stdClass Object ( [id] => 1050298 [title] => Dr. sc. Gabrijela Kišiček analizira mane i slabosti naših javnih ličnosti, Milanoviću zamjera nezrelost, Kolindi emocije: Ne znam što se dogodilo... [alias] => dr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

TV reporter Andrija Jarak nedavno je rekao kako bi knjigu Homo politicus svaki političar trebao pročitati. Ovo zanimljivo štivo uskoro će se u izdanju izdavačke kuće Jesenki i Turk naći na tržištu, a u njemu autorica doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za fonetiku, ujedno i stručna suradnica Nove TV za govor, nastoji dati doprinos osvještavanju važnosti političke retorike.

Kako je napisala u samom uvodu knjige, u Hrvatskoj se još uvijek ne posvećuje dovoljno pozornosti retoričkom obrazovanju, dok se političari prilikom javnih nastupa oslanjaju isključivo na svoje prirodne talente.

Kako biste opisali trenutnu političku retoriku Zorana Milanovića? Mislite li da se ona promijenila otkako je postao predsjednik? Nabolje ili nagore?

- Predsjednik Zoran Milanović neodoljivo podsjeća na premijera Zorana Milanovića. Tako da ispada da je to zapravo autentičan on, a promijenio se samo tijekom kampanje.

Tada se uspijevao kontrolirati pa se činilo da je, retorički gledano, sazrio. Međutim, izgleda da se to nije dogodilo.

Njegova komunikacija posljednjih tjedana izaziva veliku pozornost, ali, nažalost, više zbog stila nego zbog sadržaja. I takvom retorikom predsjednik najveću štetu nanosi sebi.

Njegove poruke, tvrdnje i argumenti padaju u drugi plan jer su riječi kojima ih iznosi neprimjerene. "Mufljuzi i konjokradice“, "samodopadne narikače“, netko je nešto "popušio“, a netko nam nešto želi "uvaliti“.

---

image
Zoran Milanović
Vojko Bašić/Cropix
---


Nije to stil koji bi predsjednik države trebao njegovati. I netko će reći, nije važan izričaj nego sadržaj. Ali, upravo taj sadržaj postaje sporedan, a svi se pitaju kojim će originalnim i inventivnim epitetima ovaj put predsjednik počastiti svoje oponente.

I krajnja posljedica do koje bi moglo doći jest da se njegove kritike, komentari i poruke, ne uzimaju za ozbiljno.

Da netko odmahne rukom i kaže: "Ma, predsjednika neću ni komentirati!“. Zoran Milanović ima retoričke potencijale biti hrvatski Obama, a na putu je da postane hrvatski Trump.

Nadam se da se to neće dogoditi, jer u Hrvatskoj je malo je onih koji bi mogli govornički konkurirati Obami. Zoran Milanović to definitivno može.

Za premijera Andreja Plenkovića smatrate kako se pokazao stručnjakom za ublažavanje problema i popravljanje štete. Ipak, ima li i on mana i slabosti? Gdje najviše griješi?

- Andrej Plenković je uz Zorana Milanovića trenutačno najbolji politički govornik u Hrvatskoj. Njih su dvojica drugačijih retoričkih stilova, ali podjednako vješti. Izrazito je fluentan i elokventan, samopouzdan u izvedbi, a posljednjih godina i ekspresivniji.

Staloženost i mirnoća su osnovne osobine njegovih nastupa, a ta mu se staloženost nekada i zamjerala. No, s vremenom je postao odlučniji, pa čak i žešći i žustriji kada se "obračunava“ s neistomišljenicima.

---

image
Andrej Plenković
Srđan Vrančić/Cropix
---


Njegov osnovni retorički problem jest što samopouzdanje katkada zamijeni za aroganciju i bahatost, što odlučnost i vlastitu sigurnost manifestira kroz izrugivanje sugovornicima i vrijeđanje oponenata.

To nikako ne pridonosi kulturi komunikacije u društvu. Neslaganja u političkim stavovima su uobičajena, ali poštovanje sugovornika mora postojati.

Za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović napisali ste kako je tijekom zadnje predsjedničke kampanje imala problema s emocijama, koje nisu djelovale autentično. Mislite li da ju je to stajalo drugog mandata?

- Da, apsolutno! Nakon izbora su se provodile neke političke analize o tome zašto je predsjednica izgubila mandat. Ja čvrsto stojim pri tome da je za gubitak na izborima odgovorna njezina retorika, a ne politika.

Ne znam što se dogodilo, ali predsjednica je na završetku mandata bila lošiji govornik nego na početku. Očekivalo bi se upravo suprotno, da je s iskustvom stekla vještinu, samopouzdanje, lakoću komunikacije. Međutim, kod nje se nerijetko uočavala trema, nesigurnost.

