StoryEditor
ŽivotNova pravila

Službeno su se otvorile dvorane, bili smo na prvom treningu s grupom Splićanki. Trenerica nam otkriva i što s rekvizitima: One postižu kontraefekt!

Piše Gabrijela Radanović
13. svibnja 2020. - 18:42
Duje Klarić/Hanza Media

Minuta "planka" prije samo dva mjeseca nije zvučala toliko zahtjevno kao danas, barem ne onima koji znaju što znači mirno i ispravno izdržati dugih šezdeset sekunda u tom položaju.

Naime, današnjim otvaranjem sportskih dvorana i centara pojedini sugrađani konačno su se suočili s demonom koji ih je tjerao da jedu palačinke umjesto sušenih brusnica ili badema, i da popiju čašu vina uz seriju, umjesto da to vrijeme provedu preskačući vijaču ili boreći se s trbušnjacima.

Među brojnim sportskim dvorana koje su nakon nešto manje od dva mjeseca konačno otvorile svoja vrata, našla se i splitska "Underground" u kojoj djeluje i Boksački klub "Infinitus". Doduše, boks će pričekati još malo budući da je riječ o kontaktnom sportu, ali su zato žene, predvođene trenericom Iris Paurević, jedva dočekale otvaranje omiljenog "mučilišta".

image
Iris Paurević: 'Oduševljena sam našim prvim današnjim treningom!'
Duje Klarić/Hanza Media

- Naviknula sam trenirati u dvorani tri puta tjedno, tako da mi je to zbilja nedostajalo. Iris je to kompenzirala s online treninzima, ali mi je draže što smo se vratile u normalu. Nakon današnjeg treninga, moram priznat da mi je bilo lakše prije karantene. Malo sam se opustila. Doduše, teško je na svakom njezinom treningu, jer je uvijek potpuno drugačiji tako da nema prostora za opuštanje - kazala nam je Petra Mimica, 27-godišnjakinja koja je već četvrtu godinu vjerna svojoj trenerici.

Sve žene i djevojke na prvoj jutarnjoj tjelovježbi bile jako dobro raspoloženje, kao da su neke od njih zaboravile što im se sprema, ali nije dugo trebalo da osjete bol "uspavanih" mišića.

image
Petra Mimica: 'Nedostajali su mi treninzi'
 
Duje Klarić/Hanza Media

- Prezadovoljna sam današnjim prvim jutarnjim treningom! Ma, oduševljena sam! Krenuli smo s elastičnim trakama ili gumama koje troše jako puno energije i 'upale' sve mišićne skupine. Naše klijentice, više manje, imaju svoje trake i zato mislim da je to bio odličan rekvizit za početak. Od ostalih rekvizita koristili smo boksačku vreću koja je danas poslužila za udarce nogom - prepričava 39-godišnja energična trenerica. Budući da je tjelovježba trajala punih sat vremena, pretpostavljate da je zaboravila spomenuti jako puno vježbi, uz "samo" vreće i trake.

Opuštenu atmosferu u dvorani i entuzijazam djevojaka nisu poremetile mjere Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koje su dobile dan prije nego su svjesno odlučile mučiti se s trbušnjacima i boriti s rastezljivom trakom.

- Od kad radim ovaj posao pravilo je da su tenisice koje klijentice nose u dvorani namijenjene isključivo za trening na našoj podlozi. Premda cure koriste čiste tenisice, đon smo dodatno pošpricali sredstvom za dezinfekciju. Nakon prvog jutarnjeg treninga, djevojke su dezinfekcijskim sredstvom očistile rekvizite koje su koristile, a do večernjeg termina će se odraditi temeljito čišćenje dvorane i dezinfekcija svih površina. Tako će večeras dvorana biti sprema za cure koje će doći u 19 sati - veli naša sugovornica i dugogodišnja instruktorica koja je u dogovoru s djevojkama pauzirala treninge nekoliko dana prije nego su stupile na snagu strože mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite.

image
Duje Klarić/Hanza Media

- Mislim da smo među prvima pauzirali treninge i to smo već 13. ožujka stali s radom. Odlučili smo ne riskirati, ali isto tako moram priznati da se nitko od nas nije nadao da će mjere ovoliko potrajati - kratko će Iris Paurević. Svjesna je da će sukladno uputama NZJZ-a morati uvesti određene promjene na koje je upozorila svoje klijentice.

