340.jpg":"340x340","k_19663030_220.jpg":"220x220","o_19663030_1280.jpg":"1280x851","o_19663030_1024.jpg":"1024x681","o_19663030_640.jpg":"640x425","o_19663030_480.jpg":"480x319","o_19663030_340.jpg":"340x226","o_19663030_220.jpg":"220x146","h_19663030_1280.jpg":"1280x854","h_19663030_1024.jpg":"1024x683","h_19663030_640.jpg":"640x427","h_19663030_480.jpg":"480x320","h_19663030_340.jpg":"340x227","h_19663030_220.jpg":"220x147","pp_19663030_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663030_1024.jpg":"805x1024","pp_19663030_640.jpg":"503x640","pp_19663030_480.jpg":"377x480","pp_19663030_340.jpg":"267x340","pp_19663030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19663028_1920.jpg":"1920x1080","k_19663028_1280.jpg":"1280x1280","k_19663028_1024.jpg":"1024x1024","k_19663028_640.jpg":"640x640","k_19663028_480.jpg":"480x480","k_19663028_340.jpg":"340x340","k_19663028_220.jpg":"220x220","o_19663028_1280.jpg":"1280x853","o_19663028_1024.jpg":"1024x682","o_19663028_640.jpg":"640x426","o_19663028_480.jpg":"480x320","o_19663028_340.jpg":"340x226","o_19663028_220.jpg":"220x146","h_19663028_1280.jpg":"1280x854","h_19663028_1024.jpg":"1024x683","h_19663028_640.jpg":"640x427","h_19663028_480.jpg":"480x320","h_19663028_340.jpg":"340x227","h_19663028_220.jpg":"220x147","pp_19663028_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663028_1024.jpg":"805x1024","pp_19663028_640.jpg":"503x640","pp_19663028_480.jpg":"377x480","pp_19663028_340.jpg":"267x340","pp_19663028_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_19663034_1920.jpg":"1920x1080","k_19663034_1280.jpg":"1280x1280","k_19663034_1024.jpg":"1024x1024","k_19663034_640.jpg":"640x640","k_19663034_480.jpg":"480x480","k_19663034_340.jpg":"340x340","k_19663034_220.jpg":"220x220","o_19663034_1280.jpg":"1280x1924","o_19663034_1024.jpg":"1024x1539","o_19663034_640.jpg":"640x962","o_19663034_480.jpg":"480x721","o_19663034_340.jpg":"340x511","o_19663034_220.jpg":"220x330","h_19663034_1280.jpg":"1280x854","h_19663034_1024.jpg":"1024x683","h_19663034_640.jpg":"640x427","h_19663034_480.jpg":"480x320","h_19663034_340.jpg":"340x227","h_19663034_220.jpg":"220x147","pp_19663034_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663034_1024.jpg":"805x1024","pp_19663034_640.jpg":"503x640","pp_19663034_480.jpg":"377x480","pp_19663034_340.jpg":"267x340","pp_19663034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19663022_1920.jpg":"1920x1080","k_19663022_1280.jpg":"1280x1280","k_19663022_1024.jpg":"1024x1024","k_19663022_640.jpg":"640x640","k_19663022_480.jpg":"480x480","k_19663022_340.jpg":"340x340","k_19663022_220.jpg":"220x220","o_19663022_1280.jpg":"1280x853","o_19663022_1024.jpg":"1024x682","o_19663022_640.jpg":"640x426","o_19663022_480.jpg":"480x320","o_19663022_340.jpg":"340x226","o_19663022_220.jpg":"220x146","h_19663022_1280.jpg":"1280x854","h_19663022_1024.jpg":"1024x683","h_19663022_640.jpg":"640x427","h_19663022_480.jpg":"480x320","h_19663022_340.jpg":"340x227","h_19663022_220.jpg":"220x147","pp_19663022_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663022_1024.jpg":"805x1024","pp_19663022_640.jpg":"503x640","pp_19663022_480.jpg":"377x480","pp_19663022_340.jpg":"267x340","pp_19663022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19663020_1920.jpg":"1920x1080","k_19663020_1280.jpg":"1280x1280","k_19663020_1024.jpg":"1024x1024","k_19663020_640.jpg":"640x640","k_19663020_480.jpg":"480x480","k_19663020_340.jpg":"340x340","k_19663020_220.jpg":"220x220","o_19663020_1280.jpg":"1280x851","o_19663020_1024.jpg":"1024x681","o_19663020_640.jpg":"640x425","o_19663020_480.jpg":"480x319","o_19663020_340.jpg":"340x226","o_19663020_220.jpg":"220x146","h_19663020_1280.jpg":"1280x854","h_19663020_1024.jpg":"1024x683","h_19663020_640.jpg":"640x427","h_19663020_480.jpg":"480x320","h_19663020_340.jpg":"340x227","h_19663020_220.jpg":"220x147","pp_19663020_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663020_1024.jpg":"805x1024","pp_19663020_640.jpg":"503x640","pp_19663020_480.jpg":"377x480","pp_19663020_340.jpg":"267x340","pp_19663020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_19663018_1920.jpg":"1920x1080","k_19663018_1280.jpg":"1280x1280","k_19663018_1024.jpg":"1024x1024","k_19663018_640.jpg":"640x640","k_19663018_480.jpg":"480x480","k_19663018_340.jpg":"340x340","k_19663018_220.jpg":"220x220","o_19663018_1280.jpg":"1280x1924","o_19663018_1024.jpg":"1024x1539","o_19663018_640.jpg":"640x962","o_19663018_480.jpg":"480x721","o_19663018_340.jpg":"340x511","o_19663018_220.jpg":"220x330","h_19663018_1280.jpg":"1280x854","h_19663018_1024.jpg":"1024x683","h_19663018_640.jpg":"640x427","h_19663018_480.jpg":"480x320","h_19663018_340.jpg":"340x227","h_19663018_220.jpg":"220x147","pp_19663018_