StoryEditor
ŽivotRIJETKA PRIGODA

Na pustoj plaži u Strožancu konji i mlade jahačice došli su na svoje, voditelj kluba se smije: Otkrile su nam da pola noći nisu spavale od uzbuđenja

18. kolovoza 2020. - 16:08
Ante Čizmić/Hanza Media

Bila je ovo rijetka prigoda za jedne i druge, mlade jahačice, članice Konjičke udruge "Dalmacija Equino" iz Podstrane, kao i za njihove voljene ljubimce, tri prelijepa konja, da dožive kas kroz more i pješčani plićak.

Nesvakidašnje, gotovo filmske prizore, zabilježio je danas u Strožancu naš fotoreporter Ante Čizmić, a kad smo kontaktirali Denisa Zeljka, voditelja Konjičke udruge, saznali smo kako je njegovim četveronožnim ljepotanima, poniju, arapskoj kobili i "mješancu arapa i haflingera" ovo bio prvi doticaj kopita sa slanom vodom.

Doživljaj je, u svakom slučaju, donio puno uzbuđenja.

image
Ante Čizmić/Hanza Media


Bijela "arapkinja" odmah je u more zagazila sigurno i opušteno, dok joj je dvoje kolega ispočetka pokazivalo oprez, no brzo su shvatili da je bućkanje oko članaka čista radost, a uskoro su povjerovali svojim prijateljicama, pa su ih pratili i u dubinu. 

image
Ante Čizmić/Hanza Media


Ipak su i konji, gledano ljudskim uzusima, zapravo "klinci", stari od 7 do 11 godina, koji su uskoro jedva dočekali nesvakidašnju priliku za igru.

image
Ante Čizmić/Hanza Media


Premda oprezne, uživale su i njihove jahačice, članice Konjičke udruge "Dalmacija Equino", među kojima je i Zeljkova kćer, sve srčane zaljubljenice u ove plemenite životinje.

Birao plažu bez kupača

"Htio sam baš razveseliti tu djecu, priuštiti im nešto neočekivano, pa sam ciljano izabrao i plažu u ranije jutro, na kojoj i inače nema puno kupača, kako nikome ne bih priuštio stres.

Roditelji mi pričaju kako mnoge nisu mogle sinoć zaspati od uzbuđenja, prilika da jašu konje u ovakvom ambijentu zaista je posebna.

image
Ante Čizmić/Hanza Media


Naša Udruga inače okuplja jahače svih dobnih skupina, a ovdje smo okupili one najmlađe..." - kazuje nam Denis Zeljko, čiji ranč u kamenolomu dva puta tjedno posjećuje 50-ak članova, koji rekreativno uživaju u ovoj vrsti aktivnosti.

image
Ante Čizmić/Hanza Media


Pitamo ga ima li ambicija da udruga postane sportski klub, pa da zaljubljenici u jahanje dobiju priliku profesionalno se "brusiti" u tom sportu, odgovara nam da je to "puno skuplja priča".

"Sportski konji su iznimni skupi, sve bi to tražilo veliku podršku sponzora, ozbiljna sredstva... Ovako se sve svodi na veliku ljubav prema konjima koju sam uspio prenijeti na mnoge, od mojih doma, nadalje... Provodimo školovanje i obuku jahača, a uskoro ćemo imati i polaganje za licence" - zadovoljno zaključuje Zeljko.

A kako je izgledao prvi susret konja s morem, pogledajte i u videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 23:20