StoryEditor
ŽivotHIGIJENA NOGU I OBUĆE

Pospremili ste čizme i tenisice, ali kad otvorite vrata ormara zapuhne vas neugodan miris? Ponovite postupak, evo deset načina za uklanjanje vonja iz cipela

15. lipnja 2021. - 17:01

S ljepšim vremenom većinu smo zatvorenih cipela već pospremili, međutim još uvijek rado nosimo najudobnije tenisice.

Vrućine su krenule pa se o stopala brže znoje, što stvara i neugodan miris. Kad ga pridodamo onome neadekvatno pospremljene zimske obuće, u priličnom smo problemu.

Vlažnost u cipelama tvori gljivice, što dodatno doprinosi širenju neugodnog mirisa.

Donosimo vam preporuke kako ga se riješiti.

image
Tenisice se mogu prati u perilici rublja na nižoj temperaturi
Shutterstock


Operite ih

Ne mogu se sve prati u perilici, ali cipele od platna i tkanine mogu, kao i gumene i plastične cipele.

Ako vaše cipele imaju uloške, izvadite ih i operite odvojeno kako bi sve bilo što čišće. Cipele se mogu prati na nižim temperaturama.

Izbjegavajte sušilicu jer ekstremna vrućina može smanjiti cipele ili oštetiti ljepila. Umjesto toga upotrijebite dugi, topli ciklus pranja i ispiranja te ih osušite na zraku pomoću novina kako biste upili dodatnu vlagu.


Zamrznite ih

Ne, vaš zamrzivač nije samo za sladoled i meso. U njega možete staviti i cipele. Normalno, cipele ćete prije toga staviti u plastičnu vrećicu i pažljivo zatvoriti.

Cipele zamrznite preko noći. Bakterije se razmnožavaju na toplim, tamnim mjestima, pa će hladnoća ubiti bakterije i zaustaviti smrad.


Zračite ih

Prozračite cipele na prozoru, balkonu, ili ih objesite na konopac za sušenje. Cipele će se prozračiti, a UV zrake sunca pomoći će u ubijanju bakterija.

Ako svakodnevno nosite iste cipele, promijenite naviku. Cipele je važno prozračiti i prosušiti.


Dezodorirajte ih prirodno

Lako možete napraviti prirodni sprej za dezodoriranje.

Dovoljno je kombinirati pola šalice vode i pola šalice alkoholnog octa u boci s raspršivačem i dobro promućkati. Poštrcajte nekoliko puta s unutarnje strane cipela i obrišite unutrašnjost krpom.

Ostavite ih da se osuše na zraku prije nego što ih ponovno obujete.


Zamijenite uložak

Dobro je ponekad promijeniti uložak u cipelama. U njima žive mikroorganizmi. I kao rezultat njihove aktivnosti pojavljuje se neugodan miris. Investicija nije velika, a ulošci se mogu pronaći u mnogim trgovinama.


Osušite ih

Sljedeći put kad vas uhvati kiša, imajte na umu da je vlaga neprijatelj cipela. Bit će samo pitanje vremena kada će se vlaga pretvoriti u smrdljivu plijesan.

Pokušajte ovo: izujte cipele i napunite ih s nekoliko suhih ručnika ili zgužvanim novinama kako biste ubrzali postupak sušenja. Puno je bolje to nego zaboraviti na cipele u ormaru, da bi vas dva dana kasnije dočekao njihov smrad.

image
Bijele cipele i alati za čišćenje: četke, spužva i sprej
Shutterstock


Soda bikarbona

U unutrašnjost cipela stavite malo sode bikarbone i ostavite preko noći ili dok soda ne "upije" neugodne mirise iz unutrašnjosti tenisice. Ujutro ispraznite cipele i miris će biti sasvim drukčiji nego dan ranije.


Alkohol

U bočicu s raspršivačem pomiješajte malo alkohola, vode i par kapi eteričnog ulja od limuna te pošpricajte unutrašnjost cipela i ostavite da se u potpunosti osuši. Uklonit će se miris iz cipela, a također će se dezinficirati. Pazite! Ako je cipela od kože, nemojte pretjerivati s alkoholom kako je ne bi oštetio.

Čajevac

Možete se riješiti mirisa i uljem čajevca. Kako biste to učinili, operite cipele, razrijedite nekoliko kapi ulja u maloj količini vode, poprskajte unutrašnjost cipele i ostavite da se osuši u blizini izvora topline.

Pripremite se na to da ćete postupak morati ponoviti nekoliko puta.

Mijenjajte čarape

Mijenjajte češće čarape i po mogućnosti koristite pamučne. Preko ljeta treba isto nositi čarape: ako vam ne odgovaraju klasične čarape obucite barem stopalice. Ništa ne može spriječiti loš miris iz cipele bolje od nošenja čistih pamučnih čarapa. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 17:23