Pretjerano je uvježbavala nastupe pa su oni izgledali neprirodno, glumljeno. I emocije su izgledale tada, u takvim nastupima, neautentične, neprilagođene temi, trenutku, publici. Od suza do pretjerane euforije.

---

image
Kolinda Grabar Kitarović
Goran Mehkek/Cropix
---


Da je ona tijekom kampanje manje nastupala, imala bi veće šanse za pobjedu, samo na temelju govorničke reputacije sa samih početaka mandata.

Njezin inauguracijski govor, po mom je mišljenju bio njezin najbolji javni nastup, a sam govor, sadržajno, najbolji inauguracijski govor hrvatskih predsjednika.

Zašto se žene u politici još uvijek moraju boriti s mnogim predrasudama?

- Odgovor na to pitanje je etos, kredibilitet ili vjerodostojnost, središte uvjeravanja u političkoj retorici. Žene su stereotipno percipirane kao osjećajne, nedovoljno snažne i odlučne da se bore s problemima društva, nedovoljno vješte da se suoče s teškoćama.

A ako su još k tome posvećene izgledu, brinu o njezi i odjeći, tada ih se svrstava u kategoriju manje intelektualno sposobnih. To su sve predrasude, naravno, ali se s njima svakodnevno morala nositi i bivša predsjednica.

A kritike je dobivala i od samih žena. Živimo u, još uvijek, patrijarhalnom društvu gdje se ženama zamjera, komentira i prigovara nešto što se muškarcima nikada ne bi. Ipak, optimistično vjerujem da će se to promijeniti.

U hrvatskoj politici je generalno još uvijek premalo žena, ali one koje jesu, možda će svojim primjerom ohrabriti i potaknuti druge da se uključe. Izdvojila bih Mariju Selak koja je vrsna govornica, elokventna, retorički vješta, i predstavlja izvrsnu kombinaciju racionalnog argumentiranja i emotivne, strastvene izvedbe u iznošenju stavova.

---

image
Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix
---


Gledajući njezine nastupe u Saboru, vjerujem da su to trendovi koji bi trebali zavladati, smjerovi koji bi se trebali slijediti i uzori koji bi se trebali postavljati. Možemo se ne slagati oko političkih ideja i stavova, ali moramo moći o njima argumentirano raspravljati. Pa neka bude i žustro!

Na čemu bi naši političari najviše trebali proraditi kad je u pitanju javni govor?

- Općenito, političari bi više pozornosti trebali posvetiti retoričkoj edukaciji. Danas je zaista mnogo mogućnosti, od priručnika, on line tutoriala do tečajeva, radionica i raznih edukativnih programa tog tipa.

Što se pak konkretnih političkih rasprava tiče, bilo u Saboru ili u javnom prostoru, političari bi trebali usavršiti argumentacijske vještine i dobro se pripremiti, oboružati relevantnim činjenicama, podacima, primjerima.

To zahtjeva i vrijeme i trud i posvećenost. Upravo je to razlog zašto se u javnosti toliko često čuju besmislene rasprave o ideologijama, o partizanima i ustašama, o tome gdje je tko bio´91-e ili `45-e ili se pak čuju osobni napadi.

Mislite li da im građani vjeruju?

- U Hrvatskoj je već neko vrijeme zabrinjavajući rast nepovjerenja ne samo u političare nego i u institucije. Loša politička retorika je samo dio uzroka, a tom nepovjerenju mnogo više pridonose afere i skandali u koje su političari uključeni.

Oni se pri tome onda pokušavaju raznim manipulacijama opravdati, umanjiti svoju odgovornost, kriviti medije i političke protivnike. Pa onda tjednima gledamo razne konferencije za medije, izjave i poruke.

A rijetko kada (gotovo nikada) dočekamo ostavku zbog političke odgovornosti. Takva praksa narušava povjerenje u političare, a posljedično baca loše svjetlo i na samu retoriku koja u rukama takvih političara postaje manipulativno sredstvo.

Vratiti povjerenje građana u politiku, težak je zadatak. I iako gotovo uvijek na prvo mjesto stavljam govor, u ovom slučaju ću na prvo mjesto ipak staviti djela. Postupcima i djelima se vraća povjerenje, a riječima se ti postupci mogu samo popratiti i istaknuti.

Dotičete se i aktualne korona krize. Dosta ste redaka posvetili analizi retorike ministra zdravstva Vilija Beroša. Mislite li da je uspio među narodom zadržati epitet "heroja nacije"?

- Knjiga je uključila analizu početaka pandemije u Hrvatskoj i komunikaciju u tom periodu. Od tada se dosta toga promijenilo, ljudi su iscrpljeni, izmoreni, živimo u neizvjesnosti.

Dakle, objektivno se puno promijenilo u društvu, a komunikacija i Stožera i ministra Beroša je ostala ista. Očekivano je da ih građani više ne doživljavaju na isti način. Tome su pridonijele i neke kontradiktorne poruke, osobito kada se sami članovi Stožera nisu pridržavali onoga na što su građane upućivali.

