StoryEditorOCM
Životdalje od ovog

Nije samo alkohol taj koji uništava jetru. Još je jedna navika vrlo pogubna, a možda je niste svjesni

Piše mozaik
10. rujna 2024. - 20:57

Teško nam se odreći nekih namirnica, posebice slatkiša i grickalica. Mogli bismo ih jesti stalno jer naše tijelo ih traži, ali ne smijemo tome popustiti jer loše utječu na niz organa i cjelokupno zdravlje.

Istraživanja pokazuju da već i umjerena konzumacija dodanog šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što može dovesti do bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2. Konzumacija čak i manjih količina dodanog šećera može dovesti do promjena u metabolizmu.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Hepatology otkrila je da čak fruktoza (voćni šećer) u tekućem obliku može utjecati na metabolizam jetre. U istraživanju su sudjelovala 94 muškarca u dobi od 18 do 30 godina, s indeksom tjelesne mase ispod 24. Znanstvenici su ih odabrali zbog manje tjelesne mase i kako bi smanjili šanse da oni već imaju masnu jetru.

Korištenjem markera utvrđeno je da sudionici istraživanja nisu unosili više kalorija nego prije istraživanja. Međutim, utvrđeno je da, iako su konzumirali isti broj kalorija, dodavanje pića zaslađenih šećerom i konzumacija fruktoze, utjecalo na njihovo zdravlje, uključujući povećanje proizvodnje masti.

image
/Shutterstock

American Heart Association savjetuje ljudima da ne unose više od 6 posto ukupnih dnevnih kalorija iz dodanog šećera. Amerikanke bi po tome trebale unositi samo 100 kalorija (što je šest žličica ili 25 g dodanog šećera), a muškarci 150 kalorija (9 žličica ili 36 g).

Međutim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su da prosječni Amerikanac dnevno konzumira čak 17 žličica fruktoze. To je zbog činjenice da mnoga prerađena hrana koju jedu svaki dan sadrži dodane šećere koji su često skriveni. Šećera ima i u zdravim žitaricama koje redovito doručkujemo.

Gazirani sokovi

Posebno zvono za uzbunu zvoni kad su u pitanju sokovi. Šećerom zaslađena pića poput gaziranih i sportskih napitaka, sadrže šećer koji je štetan za jetru. Šećer i kukuruzni sirup iz ovih izvora pretvaraju se u mast, a ne u energiju.

Rafinirani ugljikohidrati

Sve vrste peciva i kolača od rafiniranih žitarica, uključujući peciva, krafne, kolače, pripadaju ovoj skupini. Bijeli kruh, hrenovke… Ova hrana povisuje razinu šećera u krvi i može dovesti do inzulinske rezistencije.

image
/Shutterstock

Prerađena hrana

Smrznuta gotova hrana, i ona konzervirana. Visok osu prerađene i ne samo da sadrži visoko rafinirane ugljikohidrate i dodane šećere, već sadrži i sol.

Crveno meso

Iako ga je s jedne strane zdravo jesti i poželjno je na jelovniku anemičnih osoba, crveno meso ima i loših strana. Kao izvor zasićenih masti, povezuje se s bolestima masne jetre. Hrana bogata masnoćama snažno utječe na povećanje triglicerida u jetri.

Alkohol

Čak i umjerena konzumacija alkohola dodatno nakuplja masnoću u jetri. Uklanjanje ovih nezdravih navika može poboljšati zdravlje vaše jetre, a sigurno možete smršavjeti ako vam je to cilj.   

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 20:58