StoryEditorOCM
Životgovor tijela

Poznata ‘idealna razlika u godinama‘ za sretnu ljubavnu vezu kao i znakovi koji ukazuju da bi moglo doći do problema

Piše mozaik sd
30. svibnja 2023. - 15:37
Istraživanje iz Atlante pokazalo je da parovi s razlikom od pet godina imaju 18 posto veću vjerojatnost da će se razdvojiti od partnera koji su bliži po godinamaAfp

Staro je geslo da ljubav ne bira i da je u njoj sve dopušteno. Ipak ponovljeno istraživanje Sveučilišta Emory u Atlanti pokazalo je da parovi s petogodišnjom razlikom u dobi imaju 18 posto veću vjerojatnost da će se razdvojiti od partnera koji su bliži po godinama.

Godine 2014. istraživači te institucije analizirali su 3000 ljudi u sklopu svoje studije. Ona je pokazala da su partneri imali 39 posto veću vjerojatnost da će se razdvojiti ako su rođeni u razmaku od 10 godina. Šanse za razvod tada su se popele na 95 posto kao i kod parova s 20-godišnjom razlikom u godinama.

Istraživači su otkrili da je ‘idealna‘ razlika u godinama jedna godina ili manje. Studija je zaključila da su šanse za razvod takvih parova samo tri posto, piše Daily Mail.

image

Razlaz zbog različitih životnih vrijednosti ne ovisi o godinama

Afp

I drugi ljubavni parovi susreću se s izazovima kao i oni s većom, "kritičnom" razlikom u godinama. To su, na primjer, suprotne vrijednosti i interesi, različita financijska situacija i slično.

Međutim, stručnjakinja za odnose i govor tijela Katia Loisel istaknula je izazove s kojima se specifično susreću parovi s velikom razlikom u godinama kao što su društveno neodobravanje zato što pojedinci vjeruju da mlađi ljubavnik ‘iskorištava‘ starijeg partnera ili kao što je nemogućnost povezivanja s prijateljima i vršnjacima zbog različite životne dobi.

Znakovi upozorenja i govor tijela

Ona je pronašla i "znakove upozorenja" koje treba uočiti pri ulasku u takvu vezu:

pokušava li netko ‘sakriti‘ da je u vezi, je li kritičan prema vašim prijateljima i članovima najbliže obitelji, pokušava li vas kontrolirati ili promijeniti te imate li slične životne ciljeve.

Za one koji nisu "pismeni" za čitanje takvih znakova Katia Loisel upućuje na govor tijela.

"Podsvjesno se približavamo ljudima s kojima smo sretni, a udaljavamo se od onih zbog kojih se osjećamo neugodno. Pazite na znakove distanciranja i blokiranja, uključujući odmicanje torza i stopala od vas, skretanje pogleda, pokrete rukom u lice (uključujući djelomičnu ruku preko usta), skrivene dlanove i noge koje nestaju, rekla je.

image

Za uočavanje ranih znakova razmimoilaženja treba gledati govor tijela

/Shutterstock

Grickanje usana je podsvjesni odgovor na stres i tjeskobu – prilično pouzdan pokazatelj da nešto nije u redu. Takvi su i križanje nogu, vrpoljenje, kršenje ruku i okretanje stopala oko noge stolice.

Iako ponekad može biti teško čitati govor tijela, ako se primijeti niz ovih znakova, možda je vrijeme da porazgovarate o tome kako se bilo koji od partnera osjeća, kaže ona.

Za one koji su trenutno u vezi s velikom razlikom u godinama, Katia ima nekoliko jednostavnih savjeta.

"Budite vrlo iskreni o svojim životnim ciljevima i onome što želite od veze i života. Odnosi s razlikom u godinama mogu biti naporni, stoga njegujte svoju mrežu podrške i prijateljstva, oni će vam biti slamka spasa", zaključila je Katia Loisel za Daily Mail.

image

Veza s razlikom u godinama nailazi na osudu okoline

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:11