- Još prije popuštanja mjera upozorila sam cure da će ubuduće morati nositi prostirke ili ručnike. Kada moraju leći na pod da to rade na svojoj tkanini koju mogu kasnije oprati. Bez toga se više neće moći raditi. Nije problem pridržavati se mjera ako trener ili instruktor nije dužan konstantno ljudima naglašavati držanje razmaka. Inače, mi ovdje imamo i treninge za djecu koje vodi naša instruktorica Petra Ivančić, ali smo svjesni da mališani ne mogu još vježbati, jer oni ne mogu shvatiti da se ne smiju naguravati, grliti, valjati po podu i sve ono što djeca rade. Tako da ga ovaj mjesec sigurno neće biti, a za lipanj ćemo vidjeti što ćemo u dogovoru s roditeljima - nabraja trenerica, ali i ističe jedan od novonastalih problema izazvan korištenjem jednokratnih rukavica tijekom tjelovježbe.

- Mislim da one postižu kontraefekt tijekom treninga kada se pojačano znojimo. Cure koje su na otvorenom s njima radile kažu da bi ispod njih bi bila lokva znoja koji se cijedio iz rukavica preko podlaktice. Osobno smatram da je bolje trenirati bez jednokratnih rukavica - upozorava splitska instruktorica.

Sretna je što se klijentice nisu baš zaželjele njenog glasa i odbrojavanja zadnjih deset sekunda koje je toliko sporo da traje otprilike pola minute.

- Cijelo ovo vrijeme smo nastavile raditi, ali od doma, kao i ostali. Tako sam u početku putem WhatsAppa slala program, a cijeli travanj smo svakodnevno vježbale putem Zooma. Pokušali smo ostati u kontinuitetu treninga, tako se ne dogodi da ne klipsamo po dvorani kad se vratimo.

Bilo je tu malo poteškoća s onima koje žive u stambenim zgradama, ali su se cure odlično snašle. Trčale bi po stepenicama do šestog, osmog, desetog kata... Nije bilo lako ljudima gdje ih je bilo dosta u stanu, jer ne možeš natjerati ukućane da napuste prostoriju prije ili tijekom dnevnika, kada bi nama počeo trening - razumna je Iris.

- Ma kako ne možeš?! - uz osmijeh doda jedna od cura.

- Moglo se odraditi jako puno vježbi i bez trenažnih rekvizita, kao plankovi, sklekovi, čučnjevi, iskoraci, trbušnjaci, a za to ne treba puno prostora. Da je netko odradio 20 minuta opet je ostao u kakvom takvom kontinuitetu. Nažalost, ima i onih koji su malo zalegli, ali to će platiti sad kad dođu u dvoranu - smije se naša sugovornica koja je ponovo sretna što uživo može "mučiti" svoje djevojke, a još je za to plaćaju.

Inače, u istoj dvorani treniraju boksači i boksačice, među kojima je destogodišnji sin Mauro i Petra, 14-godišnja kćerka trenerice koji već imaju tendenciju profesionalno se baviti tim sportom. Oni još sigurno neko vrijeme neće krenuti s redovnim terminima u dvorani.

image
Duje Klarić/Hanza Media

- Odlučili smo da dvorana zbilja ostane što čistija i svježija ovaj prvi tjedan, za sljedeći ćemo se u hodu dogovoriti kako ćemo organizirati posao i treninge. No, moram naglasiti da se sigurno neće održavati više od dva puta dnevno - ističe trenerica Iris.

Budući da inače pauziraju tijekom srpnja i kolovoza kada je prevruće za dvoransku tjelovježbu, u rujnu, kad opet počinju s treninzima, zadržat će neke dobre navike koje su pojedinci stekli tijekom ove krize.

