StoryEditorOCM
ZdravljeNoćni heroji

Zamislite ovo; legnete u krevet, zaspete kao beba, a masne naslage se same tope! Moguće je i to uz pomoć ovih namirnica

Piše MOZAIK SD
19. lipnja 2024. - 08:25

Ako ste ikada maštali o tome da možete topiti masne naslage dok spavate, niste sami. Zamislite ovo,legnete u krevet, zaspete kao beba, a vaša masnoća se povuče brzinom svjetlosti. Zvuči kao bajka? Pa, znanost kaže da nije baš toliko daleko od istine! Naravno, ne govorimo o čarobnim trikovima ili napitcima iz bajki, već o pravim, ukusnim namirnicama koje vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja dok spavate. Evo nekoliko noćnih heroja u borbi protiv masnih naslaga.

image

Kvalitetan san je od velike važnosti za održavanje i gubljenje težine

Grčki jogurt

Grčki jogurt nije samo ukusan, već je i pun proteina, koji su ključni za oporavak mišića i održavanje metabolizma aktivnim tokom noći. Proteini zahtjevaju više energije za probavu, što znači da da vaše tijelo sagorijeva više kalorija dok spavate. Birajte onaj bez dodatnog šećera i uživajte u njemu kao laganu večeru ili kasni zalogaj, kako savjetuju nutricionisti preko healthline.

image

Grčki jogurt uz proteinske benefite je i jako ukusan

Diana Miller/Image Source Via Afp

Trešnje

Trešnje su prirodni izvor melatonina, hormona koji reulira san. Kvalitetan san je presudan za mršavljenje, jer nedostatak sna može dovesti do povećanja apetita i smanjenja funkcije metabolizma. Osim toga, trešnje su niskokalorične i bogate antioksidansima, što ih čini idealnim noćnim zalogajem.

image

Trešnje ne samo da su ukusne i zasitne, nego i pomažu u skidanju kilograma

Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Zeleni čaj

Iako ne spada baš u ‘namirnice‘, zeleni čaj zaslužuje svoje mjesto na ovoj listi. Pun je antioksidansa poznatih kao katehini, koji pomažu u sagorijevanju masti. Također, sadrži malu količinu kofeina koja može ubrzati metabolizam, ali ne toliko da bi vam poremetila san, prenosi healthline.

image

2-3 šolje zelenog čaja dnevno je poželjno za održavanje zdravlja

Mint Images/Mint Images Via Afp

Bademi

Bademi su izvrsni za mršavljenje, jer su bogati zdravim mastima i proteinima koji pomažu osjećaju sitosti. Osim toga, sadrže magnezij koji poboljšava kvalitetu sna. Šaka badema prije spavanja može biti upravo ono što vam treba da biste spavali mirno i sagorjevali masnoće.

image

Bademi su izvrsni za mršavljenje

Joel Saget/Afp

Pureće meso

Puretina je bogata triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina, hormona koji reguliraju san i raspoloženje. Također, pureće meso je bogato proteinima, što znači da će vam pomoći da sagorjevate više kalorija dok spavate.

image

Pureće meso je idealan izbor za večernji obrok

I. Rozenbaum & F. Cirou/Photoalto Via Afp

Kefir

Kefir je fermentirani napitak bogat probioticima, koji poboljšavaju probavu i pomažu u regulaciji tjelesne težine. Redovito konzumiranje kefira može poboljšati zdravlje crijeva, što je ključno za učinkovito sagorjevanje masti.

image

Čaša kefira

Becky Lawton/Foodcollection Via Afp

Banane

Banane su odličan izvor magnezija i kalija, minerala koji opuštaju mišiće i poboljšavaju san. Također, sadrže malo kalorija i puno vlakana, što znači da će vam pomoći da se osjećate sito i zadovoljno bez dodatnih kalorija.

image

Banane

Guiziou Franck/hemis.fr/Hemis Via Afp

Dakle, slijedeći put kad se pripremate za spavanje, umjesto da se brinete o brojanju ‘ovaca‘, razmislite o ovim ukusnim i zdravim noćnim zalogajima. Možda neće učiniti čuda preko noći, ali sigurno će vam pomoći na putu do zdravijeg i vitkijeg tijela. Snovi su besplatni, a sada i malo zdraviji.

image

Voditi brigu o kilogramima, nije samo estetske prirode, već je prvenstveno bitno za zdravlje

Garo/Phanie Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 08:26