StoryEditorOCM
ŽivotON SE NADAO

Muškarac tvrdi da mu je djevojka zapalila 6500 eura dok je pekla kolače, banka mu ne želi zamijeniti novac

Piše MOZAIK SD
27. lipnja 2024. - 18:03

Nizozemska središnja banka (DNB) ne mora zamijeniti novčanice koje su navodno slučajno spaljene u pećnici kada ju je djevojka vlasnika uključila kako bi ispekla kolače, odlučilo je Odjel za upravnu nadležnost Državnog vijeća. Državno vijeće složilo se s prethodnom presudom prema kojoj se ne može sa sigurnošću reći da 6500 eura u gotovini nije namjerno oštećeno, piše RTL.

Muškarac je zatražio od DNB-a da zamijeni njegove oštećene novčanice. Rekao je da je sakrio novac u pećnici kod kuće. Njegova djevojka to nije znala i uključila je pećnicu kako bi ispekla kolače, spalivši polovicu novčanica. Prema riječima muškarca, izgubio je oko 6500 eura.

DNB je zatražio od Nacionalnog centra za analizu krivotvorenog novca (NAC) da ispita oštećene novčanice. Zaključeno je da se nešto sumnjivo događa. Prema NAC-u, novčanice su izgledale kao da su bile u izravnom kontaktu s otvorenim plamenom, a također su imale i druga oštećenja koja nisu u skladu s onim što bi im se dogodilo u električnoj pećnici.

image

Ilustracija

Shutterstock

Budući da muškarac nije dao uvjerljivo objašnjenje za odstupanja koja je NAC utvrdio, DNB je odlučio da neće zamijeniti novčanice. Prema DNB-u, čini se vjerojatnim da su namjerno oštećeni.

Muškarac se na tu odluku usprotivio na sudu i u žalbenom postupku, tvrdeći da je izvješće NAC-a nepouzdano i da nije njegova krivnja što je novac spaljen. Ali obje presude su bile protiv njega. Državno vijeće sada je također presudilo protiv njega.

Državno vijeće složilo se sa sudom u Haagu kako nema razloga sumnjati u pouzdanost istrage i izvješća NAC-a. "Sud je s pravom zaključio kako DNB nema dovoljno razloga vjerovati kako [čovjek] postupa u dobroj vjeri", priopćilo je Državno vijeće.

Središnja banka ne mora zamijeniti oštećene novčanice, a čovjek je odgovoran za pravne troškove DNB-a u ovom slučaju, odlučilo je Državno vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 18:06