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663018_1024.jpg":"805x1024","pp_19663018_640.jpg":"503x640","pp_19663018_480.jpg":"377x480","pp_19663018_340.jpg":"267x340","pp_19663018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19663012_1920.jpg":"1920x1080","k_19663012_1280.jpg":"1280x1280","k_19663012_1024.jpg":"1024x1024","k_19663012_640.jpg":"640x640","k_19663012_480.jpg":"480x480","k_19663012_340.jpg":"340x340","k_19663012_220.jpg":"220x220","o_19663012_1280.jpg":"1280x851","o_19663012_1024.jpg":"1024x681","o_19663012_640.jpg":"640x425","o_19663012_480.jpg":"480x319","o_19663012_340.jpg":"340x226","o_19663012_220.jpg":"220x146","h_19663012_1280.jpg":"1280x854","h_19663012_1024.jpg":"1024x683","h_19663012_640.jpg":"640x427","h_19663012_480.jpg":"480x320","h_19663012_340.jpg":"340x227","h_19663012_220.jpg":"220x147","pp_19663012_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663012_1024.jpg":"805x1024","pp_19663012_640.jpg":"503x640","pp_19663012_480.jpg":"377x480","pp_19663012_340.jpg":"267x340","pp_19663012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19663004_1920.jpg":"1920x1080","k_19663004_1280.jpg":"1280x1280","k_19663004_1024.jpg":"1024x1024","k_19663004_640.jpg":"640x640","k_19663004_480.jpg":"480x480","k_19663004_340.jpg":"340x340","k_19663004_220.jpg":"220x220","o_19663004_1280.jpg":"1280x851","o_19663004_1024.jpg":"1024x681","o_19663004_640.jpg":"640x425","o_19663004_480.jpg":"480x319","o_19663004_340.jpg":"340x226","o_19663004_220.jpg":"220x146","h_19663004_1280.jpg":"1280x854","h_19663004_1024.jpg":"1024x683","h_19663004_640.jpg":"640x427","h_19663004_480.jpg":"480x320","h_19663004_340.jpg":"340x227","h_19663004_220.jpg":"220x147","pp_19663004_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663004_1024.jpg":"805x1024","pp_19663004_640.jpg":"503x640","pp_19663004_480.jpg":"377x480","pp_19663004_340.jpg":"267x340","pp_19663004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19663000_1920.jpg":"1920x1080","k_19663000_1280.jpg":"1280x1280","k_19663000_1024.jpg":"1024x1024","k_19663000_640.jpg":"640x640","k_19663000_480.jpg":"480x480","k_19663000_340.jpg":"340x340","k_19663000_220.jpg":"220x220","o_19663000_1280.jpg":"1280x851","o_19663000_1024.jpg":"1024x681","o_19663000_640.jpg":"640x425","o_19663000_480.jpg":"480x319","o_19663000_340.jpg":"340x226","o_19663000_220.jpg":"220x146","h_19663000_1280.jpg":"1280x854","h_19663000_1024.jpg":"1024x683","h_19663000_640.jpg":"640x427","h_19663000_480.jpg":"480x320","h_19663000_340.jpg":"340x227","h_19663000_220.jpg":"220x147","pp_19663000_1280.jpg":"1006x1280","pp_19663000_1024.jpg":"805x1024","pp_19663000_640.jpg":"503x640","pp_19663000_480.jpg":"377x480","pp_19663000_340.jpg":"267x340","pp_19663000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662996_1920.jpg":"1920x1080","k_19662996_1280.jpg":"1280x1280","k_19662996_1024.jpg":"1024x1024","k_19662996_640.jpg":"640x640","k_19662996_480.jpg":"480x480","k_19662996_340.jpg":"340x340","k_19662996_220.jpg":"220x220","o_19662996_1280.jpg":"1280x851","o_19662996_1024.jpg":"1024x681","o_19662996_640.jpg":"640x425","o_19662996_480.jpg":"480x319","o_19662996_340.jpg":"340x226","o_19662996_220.jpg":"220x146","h_19662996_1280.jpg":"1280x854","h_19662996_1024.jpg":"1024x683","h_19662996_640.jpg":"640x427","h_19662996_480.jpg":"480x320","h_19662996_340.jpg":"340x227","h_19662996_220.jpg":"220x147","pp_19662996_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662996_1024.jpg":"805x1024","pp_19662996_640.jpg":"503x640","pp_19662996_480.jpg":"377x480","pp_19662996_340.jpg":"267x340","pp_19662996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662986_1920.jpg":"1920x1080","k_19662986_1280.jpg":"1280x1280","k_19662986_1024.jpg":"1024x1024","k_19662986_640.jpg":"640x640","k_19662986_480.jpg":"480x480","k_19662986_340.jpg":"340x340","k_19662986_220.jpg":"220x220","o_19662986_1280.jpg":"1280x851","o_19662986_1024.jpg":"1024x681","o_19662986_640.jpg":"640x425","o_19662986_480.jpg":"480x319","o_19662986_340.jpg":"340x226","o_19662986_220.jpg":"220x146","h_19662986_1280.jpg":"1280x854","h_19662986_1024.jpg":"1024x683","h_19662986_640.jpg":"640x427","h_19662986_480.jpg":"480x320","h_19662986_340.jpg":"340x227","h_19662986_220.jpg":"220x147","pp_19662986_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662986_1024.jpg":"805x1024","pp_19662986_640.jpg":"503x640","pp_19662986_480.jpg":"377x480","pp_19662986_340.jpg":"267x340","pp_19662986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662958_1920.jpg":"1920x1080","k_19662958_1280.jpg":"1280x1280","k_19662958_1024.jpg":"1024x1024","k_19662958_640.jpg":"640x640","k_19662958_480.jpg":"480x480","k_19662958_340.jpg":"340x340","k_19662958_220.jpg":"220x220","o_19662958_1280.jpg":"1280x