StoryEditorOCM
ŽivotMIRELA ŽIŽIĆ

Prva žena u 175 godina za timunom splitske Pomorske: ‘Zaboravite stereotipe. Imamo sve bolje programe, sve više učenica‘

Piše Lenka Gospodnetić
5. lipnja 2024. - 18:14

Pomorska škola u Splitu osnovana je davne 1849. godine, a 175 godina kasnije, prvi put ravnateljica rečene ustanove nije "ravnatelj"; da, timuna škole prihvatila se žena! Riječ je o Splićanki Mireli Žižić, po formalnom obrazovanju profesorici biologije i kemije, već niz godina na službi upravo u srednjoj Pomorskoj školi u dalmatinskoj metropoli.

No, premda se nije školovala u smjeru pomorskih znanosti, Žižić je već pokazala da suvereno brodi nemirnim vodama menadžmenta u prosvjeti, a u kurikulum škole uvela je i novi predmet: osobno je "dizajnirala" kolegij "Osnove kemije mora" uz potporu EU-a, te objavila tematske priručnike koji problematiziraju ekološki aspekt mora. Ono na čemu radi i Europska unija, te većina civiliziranog svijeta - jer bez mora, jasno, nema ni pomoraca, ribara, špeditera... I drugih zanimanja, kojima je prva i važna odskočna daska upravo ona srednjoškolskog ranga, Pomorska škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 21:10