---

image
Vili Beroš
Damir Krajač/Cropix
---


To je utjecalo na njihovu vjerodostojnost. Kombinacija zamorenosti građana pandemijom, neprilagođavanje komunikacije društvenim i psihološkim promjenama publike kojoj se obraćaju i propusti u vlastitom ponašanju doveli su do toga da ministar Beroš više i nije najomiljenija osoba u javnome prostoru.

Ali, u jednom je periodu postigao ono što je rijetko kome pošlo za rukom: bio je simpatičan političar.

U knjizi spominjete i humor. Jesu li naši političari duhoviti? Za koga biste rekli da najbolje priča viceve?

- Rekla bih da pričanje viceva i nije najpoželjnija vrsta humora u političkom diskursu. To mi je uvijek izgledalo stilski neprimjereno. Humor bi trebao biti spontan, prirodan, funkcionalan.

Koristiti humor uvijek je riskantno jer nema goreg nego kad pokušate biti duhoviti, a ispadnete smiješni. Ali, zaista je retorički efektan za onoga tko je u tome uspješan. Uz humor, govornik postaje simpatičniji, prihvatljiviji publici, dobiva njihovu pozornost, a na koncu mu se brže i lakše vjeruje.

Najučinkovitiji humor je onaj na vlastiti račun, a taj se zaista rijetko može čuti u hrvatskom javnom prostoru. Zoran Milanović je imao nekoliko uspješnih primjera i on zaista može biti duhovit.

---

image
Miroslav Škoro
Damjan Tadić/Cropix
---


Slično kao i Miroslav Škoro iako je on, čini se, procijenio da otkada je političar mora biti ozbiljan pa je humor ograničio. Općenito, nedostaje nam u političkom diskursu inteligentnog, zdravog humora.

---

O Trumpu...


Iskreno, imam osjećaj da su svi prepoznali Trumpove manipulativne taktike i populističke parole karakteristične za njegovu retoriku, pa stoga vjerujem da neće pobijediti na predsjedničkim izborima.

Ali, tko zna što će se dogoditi. Neću ulaziti u njegove političke poteze i odluke, no smatram da je retorika Donalda Trumpa neprimjerena pa čak i opasna.

Seksističke izjave, osobni napadi, apsolutna nekultura dijaloga, širenje straha i netolerancije obilježja su njegove komunikacije. I to više ne može nitko pravdati njegovom "direktnošću“, "osobnošću“ ili "temperamentom“, jer zaista nanosi štetu civiliziranosti javne komunikacije.

Htjeli mi to priznati ili ne, predsjednik vodeće sile na svijetu postavlja trendove, a Trump zasigurno snižava kriterije prihvatljivosti javne komunikacije i na neki način dopušta svima da slijede taj primjer. To je osnovni problem.

Ono čega svi političari na vodećim funkcijama moraju biti svjesni jest da su oni ti koji određuju smjerove, norme javnog ophođenja i služe kao model. Dakle, s tim na umu, uvijek trebaju znati da su negdje nekome uzor. A to je odgovornost!