851","o_19662958_1024.jpg":"1024x681","o_19662958_640.jpg":"640x425","o_19662958_480.jpg":"480x319","o_19662958_340.jpg":"340x226","o_19662958_220.jpg":"220x146","h_19662958_1280.jpg":"1280x854","h_19662958_1024.jpg":"1024x683","h_19662958_640.jpg":"640x427","h_19662958_480.jpg":"480x320","h_19662958_340.jpg":"340x227","h_19662958_220.jpg":"220x147","pp_19662958_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662958_1024.jpg":"805x1024","pp_19662958_640.jpg":"503x640","pp_19662958_480.jpg":"377x480","pp_19662958_340.jpg":"267x340","pp_19662958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662952_1920.jpg":"1920x1080","k_19662952_1280.jpg":"1280x1280","k_19662952_1024.jpg":"1024x1024","k_19662952_640.jpg":"640x640","k_19662952_480.jpg":"480x480","k_19662952_340.jpg":"340x340","k_19662952_220.jpg":"220x220","o_19662952_1280.jpg":"1280x851","o_19662952_1024.jpg":"1024x681","o_19662952_640.jpg":"640x425","o_19662952_480.jpg":"480x319","o_19662952_340.jpg":"340x226","o_19662952_220.jpg":"220x146","h_19662952_1280.jpg":"1280x854","h_19662952_1024.jpg":"1024x683","h_19662952_640.jpg":"640x427","h_19662952_480.jpg":"480x320","h_19662952_340.jpg":"340x227","h_19662952_220.jpg":"220x147","pp_19662952_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662952_1024.jpg":"805x1024","pp_19662952_640.jpg":"503x640","pp_19662952_480.jpg":"377x480","pp_19662952_340.jpg":"267x340","pp_19662952_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662948_1920.jpg":"1920x1080","k_19662948_1280.jpg":"1280x1280","k_19662948_1024.jpg":"1024x1024","k_19662948_640.jpg":"640x640","k_19662948_480.jpg":"480x480","k_19662948_340.jpg":"340x340","k_19662948_220.jpg":"220x220","o_19662948_1280.jpg":"1280x851","o_19662948_1024.jpg":"1024x681","o_19662948_640.jpg":"640x425","o_19662948_480.jpg":"480x319","o_19662948_340.jpg":"340x226","o_19662948_220.jpg":"220x146","h_19662948_1280.jpg":"1280x854","h_19662948_1024.jpg":"1024x683","h_19662948_640.jpg":"640x427","h_19662948_480.jpg":"480x320","h_19662948_340.jpg":"340x227","h_19662948_220.jpg":"220x147","pp_19662948_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662948_1024.jpg":"805x1024","pp_19662948_640.jpg":"503x640","pp_19662948_480.jpg":"377x480","pp_19662948_340.jpg":"267x340","pp_19662948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_19662942_1920.jpg":"1920x1080","k_19662942_1280.jpg":"1280x1280","k_19662942_1024.jpg":"1024x1024","k_19662942_640.jpg":"640x640","k_19662942_480.jpg":"480x480","k_19662942_340.jpg":"340x340","k_19662942_220.jpg":"220x220","o_19662942_1280.jpg":"1280x1924","o_19662942_1024.jpg":"1024x1539","o_19662942_640.jpg":"640x962","o_19662942_480.jpg":"480x721","o_19662942_340.jpg":"340x511","o_19662942_220.jpg":"220x330","h_19662942_1280.jpg":"1280x854","h_19662942_1024.jpg":"1024x683","h_19662942_640.jpg":"640x427","h_19662942_480.jpg":"480x320","h_19662942_340.jpg":"340x227","h_19662942_220.jpg":"220x147","pp_19662942_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662942_1024.jpg":"805x1024","pp_19662942_640.jpg":"503x640","pp_19662942_480.jpg":"377x480","pp_19662942_340.jpg":"267x340","pp_19662942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662938_1920.jpg":"1920x1080","k_19662938_1280.jpg":"1280x1280","k_19662938_1024.jpg":"1024x1024","k_19662938_640.jpg":"640x640","k_19662938_480.jpg":"480x480","k_19662938_340.jpg":"340x340","k_19662938_220.jpg":"220x220","o_19662938_1280.jpg":"1280x851","o_19662938_1024.jpg":"1024x681","o_19662938_640.jpg":"640x425","o_19662938_480.jpg":"480x319","o_19662938_340.jpg":"340x226","o_19662938_220.jpg":"220x146","h_19662938_1280.jpg":"1280x854","h_19662938_1024.jpg":"1024x683","h_19662938_640.jpg":"640x427","h_19662938_480.jpg":"480x320","h_19662938_340.jpg":"340x227","h_19662938_220.jpg":"220x147","pp_19662938_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662938_1024.jpg":"805x1024","pp_19662938_640.jpg":"503x640","pp_19662938_480.jpg":"377x480","pp_19662938_340.jpg":"267x340","pp_19662938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_19662934_1920.jpg":"1920x1080","k_19662934_1280.jpg":"1280x1280","k_19662934_1024.jpg":"1024x1024","k_19662934_640.jpg":"640x640","k_19662934_480.jpg":"480x480","k_19662934_340.jpg":"340x340","k_19662934_220.jpg":"220x220","o_19662934_1280.jpg":"1280x851","o_19662934_1024.jpg":"1024x681","o_19662934_640.jpg":"640x425","o_19662934_480.jpg":"480x319","o_19662934_340.jpg":"340x226","o_19662934_220.jpg":"220x146","h_19662934_1280.jpg":"1280x854","h_19662934_1024.jpg":"1024x683","h_19662934_640.jpg":"640x427","h_19662934_480.jpg":"480x320","h_19662934_340.jpg":"340x227","h_19662934_220.jpg":"220x147","pp_19662934_1280.jpg":"1006x1280","pp_19662934_1024.jpg":"805x1024","pp_19662934_640.jpg":"503x640","pp_19662934_480.jpg":"377x480","pp_19662934_340.jpg":"267x340","pp_19662934_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4682048 Threads: 2 Questions: 157893775 Slow queries: 68238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4675235 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/u-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima-1137205 [printLink] => /mozaik/zivot/u-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima-1137205?