StoryEditorOCM
ŽivotMORSKI IZAZOVI

Hrvati su iznimno traženi pomorci, a plaće su znatno veće od prosjeka: put do nove karijere nikada nije bio lakši

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
1. listopada 2024. - 13:24
Dodjela diploma polaznicima Učilišta ‘Atlantis‘ Polaznici Učilišta ‘Atlantis‘ s ravnateljem Alenom Jerkunicom (lijevo) i predavačima Srđanom Rumorom i Denisom Bakulićem (u sredini)  Nikola Brboleza/Cropix

Iz Pomorskog učilišta "Atlantis" izašla je još jedna perspektivna generacija nautičara i brodostrojara koja jedva čeka otisnuti se na more. Novopečeni pomorci dolaze iz različitih zanimanja i pozadina, a povezuje ih to što su svoju sreću odlučili potražiti na svjetskim morima.

– Ovdje ste završili jedno važno poglavlje svojeg obrazovanja, no vaš put tek počinje. Odluka da krenete ovim putem i da postanete pomorci nosi sa sobom hrabrost, odlučnost i viziju, ali i odgovornost. Svima nam je jasno da pomorski poziv nije samo posao, to je način života. Uvjeren sam da ste svi vi svjesni izazova s kojima ćete se suočiti – poručio je Alen Jerkunica,

– Uz izazove, tu su i brojne prednosti karijere na moru, poput upoznavanja različitih kultura i prilike da postanete dio globalne povezanosti koja pokreće ekonomije i ljude diljem svijeta – dodao je ravnatelj.

Promjena karijere

Ovo zanimanje jamči brzu zapošljivost, a plaće su i više nego atraktivne. Hrvatski pomorci nadaleko su cijenjeni i traženi zbog svoje stručnosti i vrhunske naobrazbe koju su stekli u hrvatskom školstvu.

Jednu od ključnih uloga u pozitivnoj percepciji naših pomoraca u svijetu svakako ima i Pomorsko učilište "Atlantis", koje uz diplomu nudi i znanja primjenjiva na svim morima. Osnivač Pomorskog učilišta "Atlantis" je Suvremeno učilište u Splitu, najveća privatna obrazovna ustanova u Hrvatskoj koja se bavi cjeloživotnim učenjem u gotovo svim područjima života. Učilište nudi široki spektar edukacija i osposobljavanja pomoraca sukladno STCW konvenciji.

S modernim nastavnim programima i praktičnom obukom, polaznici se ovdje pripremaju za izazove pomorske industrije, osiguravajući si time svijetlu budućnost i priliku za razvoj karijere u uzbudljivom okruženju. Kvalitetno i profesionalno osoblje, te suvremeno opremljeni kabineti i simulatori omogućavaju vrhunsku kvalitetu obrazovanja, pouzdanost i učinkovitost u radu.

image

Polaznici Učilišta ‘Atlantis‘ Nikola Milan Stude i Robert Šoletić

Nikola Brboleza/Cropix

– Predavači u "Atlantisu" ne samo da su iskusni, nego imaju i po 30 godina prakse. Mislim da nam nitko ne bi mogao bolje dočarati život na moru i pripremiti nas za ovaj posao od njih. Jedva čekam ukrcati se na brod, planiram početi raditi na LNG-u, odnosno na brodovima za prijevoz ukapljenog plina – otkrio nam je zadovoljni brodostrojar Nikola Milan Stude.

Mlade snage

Ono što ovo učilište definitivno izdvaja od drugih je individualan pristup svakom polazniku, predavači s višegodišnjim iskustvom rada u struci te srdačnost i dostupnost kompletnog osoblja, koju polaznici izuzetno cijene. 

Odgovore na sva pitanja, od izbora brodova na kojima će graditi karijeru pa sve do izazova s kojima se pomorci suočavaju na moru, polaznici "Atlantisa" mogu pronaći na jednom mjestu. 

Kapetani Denis Bakulić i Srđan Rumora posebno su ponosni na uspjeh ove generacije i sa zadovoljstvom su, uz diplomu i brevete, petorici najboljih studenata dodijelili i pismo preporuke, koje će im pomoći da se istaknu pred budućim poslodavcima. 

image
Nikola Brboleza/Cropix

– Mi stojimo iza naše preporuke. Osnovni kriterij za dodjelu "letter of recommendation" nije bila samo ocjena, nego ukupni dojam vašeg zalaganja i interesa na predavanjima. Garantiramo za vaše znanje i radnu etiku – ponosno je rekao kapetan Srđan Rumora. 

Prvi korak

Dodjela diploma odvijala se pod budnim okom novih polaznika, koji su tek upisali program prekvalifikacije i prije svojeg prvog predavanja prisustvovali su svečanoj promociji budućih kolega. Pritom su iskoristili priliku da doznaju što više informacija o programu obrazovanja i ambicioznim planovima pomoraca koji uskoro kreću na kadeturu.

Dodatno ih je motiviralo to što su svi diplomirani polaznici sigurni u svoju odluku i što već znaju na kojim brodovima i za koje kompanije žele raditi. Štoviše, odmah nakon završetka obrazovanja već su krenuli u pregovore za prvi ukrcaj.

– None mi je bio kapetan pa sam odlučio krenuti njegovim stopama i upisao se na prekvalifikaciju za nautičara. Paralelno s tim, prošle godine upisao sam i Pomorski fakultet. Sada planiram pauzirati godinu na fakultetu i otići na kadeturu – rekao nam je nautičar Robert Šoletić, koji svoju karijeru planira graditi na kruzerima.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Pomorska industrija stalno se mijenja, ekologija napreduje, a sigurnosni se standardi podižu, te zbog toga pomorci danas trebaju biti svjesni važnosti kontinuiranog cjeloživotnog učenja i usavršavanja.

Tako uz program prekvalifikacije "Atlantis" nudi mogućnost polaganja dodatnih breveta za one koji već imaju pomorskog iskustva i žele se dodatno usavršavati stjecanjem novih znanja o procedurama u pomorstvu. 

image

Dodjela diploma polaznicima ucilista Atlantis
 

Nikola Brboleza/Cropix

– Želim vam svima puno uspjeha na vašem putovanju. Budite ponosni na svoje postignuće danas, ali budite i svjesni da je ovo tek prvi korak. Imajte na umu da kao pomorci uvijek trebate biti korak ispred, da stalno trebate razvijati svoje vještine, učiti nove tehnologije i nastaviti rasti kao profesionalci. Sretan vam put i mirno more, neka svaka plovidba donese nova iskustva i uspjehe – zaželio je Jerkunica za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 13:26