I to nas vodi i do njegovih recentnih postupaka i komunikacije o koroni. Umanjivanje ozbiljnosti situacije, indolentan pristup očitom svjetskom problemu, pokazuje da je Trump neozbiljan kako u komunikaciji tako i u politici.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA RETORIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => SPORNA RETORIKA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-12 12:13:59 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-12 13:49:10 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2020-10-12 12:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14956422.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14856730.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14373206.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14915984.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14899286.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14955652.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14676412.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14246990.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Miroslav \u0160koro","Doc. dr. sc. Gabrijela Ki\u0161i\u010dek, profesorica na Filozofskom fakultetu i autorica knjige \u201dHomo politicus\u201d","Zoran Milanovi\u0107","Andrej Plenkovi\u0107","Vili Bero\u0161","Marija Selak Raspudi\u0107","Kolinda Grabar Kitarovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","k_14956422_1280.jpg":"1280x1280","k_14956422_1024.jpg":"1024x1024","k_14956422_640.jpg":"640x640","k_14956422_480.jpg":"480x480","k_14956422_340.jpg":"340x340","k_14956422_220.jpg":"220x220","o_14956422_1280.jpg":"1280x960","o_14956422_1024.jpg":"1024x768","o_14956422_640.jpg":"640x480","o_14956422_480.jpg":"480x360","o_14956422_340.jpg":"340x255","o_14956422_220.jpg":"220x165","h_14956422_1280.jpg":"1280x854","h_14956422_1024.jpg":"1024x683","h_14956422_640.jpg":"640x427","h_14956422_480.jpg":"480x320","h_14956422_340.jpg":"340x227","h_14956422_220.jpg":"220x147","pp_14956422_1280.jpg":"1006x1280","pp_14956422_1024.jpg":"805x1024","pp_14956422_640.jpg":"503x640","pp_14956422_480.jpg":"377x480","pp_14956422_340.jpg":"267x340","pp_14956422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2674","k_14856730_1280.jpg":"1280x1280","k_14856730_1024.jpg":"1024x1024","k_14856730_640.jpg":"640x640","k_14856730_480.jpg":"480x480","k_14856730_340.jpg":"340x340","k_14856730_220.jpg":"220x220","o_14856730_1280.jpg":"1280x1782","o_14856730_1024.jpg":"1024x1426","o_14856730_640.jpg":"640x891","o_14856730_480.jpg":"480x668","o_14856730_340.jpg":"340x473","o_14856730_220.jpg":"220x306","h_14856730_1280.jpg":"1280x854","h_14856730_1024.jpg":"1024x683","h_14856730_640.jpg":"640x427","h_14856730_480.jpg":"480x320","h_14856730_340.jpg":"340x227","h_14856730_220.jpg":"220x147","pp_14856730_1280.jpg":"1006x1280","pp_14856730_1024.jpg":"805x1024","pp_14856730_640.jpg":"503x640","pp_14856730_480.jpg":"377x480","pp_14856730_340.jpg":"267x340","pp_14856730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1489","k_14373206_1280.jpg":"1280x1280","k_14373206_1024.jpg":"1024x1024","k_14373206_640.jpg":"640x640","k_14373206_480.jpg":"480x480","k_14373206_340.jpg":"340x340","k_14373206_220.jpg":"220x220","o_14373206_1280.jpg":"1280x992","o_14373206_1024.jpg":"1024x794","o_14373206_640.jpg":"640x496","o_14373206_480.jpg":"480x372","o_14373206_340.jpg":"340x263","o_14373206_220.jpg":"220x170","h_14373206_1280.jpg":"1280x854","h_14373206_1024.jpg":"1024x683","h_14373206_640.jpg":"640x427","h_14373206_480.jpg":"480x320","h_14373206_340.jpg":"340x227","h_14373206_220.jpg":"220x147","pp_14373206_1280.jpg":"1006x1280","pp_14373206_1024.jpg":"805x1024","pp_14373206_640.jpg":"503x640","pp_14373206_480.jpg":"377x480","pp_14373206_340.jpg":"267x340","pp_14373206_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1456","k_14915984_1280.jpg":"1280x1280","k_14915984_1024.jpg":"1024x1024","k_14915984_640.jpg":"640x640","k_14915984_480.jpg":"480x480","k_14915984_340.jpg":"340x340","k_14915984_220.jpg":"220x220","o_14915984_1280.jpg":"1280x970","o_14915984_1024.jpg":"1024x776","o_14915984_640.jpg":"640x485","o_14915984_480.jpg":"480x364","o_14915984_340.jpg":"340x257","o_14915984_220.jpg":"220x166","h_14915984_1280.jpg":"1280x854","h_14915984_1024.jpg":"1024x683","h_14915984_640.jpg":"640x427","h_14915984_480.jpg":"480x320","h_14915984_340.jpg":"340x227","h_14915984_220.jpg":"220x147","pp_14915984_1280.jpg":"1006x1280","pp_14915984_1024.jpg":"805x1024","pp_14915984_640.jpg":"503x640","pp_14915984_480.jpg":"377x480","pp_14915984_340.jpg":"267x340","pp_14915984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1250","k_14899286_1280.jpg":"1280x1280","k_14899286_1024.jpg":"1024x1024","k_14899286_640.jpg":"640x640","k_14899286_480.jpg":"480x480","k_14899286_340.jpg":"340x340","k_14899286_220.jpg":"220x220","o_14899286_1280.jpg":"1280x833","o_14899286_1024.jpg":"1024x666","o_14899286_640.jpg":"640x416","o_14899286_480.jpg":"480x312","o_14899286_340.jpg":"340x221","o_14899286_220