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 240034 [name] => željan rakela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljan-rakela [link] => /tag/zeljan-rakela ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653823 [name] => muška špilja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 19:02:14 [main_article_id] => 0 [alias] => muska-spilja [link] => /tag/muska-spilja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKA ŠPILJA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U kvartovskom atomskom skloništu Željana Rakele momački je stan u kojemu je on kralj. Ovdje se ne pije kava, spava se u ringu i razgovara se o motorima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663008.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Željan Rakela [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663008.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixŽeljan Rakela ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663024.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixŽeljan Rakela i naša novinarka, jedina žena, osim njegove supruge, koju je pripustio u svoj 'Man cave' ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663008.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixBaci se u tom 'brlogu' na šah, koji nije baš običan, nego izrađen po narudžbi ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663016.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixStranče, ovdje te štite posebni zakoni ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663030.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixMagnet-suveniri sa svih strana svijeta ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663028.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixAkrapović ispušne cijevi ko ukras ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663034.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixGitare koje je Rakela dobio na poklon ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663022.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixJack Daniels je 'lajtmotiv' ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663020.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixU špilji puno toga nosi osobni Rakelin pečat ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663018.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixMoto-naočale Oakley Medusa i moto-jakna Icon ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663012.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixŽeljan Rakela, poglavar na tronu iz Slavonije ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663004.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixYamaha V-MAX ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19663000.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixKalašnjikov votka ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662996.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixŠešir iz Australije s Rakelinim zubom ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662986.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixMoto-naočale Oakley Medusa ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662958.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixDar iz 'Samaritanca' ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662952.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixBoks-ring u sklopu kluba ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662948.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixDekoracije u klubu ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662942.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixOslikani stol ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662938.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixPoziv u bolju prošlost ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/15/19662934.jpg [title] => Nikola Vilić/CropixŽeljan Rakela ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Što bi bila "muška špilja"? Namah, momački stan, ili ono u što se obiteljski dom pretvori ako ženski dio familije iz njega dulje izbiva; vjerujem da nije problem vizualizirati sličan "brlog". Bez imalo želje da podgrijavamo stereotip (jer zacijelo ima puno muškaraca koji su uredniji od žena), ipak je većinom tako.

