StoryEditorOCM
ŽivotHVALEVRIJEDNA AKCIJA

Mali Vakula zaprljao ruke, a razlog će vas možda iznenaditi

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
28. lipnja 2024. - 11:09

Ljeto je stiglo, donoseći sa sobom valove domaćih i stranih turista te visoke temperature koje prijete našim šumama i okolišu. Dok se opuštamo na plažama i uživamo u prirodnim ljepotama, skrivena prijetnja raste - nemar i neodgovornost koji dovode do požara, a onda i devastacije šuma.

Uz influencera Ivana Šolića, javnosti bolje poznatog kao Mali Vakula, saznajemo kako se brinuti o šumama i kojim to akcijama možemo očuvati prirodu i osvojiti nagrade!

U borbi protiv šumskih požara tijekom ljetnih mjeseci i očuvanja ljepote Lijepe naše okušao se i sam te pozvao građane na nagradni natječaj Hrvatskih šuma  “Marimo zajedno” koji za cilj ima spriječiti požare i upozoriti kako brigom i malim akcijama možemo sačuvati šume.

Marimo zajedno

Hrvatske šume ove godine imaju čak četiri nagradna natječaja u kojima će nagraditi savjesne građane i ljubitelje šuma. Od sredine lipnja, na društvenim mrežama Hrvatskih šuma, čak 12 najposvećenijih pratitelja može osvojiti nagrade za svoje zalaganje u zajednici u obliku bogatog poklon paketa ili ručka za dvoje u jednom od lovačkih domova Hrvatskih šuma: LD Muljava - Vojnić, LD Jankovac- Papuk, LD Lovački- Delnice ili LD Kunjevci-Vinkovci.

Prvi u nizu nagradnih izazova po nazivom “Marimo zajedno: Bez traga” krenuo je 13. lipnja. Sudionici u tom izazovu moraju prikupiti minimalno pet komada otpada tijekom boravka u prirodi kako bi pomogli u očuvanju okoliša. U drugom izazovu, koji je počeo 20. lipnja pod nazivom “Za biljni svijet” građani trebaju posaditi biljku kod kuće ili u vrtu kako bi doprinjeli obnovi prirode. Ruke je uprljao i Mali Vakula, a ispod pogledajte kako je to izgledalo! 

Treći izazov, objavljen 27. lipnja “Za šumske prizore” poziva građane da tijekom šetnje u šumi ili prirodi uslikaju prizor koji ih je najviše oduševio i podijele ga s drugima uz opis lokacije. Posljednji izazov u ciklusu nagradnog natječaja biti će objavljen 4. srpnja.

Nakon izvršenja svakog od navedenih izazova potrebno je dostaviti fotografije ili video sadržaje sljedeći sve upute navedene ili na Facebookovim objavama ili na Instagramu Hrvatskih šuma. Podsjećamo, krajnji rok za sudjelovanje u svim izazovima je do 11. srpnja, a za ulazak u nagradni fond potrebno je sudjelovati u svakom od četiri objavljena izazova.

Od nemara šume čuvaju i kamere

Hrvatske šume su u prošloj 2023. godini u protupožarne svrhe uložile gotovo 13 milijuna eura. Za razdoblje 2022.-2025. tvrtka je nabavila videonadzor s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara koji omogućava još kvalitetnije akcije u suradnji s operativnim snagama sustava civilne zaštite, posebice Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110 lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj.

Pored građana koji brinu o vlastitom nemaru, ljeti šume čuva i velik broj motritelja, posebno zaduženih za praćenje prvih znakova požara. Primijetite li i Vi slučajno dim ili plamen, obavezno odmah nazovite 193 ili 112 te tako pokažite da ove godine marite za šumu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 11:09