.jpg":"220x143","h_14899286_1280.jpg":"1280x854","h_14899286_1024.jpg":"1024x683","h_14899286_640.jpg":"640x427","h_14899286_480.jpg":"480x320","h_14899286_340.jpg":"340x227","h_14899286_220.jpg":"220x147","pp_14899286_1280.jpg":"1006x1280","pp_14899286_1024.jpg":"805x1024","pp_14899286_640.jpg":"503x640","pp_14899286_480.jpg":"377x480","pp_14899286_340.jpg":"267x340","pp_14899286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","k_14955652_1280.jpg":"1280x1280","k_14955652_1024.jpg":"1024x1024","k_14955652_640.jpg":"640x640","k_14955652_480.jpg":"480x480","k_14955652_340.jpg":"340x340","k_14955652_220.jpg":"220x220","o_14955652_1280.jpg":"1280x843","o_14955652_1024.jpg":"1024x674","o_14955652_640.jpg":"640x421","o_14955652_480.jpg":"480x316","o_14955652_340.jpg":"340x224","o_14955652_220.jpg":"220x144","h_14955652_1280.jpg":"1280x854","h_14955652_1024.jpg":"1024x683","h_14955652_640.jpg":"640x427","h_14955652_480.jpg":"480x320","h_14955652_340.jpg":"340x227","h_14955652_220.jpg":"220x147","pp_14955652_1280.jpg":"1006x1280","pp_14955652_1024.jpg":"805x1024","pp_14955652_640.jpg":"503x640","pp_14955652_480.jpg":"377x480","pp_14955652_340.jpg":"267x340","pp_14955652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14676412_1280.jpg":"1280x1280","k_14676412_1024.jpg":"1024x1024","k_14676412_640.jpg":"640x640","k_14676412_480.jpg":"480x480","k_14676412_340.jpg":"340x340","k_14676412_220.jpg":"220x220","o_14676412_1280.jpg":"1280x1920","o_14676412_1024.jpg":"1024x1536","o_14676412_640.jpg":"640x960","o_14676412_480.jpg":"480x720","o_14676412_340.jpg":"340x510","o_14676412_220.jpg":"220x330","h_14676412_1280.jpg":"1280x854","h_14676412_1024.jpg":"1024x683","h_14676412_640.jpg":"640x427","h_14676412_480.jpg":"480x320","h_14676412_340.jpg":"340x227","h_14676412_220.jpg":"220x147","pp_14676412_1280.jpg":"1006x1280","pp_14676412_1024.jpg":"805x1024","pp_14676412_640.jpg":"503x640","pp_14676412_480.jpg":"377x480","pp_14676412_340.jpg":"267x340","pp_14676412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1169","k_14246990_1280.jpg":"1280x1280","k_14246990_1024.jpg":"1024x1024","k_14246990_640.jpg":"640x640","k_14246990_480.jpg":"480x480","k_14246990_340.jpg":"340x340","k_14246990_220.jpg":"220x220","o_14246990_1280.jpg":"1280x779","o_14246990_1024.jpg":"1024x623","o_14246990_640.jpg":"640x389","o_14246990_480.jpg":"480x292","o_14246990_340.jpg":"340x207","o_14246990_220.jpg":"220x133","h_14246990_1280.jpg":"1280x854","h_14246990_1024.jpg":"1024x683","h_14246990_640.jpg":"640x427","h_14246990_480.jpg":"480x320","h_14246990_340.jpg":"340x227","h_14246990_220.jpg":"220x147","pp_14246990_1280.jpg":"1006x1280","pp_14246990_1024.jpg":"805x1024","pp_14246990_640.jpg":"503x640","pp_14246990_480.jpg":"377x480","pp_14246990_340.jpg":"267x340","pp_14246990_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4507359 Threads: 8 Questions: 146507157 Slow queries: 62239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4361841 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/dr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo-1050298 [printLink] => /mozaik/zivot/dr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo-1050298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615109 [name] => gabrijela kišiček [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-13 16:23:54 [main_article_id] => 0 [alias] => gabrijela-kisicek [link] => /tag/gabrijela-kisicek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 620176 [name] => komunikologinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-12 15:05:11 [main_article_id] => 0 [alias] => komunikologinja [link] => /tag/komunikologinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA RETORIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. sc. Gabrijela Kišiček analizira mane i slabosti naših javnih ličnosti, Milanoviću zamjera nezrelost, Kolindi emocije: Ne znam što se dogodilo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14956422.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14956422.jpg [title] => Arhiva/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14856730.jpg [title] => Damjan Tadić/CropixMiroslav Škoro ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14373206.jpg [title] => Doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na Filozofskom fakultetu i autorica knjige ”Homo politicus” ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14915984.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixZoran Milanović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14899286.jpg [title] => Srđan Vrančić/CropixAndrej Plenković ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14955652.jpg [title] => Damir Krajač/CropixVili Beroš ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14676412.jpg [title] => Damjan Tadić/CropixMarija Selak Raspudić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14246990.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixKolinda Grabar Kitarović ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