---

image
Stranče, ovdje te štite posebni zakoni
Nikola Vilić/Cropix
---

No, "muška špilja", ili "man cave" na engleskom, fenomen je kojim su se bavili i sveučilišni profesori. Naime, riječ je o svojevrsnom mužjačkom utočištu ili svetištu; to je najčešće posebno opremljena garaža, rezervna spavaća soba, podrum i sličan prostor u sklopu "normalnog" mjesta stanovanja, a sam pojam metafora je koja opisuje prostor gdje bi više muških članova neke grupe ili kluba te njihovi gosti (uvijek muški) trebali moći raditi što žele bez straha da će uznemiriti nekoga od ostalih članova kućanstva, bilo odabirom elemenata interijera, ili pak načinom zabave, decibelima (primjerice, urlanjem tijekom utakmica) i slično.

Profesorica Paula Aymer sa Sveučilišta Tufts takvu mušku špilju naziva "posljednjim bastionom muškosti", a fraza ("man cave") ušla je u širu upotrebu početkom devedesetih, i to u kontekstu "obrane prostora od žena pomoću hladnih podova, pljesnivih mirisa, strateški raspoređene paučine i otvorenih kutija s alatima". Doista, većini žena ne bi bilo odveć milo boraviti u takvu prostoru...

Vlastitu mušku špilju poznati motociklist, boksač, poduzetnik i putopisac, Splićanin Željan Rakela također je (u kvartovskom atomskom skloništu!) počeo uređivati početkom devedesetih, a svoju je najpunokrvniju mužjačku svrhu dobila u doba nesretne korona-izolacije, to jest onda kad su bila dopuštena druženja među bliskim osobama. Kafići nisu radili, ali patnju zbog manjkava društvenog života "četa mala, ali odabrana" premostila je zahvaljujući svom brlogu. Koji, ruku na srce, uopće nije tako gadan ni obavijen pljesnivim vonjem, ali već nakon nekoliko minuta uvjerili smo se da ženska noga tu doista kročila nije.

Tvrdi okvir, meko srce

Rakelina "Muška špilja", moramo odmah reći, nalazi se na (za širu javnost) tajnoj lokaciji, a nakon dugih pregovora i zavjeta čuvanja tajnosti jedna je žena (novinarka) ipak dobila povijesnu priliku: dopušten joj je u više ciljeve ulazak u brlog rezerviran za mužjake!

No, iako stvar zaudara mačistički, moramo odmah reći da ima humanu pozadinu. Naime, za velikim drvenim stolom, koji je ručno oslikao (pomoću tehnike paljenja konzervirao i prelakirao) splitski konobar Davor Banovac, dogovorilo se puno humanitarnih projekata za pomoć potrebitima, od Udruge Samaritanac (vidjeli smo uokvirene zahvalnice), do ženskih sigurnih kuća i socijalnih samoposluga, kao i projekti na temu sigurnosti u prometu. Rakela je inače i član humanitarno vrlo angažiranih splitskih rotarijanaca; iza toga njegova surog mužjačkog garda krije se zapravo jedno plemenito srce. Na koncu, ponekad treba i klasične "heterose" pustiti da malo budu to što jesu, zar ne?