- Bez obzira hoće li biti na snazi trenutne mjere ili ne, a nadamo se da neće biti gore, ostat će dezinfekcijska sredstva i obveza da se pri ulazu i izlazu iz dvorane dezinficiraju ruke i rekviziti. Čini se da je koronavirus probudio i neke dobre navike kod ljudi, držanje normalne udaljenosti na blagajni, a da ne pričamo o pranju ruku. Konačno smo se riješili i dahtača, znate njih, onih što vam pušu za vratom. Nažalost, to su stvari koji dolaze iz kuće, primjerice, da moramo oprati ruke, a u dvorani uvijek ima tople vode i sapuna na pretek. Međutim, vidjeli smo da toga nije bilo u pojedinim školama, što je nedopustivo. Drago mi je da se konačno povelo računa o tome. Osim toga, bilo je raznih priča koliko živi virus na određenoj površini, ali nikad ne znate što ste taknuli prije nego ste došli u dvoranu. Tako da mi je ovo prilika da mogu ostaviti dezinfekcijska sredstva i da se puno ne opravdavam zbog te odluke - zadovoljna je naša sugovornica koja je više puta ponovila poruku nacionalnog Stožera - ostanimo odgovorni.

- Moramo voditi računa o sebi i jedna o drugoj. Napominjem svojim klijenticama da niti jedna od nas ne bi smjela sudjelovati u većim okupljanjima u zatvorenim prostorijama, jer ne štetimo samo sebi već i ostalim curama s kojima treniramo. Nažalost, to je jedino na što ja ne mogu utjecati, ali barem mogu upozoriti - veli instruktorica.

Premda se pojedine njezine klijentice ove sezone neće vratiti u dvoranu, što zbog lijepog vremena i rekreacije na otvorenom, što zbog ugrožene skupine sugrađana s kojima žive u kućanstvu, nevjerojatno je da su se vratile one od kojih bi to najmanje očekivali.

- Imamo tri trudnice! Oduševljavaju me i motiviraju! Napravila sam poseban program za njih. To je predivan period života i drago mi je da su, uz odobrenje liječnika, odlučile aktivno uživati u blaženom stanju - tako je Iris ponosna i sretna zaključila svoje prvo radno jutro nakon puna dva mjeseca.

Ograničene grupe

Prvi trening pilatesa u dvorani nakon dugog vremena odradile su i korisnice Mint fitness factory-a. Zbog mjera koje treba provoditi broj je ipak ograničen po grupama, pa je proteklih dana bilo poziva za termine.

- Čini mi se da su svi jedva dočekali da opet dođu u dvoranu jer su u međuvremenu vježbali kod kuće, putem naših online treninga. Kako ih većina radi od kuće, dobro im je došlo malo se maknuti iz četiri zida u kojima rade, kuhaju, spremaju, djeca im uče, ukućani rade... Pravila za dvoranu su stroga: nema tuširanja, svi nose svoje ručnike, dolaze u odjeći za vježbanje, a po mogućnosti koriste i svoje strunjače.

Razmak između svakog vježbača je dva metra, pa su i grupe manje nego inače. Skratili smo sat vježbanja na 50 minuta kako bismo imali vremena za dezinfekciju između grupa uz učestalo provjetravanje prostorija - kaže nam Marija Stipičić, trenerica iz Minta priznajući da dio vježbača i dalje želi koristiti online treninge, a dio će ih kombinirati. Primaju i prijave za outdoor treninge na Marjanu i Sustipanu koji će uskoro krenuti, na svježem zraku.

S treninzima su započeli i juniori i kadeti iz JK Mornar čija su jedra zabijelila akvatorij pred ACI-jem. Škola jedrenja pak startat će za nekih tjedan do deset dana, kažu nam.

Mnoga djeca koja treniraju u sportskim klubovima također će još koji dan pričekati na početak treninga. Ipak se trebaju osigurati svi potrebni uvjeti, pa su treneri još u dilemi kada okupiti grupe.

Dok su bazene zapjenili vaterpolisti, plivači još čekaju na svoje termine koji su najavljeni za ponedjeljak. Među njima je i Lucijana Lukšić, mlada perspektivna plivačica PK Grdelin.

- Nemamo još nikakvu vijest kada ćemo početi s plivanjem, ali, iskreno, jedva čekam da skočim u bazen. Zadnjih tjedana trenirala sam trčeći s tatom i radeći suhe treninge koje mi je poslao trener, ali nedostaje mi plivanje. More je još hladno tako da brojim sate do dolaska na bazen - veli Lucijana. M. Ilić

#TRENING#UNDERGROUND DVORANA#IRIS PAUREVIĆ#DVORANE ZA TRENING

Izdvojeno

03. lipanj 2020 15:17