TV reporter Andrija Jarak nedavno je rekao kako bi knjigu Homo politicus svaki političar trebao pročitati. Ovo zanimljivo štivo uskoro će se u izdanju izdavačke kuće Jesenki i Turk naći na tržištu, a u njemu autorica doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za fonetiku, ujedno i stručna suradnica Nove TV za govor, nastoji dati doprinos osvještavanju važnosti političke retorike.

Kako je napisala u samom uvodu knjige, u Hrvatskoj se još uvijek ne posvećuje dovoljno pozornosti retoričkom obrazovanju, dok se političari prilikom javnih nastupa oslanjaju isključivo na svoje prirodne talente.

Kako biste opisali trenutnu političku retoriku Zorana Milanovića? Mislite li da se ona promijenila otkako je postao predsjednik? Nabolje ili nagore?

- Predsjednik Zoran Milanović neodoljivo podsjeća na premijera Zorana Milanovića. Tako da ispada da je to zapravo autentičan on, a promijenio se samo tijekom kampanje.

Tada se uspijevao kontrolirati pa se činilo da je, retorički gledano, sazrio. Međutim, izgleda da se to nije dogodilo.

Njegova komunikacija posljednjih tjedana izaziva veliku pozornost, ali, nažalost, više zbog stila nego zbog sadržaja. I takvom retorikom predsjednik najveću štetu nanosi sebi.

Njegove poruke, tvrdnje i argumenti padaju u drugi plan jer su riječi kojima ih iznosi neprimjerene. "Mufljuzi i konjokradice“, "samodopadne narikače“, netko je nešto "popušio“, a netko nam nešto želi "uvaliti“.

---

image
Zoran Milanović
Vojko Bašić/Cropix
---


Nije to stil koji bi predsjednik države trebao njegovati. I netko će reći, nije važan izričaj nego sadržaj. Ali, upravo taj sadržaj postaje sporedan, a svi se pitaju kojim će originalnim i inventivnim epitetima ovaj put predsjednik počastiti svoje oponente.

I krajnja posljedica do koje bi moglo doći jest da se njegove kritike, komentari i poruke, ne uzimaju za ozbiljno.

Da netko odmahne rukom i kaže: "Ma, predsjednika neću ni komentirati!“. Zoran Milanović ima retoričke potencijale biti hrvatski Obama, a na putu je da postane hrvatski Trump.

Nadam se da se to neće dogoditi, jer u Hrvatskoj je malo je onih koji bi mogli govornički konkurirati Obami. Zoran Milanović to definitivno može.

Za premijera Andreja Plenkovića smatrate kako se pokazao stručnjakom za ublažavanje problema i popravljanje štete. Ipak, ima li i on mana i slabosti? Gdje najviše griješi?

- Andrej Plenković je uz Zorana Milanovića trenutačno najbolji politički govornik u Hrvatskoj. Njih su dvojica drugačijih retoričkih stilova, ali podjednako vješti. Izrazito je fluentan i elokventan, samopouzdan u izvedbi, a posljednjih godina i ekspresivniji.

Staloženost i mirnoća su osnovne osobine njegovih nastupa, a ta mu se staloženost nekada i zamjerala. No, s vremenom je postao odlučniji, pa čak i žešći i žustriji kada se "obračunava“ s neistomišljenicima.

---

image
Andrej Plenković
Srđan Vrančić/Cropix
---


Njegov osnovni retorički problem jest što samopouzdanje katkada zamijeni za aroganciju i bahatost, što odlučnost i vlastitu sigurnost manifestira kroz izrugivanje sugovornicima i vrijeđanje oponenata.

To nikako ne pridonosi kulturi komunikacije u društvu. Neslaganja u političkim stavovima su uobičajena, ali poštovanje sugovornika mora postojati.

Za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović napisali ste kako je tijekom zadnje predsjedničke kampanje imala problema s emocijama, koje nisu djelovale autentično. Mislite li da ju je to stajalo drugog mandata?

- Da, apsolutno! Nakon izbora su se provodile neke političke analize o tome zašto je predsjednica izgubila mandat. Ja čvrsto stojim pri tome da je za gubitak na izborima odgovorna njezina retorika, a ne politika.

Ne znam što se dogodilo, ali predsjednica je na završetku mandata bila lošiji govornik nego na početku. Očekivalo bi se upravo suprotno, da je s iskustvom stekla vještinu, samopouzdanje, lakoću komunikacije. Međutim, kod nje se nerijetko uočavala trema, nesigurnost.

Pretjerano je uvježbavala nastupe pa su oni izgledali neprirodno, glumljeno. I emocije su izgledale tada, u takvim nastupima, neautentične, neprilagođene temi, trenutku, publici. Od suza do pretjerane euforije.

---

image
Kolinda Grabar Kitarović
Goran Mehkek/Cropix
---


Da je ona tijekom kampanje manje nastupala, imala bi veće šanse za pobjedu, samo na temelju govorničke reputacije sa samih početaka mandata.

Njezin inauguracijski govor, po mom je mišljenju bio njezin najbolji javni nastup, a sam govor, sadržajno, najbolji inauguracijski govor hrvatskih predsjednika.

Zašto se žene u politici još uvijek moraju boriti s mnogim predrasudama?

- Odgovor na to pitanje je etos, kredibilitet ili vjerodostojnost, središte uvjeravanja u političkoj retorici. Žene su stereotipno percipirane kao osjećajne, nedovoljno snažne i odlučne da se bore s problemima društva, nedovoljno vješte da se suoče s teškoćama.