Oprezno smo ušli u prostor, je li, lagano skeptični, doista je malo hladnjikavo za ukus prosječne žene, a prvo što je doljepotpisanoj palo na pamet je da bi – trebalo upaliti grijanje. Drugo, treba mi kava.

– Nema kave – kaže Rakela. – To se ovde ne pije.

– Pa ni nes-kava? Instantica? – pitamo u nevjerici.

– Ma nikakve. O'š kolu? To ti je slično – predlaže domaćin.

– Aj, može kola zero – nevoljko prihvaćamo.

– Nema kole zero, ćerce. Evo ti obična – presiječe Rakela i donese novinarki kokakolu u čaši od viski-kole. Ah...

S fotoreporterom je bilo lakše (čitaj: muškarac u muškoj špilji).

– O'š ti, lave, jedno malo pivo?

– Može, čim završim s poslom – složi se fotoreporter.

– Vidiš kako se mi muški lako dogovorimo – zacereka se Željan.

– Je, sad ti stvarno virujen da ovde ženske ne dolaze, barem ne one tipične – dajemo mu za pravo, i krećemo u razgled.

200 konja u skloništu

Dakle, opći dojam doživjet ćete putem fotogalerije našeg Nikole Vilića, a neke bizarnosti (svaki eksponat, ali baš svaki!, ima priču) čitateljima ćemo pokušati približiti pisanom riječju.

Psiholozi kažu da je "man cave" u određenom smislu za oženjene muškarce "način da ponovno stvore dio svog prostora i slobode, bratstva ili studentskog doma". Budući da Rakela nema studentskog staža, on je u svoju mušku špilju utkao relikvije vlastite (pustopašne) mladosti obilježene motorističkim utrkama (zid je, uz humanitarne zahvalnice, pun priznanja o oborenim rekordima), pa tako interijerom ne dominira biblioteka, nego – motor, kao i bezbrojne ispijene boce viskija. Kakav oksimoron!

---

image
Yamaha V-MAX
Nikola Vilić/Cropix
---

No, pije se umjereno, i to ama baš nikad tijekom vožnje, rezolutan je Rakela. Boca se, kaže, skupilo tako puno jer su ispijane tijekom duga dva desetljeća, napominje. A motorkotač Yamaha V-Max podsjetnik je na dan kad se, prije točno polovice svog života – s 22 godine – mladić Rakela "stukao" tako da je jedva živu glavu izvukao...

– Ovo je jako opasan motor jer nema nikakav mehanizam zaštite a ima dvista konja. Sad je tu ka muzejski eksponat, i s godinama će mu samo rast cijena – napominje Rakela.

Jedan rustikalan zid "Muške špilje" napravljen je od toplih, natučenih opeka; moglo bi se reći da nam se čak i sviđa.

---

image
Akrapović ispušne cijevi ko ukras
Nikola Vilić/Cropix
---

– Te san matune donija iz Požege kad se srušila jedna stara kuća. Iz Slavonije san, vidiš, dofura i ovu drvenu stolicu, samo san na nju naknadno aplicira grb moje obitelji, Rakela – pokazuje prema masivnom sjedaćem elementu nalik na tron. Tu sjedi poglavar "Muške špilje", ispred njega vidimo prekrasnu, monumentalnu ploču za šah. Figure imaju pečat "nekog akademskog kipara", kaže Rakela, i napravljene su od starog srebra i stare bronce. Ponekad se i ugriju među prstima, naime njegovoj motorističkoj klupskoj bratiji nije mrsko baciti na šah.

---

image
Poziv u bolju prošlost
Nikola Vilić/Cropix
---

Pozornost plijeni i plastični crveni telefon, totalni retro-detalj koji priziva recentnu povijest, osamdesete godine prošlog stoljeća. Napomenimo da inače u "Man caveu" nema signala za mobitel, bilo bi neozbiljno da ima.

– Stavija san ovaj telefon za ukras jer me podsjeća na predtehnološko doba, kad smo se družili, a ne visili po mobitelima. Čuli bi se ovako na fiksni telefon, dogovorili i to je bilo to. Sve nekako puno jednostavnije i ljudskije – smatra naš domaćin.

Četvorka u šeširu

Osim motora V-Max, u špilji ima i drugih vrijednih predmeta, i ne samo u emocionalno-uspomenskom smislu, nego i materijalnom. Na primjer, jedan od skupljih izložaka je – jakna (?!) brenda Icon, opremljena s oko 150 metalnih lubanja, kao i kaciga Oakley Medusa; ta dva modna dodatka stoje skoro kao – motor!

