StoryEditorOCM
ŽivotMorana Schwarz

Ove su tetovaže hit ljeta! Sve ih je napravila omiljena tatoo majstorica kod koje Dalmatinci hrle ukrašavati tijelo

Piše Vinko Paić
16. kolovoza 2024. - 17:47

Tatoo majstorica Morana Schwarz toliko ima posla ovog ljeta (da, čak se i ljeti ekipa tetovira!) da se kod nje termin čeka i po nekoliko tjedana. Djevojka iz Sunje kraj Siska koja ima svoj salon za tetoviranje u Segetu kod Trogira odavno nije novo lice na našoj tatoo sceni, Dalmatinci, ljubitelji tetovaža, naprosto je obožavaju, a samo za nas Morana je izdvojila neke od svojih radova koje je napravila ovog ljeta.

image

Morana Schwarz

Novo lice na splitskoj tatoo sceni: djevojka iz Sunje u Dalmaciji je otvorila dva salona, otkriva nam koji su motivi najtraženiji i kome je tetovirala ‘Nemam pojma‘

Baba Jaga često nosi duboko simboličko značenje, ukorijenjeno u slavenskom folkloru. Baba Jaga je poznata kao starica sa nadprirodnim moćima, koja živi u kolibi na kokošjim nogama, okružena šumom. Ona je dvoznačan lik – može biti zlobna i opasna, ali i mudra pomagačica. Baba Jaga često simbolizuje dualnost života: surovost i zaštitu, strah i mudrost, smrt i ponovno rođenje. Tetovaža predstavlja snagu, otpornost i duboko poštovanje prema prirodi i starim tradicijama.

Tetovaža lisice na šaci simbolizira osobu koja se ponosi svojom sposobnošću da se prilagodi izazovima, brzo misli i donosi mudre odluke. Također predstavlja zaštitu, jer se lisica često povezuje s čuvanjem tajni i skrivanjem od opasnosti. Na šaci, ova tetovaža je znak snage i smirenosti u svakodnevnim situacijama.

Baba Roga, zlokobna figura iz folklora, često je prikazana kao strašna starica koja plaši i kažnjava zločestu djecu. Baba Roga je simbol straha i opasnosti, ali po legendi priprema time djecu na surovost života kada odrastu. Vlasnik ove tetovaže ima i Baba Jagu tetoviranu na vanjskom dijelu podlaktice kao dvije sestre.

Tetovaža ženskog klauna, izabrana nasumičnim odabirom u tzv. tattoo ruletu, nosi poseban šarm i jedinstvenost, a loptice sa različitim dizajnima donose element iznenađenja i avanture. Ženski klaun može simbolizirati igru između radosti i tuge, dualnost zabave i skrivenih emocija, a upravo zbog nasumičnosti, ova tetovaža postaje zabavan podsjetnik na prihvaćanje nepredvidljivosti života, uz dozu humora i hrabrosti. 

Motanka je tradicionalna slavenska lutka napravljena od tkanine, trave ili slame bez lica. U narodnoj tradiciji, motanka je simbol zaštite, sreće i blagostanja. Ručno izrađena, često se pravila kao amajlija za kuću ili kao poklon s namjerom donošenja zdravlja, ljubavi i plodnosti. Ona nema lice jer se vjerovalo da na taj način lutka upija zlu energiju i štiti vlasnika.

Lubanja tradicionalno predstavlja smrt, prolaznost i memento mori – podsjetnik na smrtnost, a kada se kombinira s kraljevskom kacigom, ona poprima dodatno značenje moći, plemenitosti i vladavine nad vlastitom sudbinom. Originalno je bio dio jednog od mojih flash sheetova inspiriran prolaznošću.

Ne znam kako napisati ozbiljan opis o ovoj tetovaži kada je nastala kroz šalu, ali mogu predstaviti malog Pericu koji ne zna reći slovo r, pa ga zovemo Pevica. Apsolutno obožavam davati izmišljene priče svojim dizajnovima.

Ovaj dizajn nastao je u trenutku premorenosti, kada moj um više nije mogao pratiti ritam mog tijela. Prikazuje djevojku iz koje, doslovno, mozak bježi od previše stresa i mentalnog pritiska. Tetovaža koja nas podsjeća na trenutke kad nam je potrebna pauza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 02:16