A ako su još k tome posvećene izgledu, brinu o njezi i odjeći, tada ih se svrstava u kategoriju manje intelektualno sposobnih. To su sve predrasude, naravno, ali se s njima svakodnevno morala nositi i bivša predsjednica.

A kritike je dobivala i od samih žena. Živimo u, još uvijek, patrijarhalnom društvu gdje se ženama zamjera, komentira i prigovara nešto što se muškarcima nikada ne bi. Ipak, optimistično vjerujem da će se to promijeniti.

U hrvatskoj politici je generalno još uvijek premalo žena, ali one koje jesu, možda će svojim primjerom ohrabriti i potaknuti druge da se uključe. Izdvojila bih Mariju Selak koja je vrsna govornica, elokventna, retorički vješta, i predstavlja izvrsnu kombinaciju racionalnog argumentiranja i emotivne, strastvene izvedbe u iznošenju stavova.

---

image
Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix
---


Gledajući njezine nastupe u Saboru, vjerujem da su to trendovi koji bi trebali zavladati, smjerovi koji bi se trebali slijediti i uzori koji bi se trebali postavljati. Možemo se ne slagati oko političkih ideja i stavova, ali moramo moći o njima argumentirano raspravljati. Pa neka bude i žustro!

Na čemu bi naši političari najviše trebali proraditi kad je u pitanju javni govor?

- Općenito, političari bi više pozornosti trebali posvetiti retoričkoj edukaciji. Danas je zaista mnogo mogućnosti, od priručnika, on line tutoriala do tečajeva, radionica i raznih edukativnih programa tog tipa.

Što se pak konkretnih političkih rasprava tiče, bilo u Saboru ili u javnom prostoru, političari bi trebali usavršiti argumentacijske vještine i dobro se pripremiti, oboružati relevantnim činjenicama, podacima, primjerima.

To zahtjeva i vrijeme i trud i posvećenost. Upravo je to razlog zašto se u javnosti toliko često čuju besmislene rasprave o ideologijama, o partizanima i ustašama, o tome gdje je tko bio´91-e ili `45-e ili se pak čuju osobni napadi.

Mislite li da im građani vjeruju?

- U Hrvatskoj je već neko vrijeme zabrinjavajući rast nepovjerenja ne samo u političare nego i u institucije. Loša politička retorika je samo dio uzroka, a tom nepovjerenju mnogo više pridonose afere i skandali u koje su političari uključeni.

Oni se pri tome onda pokušavaju raznim manipulacijama opravdati, umanjiti svoju odgovornost, kriviti medije i političke protivnike. Pa onda tjednima gledamo razne konferencije za medije, izjave i poruke.

A rijetko kada (gotovo nikada) dočekamo ostavku zbog političke odgovornosti. Takva praksa narušava povjerenje u političare, a posljedično baca loše svjetlo i na samu retoriku koja u rukama takvih političara postaje manipulativno sredstvo.

Vratiti povjerenje građana u politiku, težak je zadatak. I iako gotovo uvijek na prvo mjesto stavljam govor, u ovom slučaju ću na prvo mjesto ipak staviti djela. Postupcima i djelima se vraća povjerenje, a riječima se ti postupci mogu samo popratiti i istaknuti.

Dotičete se i aktualne korona krize. Dosta ste redaka posvetili analizi retorike ministra zdravstva Vilija Beroša. Mislite li da je uspio među narodom zadržati epitet "heroja nacije"?

- Knjiga je uključila analizu početaka pandemije u Hrvatskoj i komunikaciju u tom periodu. Od tada se dosta toga promijenilo, ljudi su iscrpljeni, izmoreni, živimo u neizvjesnosti.

Dakle, objektivno se puno promijenilo u društvu, a komunikacija i Stožera i ministra Beroša je ostala ista. Očekivano je da ih građani više ne doživljavaju na isti način. Tome su pridonijele i neke kontradiktorne poruke, osobito kada se sami članovi Stožera nisu pridržavali onoga na što su građane upućivali.

---

image
Vili Beroš
Damir Krajač/Cropix
---


To je utjecalo na njihovu vjerodostojnost. Kombinacija zamorenosti građana pandemijom, neprilagođavanje komunikacije društvenim i psihološkim promjenama publike kojoj se obraćaju i propusti u vlastitom ponašanju doveli su do toga da ministar Beroš više i nije najomiljenija osoba u javnome prostoru.

Ali, u jednom je periodu postigao ono što je rijetko kome pošlo za rukom: bio je simpatičan političar.

U knjizi spominjete i humor. Jesu li naši političari duhoviti? Za koga biste rekli da najbolje priča viceve?

- Rekla bih da pričanje viceva i nije najpoželjnija vrsta humora u političkom diskursu. To mi je uvijek izgledalo stilski neprimjereno. Humor bi trebao biti spontan, prirodan, funkcionalan.