– Iman i ovaj lipi stropni ventilator s početka 20. stoljeća, na kojemu rotor stoji a stator se okriće – skreće nam pozornost Rakela. Pokazuje i na nekakve cijevi; fotoreporter je zainteresiraniji nego ženska posjetiteljica.

(Nekako se njemu domaćin spontano češće i obraća, takvo je ozračje.)

---

image
Akrapović ispušne cijevi ko ukras
Nikola Vilić/Cropix
---

– Pogledaj, prijatelju, ove auspuhe Akrapović na plafonu, iz serije Rakela, od 25 komada za BMW/GS od 1200 kubika napravljenih od 2004. do 2013. Ludilo, ha? – ozareno pita Rakela Vilića, a ovaj zadivljeno, potvrdno kima glavom.

Ma što može biti tako uzbudljivo u auspusima, zaboga?

Slabašnu utjehu nalazimo u neveliku kutku s literaturom.

– Samo putopisi, oni koje san ja objavija i neki koji su mi dobri, da nisu fejk, izmišljene priče. Eno, iman i sliku Charlesa Billicha, to će se tebi svidit – hrabri novinarku Rakela, pokazuje na djelo našeg iseljenika umjetnika.

– Hm, to nije slika, nego grafika. Jako lipo – poučavamo ga.

---

image
Kalašnjikov votka
Nikola Vilić/Cropix
---

– Iman i ovu superbocu iz limitiranog izdanja votke Kalašnjikov. A ovo sve okolo po zidovima je zračnim kistom ukrasija Davor Bilić iz Kaštela, isto umjetnik i interijerist. A Srđan Barišić je autor ovog metal-arta (pokazuje na metalne reljefe, nap.a.). Vidiš da iman smisla za umjetnost – ponosno će Željan rečeni Rakela.

Skida sa zida nekakav šešir, ukrašen – zubima aligatora?!

---

image
Šešir iz Australije s Rakelinim zubom
Nikola Vilić/Cropix
---

– Ovaj šešir mi je u Australiji poklonija Steve Kuštre, naš čovik koji me upozorija da je opasno ić sam kroz kontinent. Kad san proša zadanu rutu, nagradija me ovin pokrivalon za glavu; u šešir su ušiveni zubi aligatora. Jedan mi je zub bija ispa pa san izvadija svoju četvorku (zub, nap.a.), i ušija je umisto krokodilova zuba – ludu priču priča Rakela, pokazuje vlastiti zdravi zub s korijenima ponosno kao dijete prije no što će mliječni zubić staviti pod jastuk u iščekivanju zubić-vile. Brr!

Nastavlja s tehničkim informacijama.

Spavanje u ringu

– Ovde često dođu prispavat prijatelji motoristi iz ciloga svita – veli.

– Di prispavaju?

– Tu, u ringu – jednostavno će Rakela pa, kao kakav srednjovjekovni dramaturg, otvori prostoriju u kojoj je – boksački ring?!

---

image
Željan Rakela i naša novinarka, jedina žena, osim njegove supruge, koju je pripustio u svoj 'Man cave'
Nikola Vilić/Cropix
---

– Je, iman tu i ring, znaš, u sklopu muške špilje je i boks-klub u kojemu trenira dvadesetak ljudi dnevno. Iman i teretanu. Treneri su ozbiljni: ja, Robert Plazibat (otac šampiona, maloga Plazibata) i Goran Duilović. Špilja ima i ovlaštenog kuvara, Duška Staničića. Normalno, imamo šank i kužinu, ovde se spremaju muška jela: bifteci, tomahawci, kobasice, kupus. Aj, škampi na buzaru isto. Nema slatkoga, to je neozbiljno – priopćava Rakela.

Napominje i da svaki pravi muški klub ima komad Chesterfield pokućstva, pa je tako on naručio fotelju rečenog brenda. Lijepo se smjestila u kutu, prostoru je čak dala dašak ugođaja finih londonskih klubova u kojima gospoda piju konjak i puše cigare. U takvima ne vonja znoj sportaša, ali bogme ne vonja ni ovdje. Rakela je ventilaciju, kaže, platio malo bogatstvo i super je.

– Ovo misto udovoljava svim svjetskim i sanitarnim standardima. Čistoća je na vrhuncu; vidiš da nema ni truna prašine – hvali se "špiljar".

– Tko čisti prostor?

– Moja žena.

– Molim? Znači, žensko čeljade može uć u prostor u svojstvu čistačice?!

– Samo moja žena. To se ne računa – vražje će Željan Rakela, "prvi mužjak" svoje rodne špilje.

---

‘Luđak‘ sa stilom i dušom

Dragi (pokojni) roditelji Željana Rakele bili su konvencionalni građani: tata je bio elektrozavarivač u škveru, mama prodavačica u antologijskoj robnoj kući "Maja". U životu nisu bili ni do Italije, kaže Željan, i prerano su "partili"; jedva su ulovili pedesetu godinu. Njihov je stariji sin, naš domaćin, pak, proputovao cijeli svijet na motoru, doma kao hrčak donosio lude predmete. Ima i brata.
– Je li bar brat ispa normalan? – pitamo Rakelu.
– Nije – odgovara mirno.
– Njega san bija zaposlija u mojoj zaštitarskoj tvrtki, radija je ka poslovođa nadzora u jednom velikom kasinu, a onda me jednom tražija da mu odobrim tri dana slobodno. Dobija je kratki dopust, a nakon njega ga niko nije čuja ni vidija šest miseci. Javija se nakon pola godine iz centra za obuku u Africi i priopćija da se učlanija u Legiju stranaca i da ima drugo ime i prezime – kazuje.
– Vama je garant neka prababa bila gerilac na motoru – predmnijevamo.
– Sto posto – složi se Rakela, "luđak" sa stilom i dušom.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Željan Rakela
Nikola Vilić/Cropix
Željan Rakela i naša novinarka, jedina žena, osim njegove supruge, koju je pripustio u svoj 'Man cave'
Nikola Vilić/Cropix
Baci se u tom 'brlogu' na šah, koji nije baš običan, nego izrađen po narudžbi
Nikola Vilić/Cropix
Stranče, ovdje te štite posebni zakoni
Nikola Vilić/Cropix
Magnet-suveniri sa svih strana svijeta
Nikola Vilić/Cropix
Akrapović ispušne cijevi ko ukras
Nikola Vilić/Cropix
Gitare koje je Rakela dobio na poklon
Nikola Vilić/Cropix
Jack Daniels je 'lajtmotiv'
Nikola Vilić/Cropix
U špilji puno toga nosi osobni Rakelin pečat
Nikola Vilić/Cropix
Moto-naočale Oakley Medusa i moto-jakna Icon
Nikola Vilić/Cropix
Željan Rakela, poglavar na tronu iz Slavonije
Nikola Vilić/Cropix
Yamaha V-MAX
Nikola Vilić/Cropix
Kalašnjikov votka
Nikola Vilić/Cropix
Šešir iz Australije s Rakelinim zubom
Nikola Vilić/Cropix
Moto-naočale Oakley Medusa
Nikola Vilić/Cropix
Dar iz 'Samaritanca'
Nikola Vilić/Cropix
Boks-ring u sklopu kluba
Nikola Vilić/Cropix
Dekoracije u klubu
Nikola Vilić/Cropix
Oslikani stol
Nikola Vilić/Cropix
Poziv u bolju prošlost
Nikola Vilić/Cropix
Željan Rakela
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/u-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima-1137205 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af5f32db0c804adca834b355d240f8b15f15ed1a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+kvartovskom+atomskom+skloni%C5%A1tu+%C5%BDeljana+Rakele+moma%C4%8Dki+je+stan+u+kojemu+je+on+kralj.+Ovdje+se+ne+pije+kava%2C+spava+se+u+ringu+i+razgovara+se+o+motorima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima-1137205 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-kvartovskom-atomskom-sklonistu-zeljana-rakele-momacki-je-stan-u-kojemu-je-on-kralj-ovdje-se-ne-pije-kava-spava-se-u-ringu-i-razgovara-se-o-motorima-1137205 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKA ŠPILJA U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMUŠKA ŠPILJA U SPLITU

U kvartovskom atomskom skloništu Željana Rakele momački je stan u kojemu je on kralj. Ovdje se ne pije kava, spava se u ringu i razgovara se o motorima

Piše Lenka Gospodnetić
22. listopada 2021. - 19:01

Što bi bila "muška špilja"? Namah, momački stan, ili ono u što se obiteljski dom pretvori ako ženski dio familije iz njega dulje izbiva; vjerujem da nije problem vizualizirati sličan "brlog". Bez imalo želje da podgrijavamo stereotip (jer zacijelo ima puno muškaraca koji su uredniji od žena), ipak je većinom tako.

No, "muška špilja", ili "man cave" na engleskom, fenomen je kojim su se bavili i sveučilišni profesori. Naime, riječ je o svojevrsnom mužjačkom utočištu ili svetištu; to je najčešće posebno opremljena garaža, rezervna spavaća soba, podrum i sličan prostor u sklopu "normalnog" mjesta stanovanja, a sam pojam metafora je koja opisuje prostor gdje bi više muških članova neke grupe ili kluba te njihovi gosti (uvijek muški)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:02