Koristiti humor uvijek je riskantno jer nema goreg nego kad pokušate biti duhoviti, a ispadnete smiješni. Ali, zaista je retorički efektan za onoga tko je u tome uspješan. Uz humor, govornik postaje simpatičniji, prihvatljiviji publici, dobiva njihovu pozornost, a na koncu mu se brže i lakše vjeruje.

Najučinkovitiji humor je onaj na vlastiti račun, a taj se zaista rijetko može čuti u hrvatskom javnom prostoru. Zoran Milanović je imao nekoliko uspješnih primjera i on zaista može biti duhovit.

---

image
Miroslav Škoro
Damjan Tadić/Cropix
---


Slično kao i Miroslav Škoro iako je on, čini se, procijenio da otkada je političar mora biti ozbiljan pa je humor ograničio. Općenito, nedostaje nam u političkom diskursu inteligentnog, zdravog humora.

---

O Trumpu...


Iskreno, imam osjećaj da su svi prepoznali Trumpove manipulativne taktike i populističke parole karakteristične za njegovu retoriku, pa stoga vjerujem da neće pobijediti na predsjedničkim izborima.

Ali, tko zna što će se dogoditi. Neću ulaziti u njegove političke poteze i odluke, no smatram da je retorika Donalda Trumpa neprimjerena pa čak i opasna.

Seksističke izjave, osobni napadi, apsolutna nekultura dijaloga, širenje straha i netolerancije obilježja su njegove komunikacije. I to više ne može nitko pravdati njegovom "direktnošću“, "osobnošću“ ili "temperamentom“, jer zaista nanosi štetu civiliziranosti javne komunikacije.

Htjeli mi to priznati ili ne, predsjednik vodeće sile na svijetu postavlja trendove, a Trump zasigurno snižava kriterije prihvatljivosti javne komunikacije i na neki način dopušta svima da slijede taj primjer. To je osnovni problem.

Ono čega svi političari na vodećim funkcijama moraju biti svjesni jest da su oni ti koji određuju smjerove, norme javnog ophođenja i služe kao model. Dakle, s tim na umu, uvijek trebaju znati da su negdje nekome uzor. A to je odgovornost!

I to nas vodi i do njegovih recentnih postupaka i komunikacije o koroni. Umanjivanje ozbiljnosti situacije, indolentan pristup očitom svjetskom problemu, pokazuje da je Trump neozbiljan kako u komunikaciji tako i u politici.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva/Cropix Damjan Tadić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Damir Krajač/Cropix Damjan Tadić/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Damjan Tadić/Cropix
Miroslav Škoro

Doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na Filozofskom fakultetu i autorica knjige ”Homo politicus”
Vojko Bašić/Cropix
Zoran Milanović
Srđan Vrančić/Cropix
Andrej Plenković
Damir Krajač/Cropix
Vili Beroš
Damjan Tadić/Cropix
Marija Selak Raspudić
Goran Mehkek/Cropix
Kolinda Grabar Kitarović
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo-1050298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d5e5b41df19b7b7344047c2bc2768fd5ff965d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+sc.+Gabrijela+Ki%C5%A1i%C4%8Dek+analizira+mane+i+slabosti+na%C5%A1ih+javnih+li%C4%8Dnosti%2C+Milanovi%C4%87u+zamjera+nezrelost%2C+Kolindi+emocije%3A+Ne+znam+%C5%A1to+se+dogodilo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo-1050298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-sc-gabrijela-kisicek-analizira-mane-i-slabosti-nasih-javnih-licnosti-milanovicu-zamjera-nezrelost-kolindi-emocije-ne-znam-sto-se-dogodilo-1050298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPORNA RETORIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSPORNA RETORIKA

Dr. sc. Gabrijela Kišiček analizira mane i slabosti naših javnih ličnosti, Milanoviću zamjera nezrelost, Kolindi emocije: Ne znam što se dogodilo...

12. listopada 2020. - 14:56

TV reporter Andrija Jarak nedavno je rekao kako bi knjigu Homo politicus svaki političar trebao pročitati. Ovo zanimljivo štivo uskoro će se u izdanju izdavačke kuće Jesenki i Turk naći na tržištu, a u njemu autorica doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za fonetiku, ujedno i stručna suradnica Nove TV za govor, nastoji dati doprinos osvještavanju važnosti političke retorike.

Kako je napisala u samom uvodu knjige, u Hrvatskoj se još uvijek ne posvećuje dovoljno pozornosti retoričkom obrazovanju, dok se političari prilikom javnih nastupa oslanjaju isključivo na svoje prirodne talente.

Kako biste opisali trenutnu političku retoriku Zorana Milanovića? Mislite li da se ona promijenila otkako je postao predsjednik?...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:30